• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(93) | 11.11.2021 р.

Дев'яносто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №17(93) | 11.11.2021 р.

Це – сімнадцятий цього року (і дев’яносто третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • дізнаємося про нюанси індексування зарплати у листопаді 2021 року;
  • проінформуємо про оновлення Рєєстру е-лікарняних;
  • поговоримо про відсторонення від роботи через відмову вакцинуватися від COVID-19;
  • розповімо про зміни у класифікаторі професій;
  • з’ясуємо, чи треба відстороняти від роботи працівників, які не вакцинуються, але працюють дистанційно;
  • підкреслимо, що з 9 листопада діє змінений порядок проведення індексації зарплати та інших доходів.

Гарного вам читання!

***

Індексація зарплати у листопаді 2021 року: нові коефіцієнти та приклади від редакції 
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за вересень  2021 р. становив 101,2%.

Завдяки новому ІСЦ, у листопаді 2021 р. окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а деякі – за коефіцієнтами, які залишилися на рівні липня 2021 року.

Для порівняння нагадуємо, як саме треба було індексувати у липні. Ми про це розповідали тут.

Також вперше будуть індексувати зарплату ті роботодавці, які підвищували оклади у березні 2021 року.  

Про це все ми писали у своїй аналітиці тут.

 

З 9 листопада діє змінений порядок проведення індексації зарплати та інших доходів 
3 листопада рішенням Уряду було приведено у відповідність до Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» Порядок проведення індексації грошових доходів населення .

Ці зміни встановлені постановою КМУ від 03.11.2021 р. №1141. Її було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 09.11.2021 р. №215. Тож, перелічені вище новації почали діяти з 9 листопада.

Постановою передбачено, що підтримка купівельної спроможності винагород, компенсаційних та інших виплат, що сплачуються резидентами «Дія. Сіті» працівникам та гіг-спеціалістам, забезпечуватиметься шляхом періодичного перегляду їх розміру.

Крім того, уточнено редакцію окремих норм Порядку проведення індексації грошових доходів, зокрема, для:

  • осіб, які працюють / служать неповний робочий / службовий час;
  • посадових осіб митної служби.

 

Змінено національний класифікатор професій
25 жовтня 2021 р. наказом Мінекономіки затверджено зміни до національного класифікатора професій ДК 003:2010.

Нормативний акт враховує системні зміни у сфері освіти, спричинені прийняттям низки законів України, зокрема -  «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про повну загальну середню освіту», а також розвитком і потребами освітнього ринку праці.

Принциповими новаціями є включення освітньої кваліфікації за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти до розділу «Професіонали» та остаточне прирівняння на ринку праці освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста і молодшого бакалавра.

Змінами скасовуються застарілі, а також затверджуються нові назви кваліфікаційних угруповань і професійні назви робіт, що не відображені в номенклатурі посад освітянського ринку праці, а також вносяться зміни до опису розділів класифікації професій.

Докладний аналіз змін ми наводили у своєму аналітичному матеріалі ось тут.

Чи треба відстороняти від роботи працівників, які не вакцинуються, але працюють дистанційно?
На прес-конференції  в.о. голови Держпраці вказав на окремі моменти оформлення наказу про відсторонення. Зокрема, він наголосив, що  для відсторонення працівників від роботи має бути виданий наказ по підприємству і доведений до відома працівника під підпис:

«В наказі відповідно має бути зазначено, що таке відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації. Відповідно до законодавства таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений», – зазначив Дегнера.

Звертаємо увагу! Коментуючи питання дистанційної роботи для визначених категорій працівників, Дегнера зазначив, що дистанційна, надомна робота або робота в режимі гнучкого часу – це лише режими роботи.

«Немає винятку, в якому режимі роботи працює працівник. законодавство передбачає, що роботодавець повинен цю категорію відсторонити», – сказав він.

Водночас, він наголосив, що непроходження обов'язкового профілактичного щеплення не є підставою для звільнення.

«Роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовитися або ухиляється від обов'язкового чи профілактичного щеплення», – йдеться у повідомленні.

 

Оновлено Рєєстр е-лікарняних: що змінилося?
2 листопада ФСС повідомив, що Електронний реєстр листків непрацездатності і особисті кабінети на веб-порталі Пенсійного фонду продовжують оновлювати досі, аналізуючи зворотній зв’язок, наявні зауваження та кейси.

Останні оновлення стосуються позначки про зв’язок страхового випадку із виробництвом, а також врегульовують набуття е-лікарняними по вагітності та пологах статусу «готовий до сплати».

Зокрема:

  • тепер зазначений лікарями зв’язок із виробництвом відображається як причина непрацездатності і доступний при перегляді е-лікарняного в особистих кабінетах;
  • лікарняний по вагітності змінює свій статус з «закритий» на «готовий до сплати» через 7 днів після дати свого створення.

 

Відсторонення від роботи через відмову від вакцинації: деталі від Держпраці 
З 8 листопада почав діяти обов'язок роботодавця відсторонювати від роботи працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації, у разі відмови від вакцинації.  Про те, кого не зможуть відсторонювати від роботи без COVID-щеплення, ми зазначали тут.

В окремому роз'ясненні від МОЗ,  в.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера розповів, як саме має здійснюватись відсторонення невакцинованих співробітників. 

«У першу чергу керівник підприємства має проінформувати працівників про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення. Йдеться про відсторонення від роботи без збереження заробітної плати до часу усунення причин, які зумовили відсторонення – тобто отримання щеплення», – наголосив Ігор Дегнера. 

Він пояснив, що керівник підприємства має скласти відповідний акт, якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення. 

Водночас, головний санітарний лікар наголосив, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я.

В.о. Голови Держпраці також додав, що працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини від COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, оскільки вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»