• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(96) | 19.01.2022 р.

Дев’яносто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(96) | 19.01.2022 р.

Це – перший лист цього року (і дев’яносто шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже місяць, що минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • дізнаємося, як індексувати зарплату у січні 2022 року;
  • підкреслимо, що  з 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу;
  • наголосимо, що ФСС погасив усі борги з лікарняних та декретних за 2021 рік;
  • розповімо про нюанси нарахування лікарняних та декретних у 2022 році;
  • зауважимо, що Мінекономіки готує реформу законодавства у сфері соціальних відпусток;
  • проінформуємо, що народні депутати пропонують встановити вдвічі більший прожитковий мінімум та мінзарплату до 8500 грн вже цього року.

Гарного вам читання!

***

 

Як індексувати зарплату у січні 2022 року
У січні  поріг індексації не змінився та становитиме 2481 грн, як у грудні. Про це ми писали тут.

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за листопад 2021 р. становив 100,8%.

Він не вплинув на коефіцієнти індексації, і, як наслідок, на проценти індексації, на які множиться  нарахована зарплата працівника в межах порогу індексації.

У січні окремі роботодавці мають нараховувати індексацію за процентами, які вперше з’явилися у грудні, а деякі – за процентами ще аж липня 2021 року.  Про це ми писали тут.

 

З 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу
Уряд постановою від 28.12.2021 р. №1392 вніс зміни до Порядку №413. Завдяки їй, для всіх роботодавців змінилися правила подання повідомлення. Постанова №1392 почала діяти з 5 січня через опублікування в "Урядовому кур'єрі" №1 від 05.01.2022 р. Про це читайте тут.

Так, повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника ЄСВ за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті. Його слід подавати засобами електронного зв’язку з використанням ЕЦП. Це стосується всіх роботодавців!

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатком разом з копією в електронній формі. Нову форму можна завантажити тут

Аналіз заповнення нової форми ми навели в окремій аналітиці. Але зауважимо, що поки електронного формату нової форми ДПС не створено.

 

ФСС погасив усі борги з лікарняних та декретних 
Станом на 4 січня ФСС було повністю погашено заборгованість з виплати допомог з тимчасової втрати працездатності і по вагітності та пологах. Виплати усіх видів матеріального забезпечення здійснюються вчасно та в повному обсязі для 11,5 мільйона застрахованих осіб у разі настання страхового випадку.

Так, 04.01.2022 р. на фінансування допомог з тимчасової непрацездатності Фонд направив 519,3 млн грн, декретних допомог – 115,5 млн грн, допомог на поховання – 1,3 млн гривень.

Нагадаємо, у грудні минулого року Фонд направив на лікарняні і декретні допомоги 1,75 мільярда гривень фінансової допомоги з державного бюджету. 

 

Реформа законодавства у сфері соціальних відпусток: законопроєкт від Мінекономіки 
17 січня 2022 року Мінекономіки оприлюднило проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)».

Нормами проєкту забезпечується індивідуальне право кожного з батьків дитини на безперешкодне (необмежене зовнішніми обставинами) отримання соціальних відпусток. Необхідність використання такого права, період реалізації (одночасне використання відпустки чи іншим чином) визначається за узгодженням між батьками дитини, на їх розсуд. 

 

Вдвічі більший прожитковий мінімум та мінзарплата до 8500 грн вже цього року: нові законопроєкти
4 січня 2022 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкти про внесення змін до Держбюджету на 2022 рік:

  • №6499 щодо підвищення прожиткового мінімуму до його фактичного розміру; 
     
  • №6500 щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати.

Їх авторами є Н. Королевська, В. Гнатенко, В. Мороз та ін. нардепи з "Опозиційної платформи - За життя".

 Законопроєктом №6499 пропонується збільшити вдвічі прожитковий мінімум у 2022 році. Зокрема, для працездатних осіб прожитковий мінімум пропонують встановити на рівні 6514 грн.

Проєктом Закону №6500 передбачено збільшити розмір мінімальної заробітної плати у 2022 році до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60% від середньої заробітної плати: 

  • у місячному розмірі: з 1 січня - 7000 гривень, з 1 липня - 7500 гривень, з 1 грудня - 8500 гривень (зараз це: з 1 січня - 6500 гривень, з 1 жовтня - 6700 гривень);
     
  • у погодинному розмірі: з 1 січня - 42,13 гривні, з 1 липня - 45,14  гривні, з 1 грудня - 51,35 гривні (зараз це: з 1 січня - 39,26 гривні, з 1 жовтня - 40,46 гривні).

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як вплинуло зростання мінімальної заробітної плати на розмір лікарняних та декретних виплат? На що слід звернути увагу в 2022 році? Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»