• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(98) | 16.02.2022 р.

Дев’яносто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №03(98) | 16.02.2022 р.

Це – третій цього року (і дев’яносто восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розкажемо про новий сервіс Мінекономіки «Пошук у Класифікаторі професій»;
  • підкреслимо, що МОЗ до 1 травня впровадило контроль за змінами даних медвисновків е-лікарняних;
  • дізнаємося, чи подавати повідомлення до ДПС про укладання договору ЦПХ;
  • проінформуємо, що з 1 березня 2022 року запрацює нова структура підрозділів ФСС;
  • з’ясуємо, як зазначати номер е-лікарняного працівника-сумісника в заяві-розрахунку;
  • зауважимо, що довідки про трудовий і страховий стаж тепер можна отримати у «Дії».

Гарного вам читання!

 

***

Пошук у Класифікаторі професій: новий сервіс від Мінекономіки
31 січня на сайті Мінекономіки у рубриці Класифікатор професій з'явилася підрубрика «Класифікатор професій: Пошук». В ній розміщено сервіс «Класифікатор професій: Пошук».

Перейти на сторінку сервісу можна за посиланням. 

Про старт запуску цього пошуку на своїй сторінці у Фейсбуці розповів заступник міністра економіки Ігор Дядюра. 

Цей пошук працює за такими фільтрами: Код КП, код КЗППТР, Випуск ДХКП та за назвою професій. Крім того, можна здійснити вибірку професій за професійною групою або за відповідним галузевим випуском Довідника кваліфікаційних характеристик працівників.

 

МОЗ до 1 травня впровадило контроль за змінами даних медвисновків е-лікарняних
МОЗ  затвердило наказ від 26.01.2022 р. №171 щодо впровадження інструменту контролю внесення змін до медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я.

Тож до 1 травня лікарі зможуть виписувати паперові лікарняні, якщо:

  • потрібно продовжити чи закрити лікарняний листок, який видали в паперовій формі до 01.10.2021 р.;
     
  • минув  термін (7 днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку в Реєстрі медичних висновків електронної системи. У такому випадку рішення про видачу лікарняного приймає лікарсько-консультативна комісія медзакладу, а за її відсутності – головний лікар закладу;
     
  • дитину всиновлюють протягом 2 місяців з дати її народження, яку зазначили у свідоцтві про народження. Листок непрацездатності видають на підставі рішення суду про усиновлення та свідоцтва про народження;
     
  • виникли технічні проблеми з передачею даних і неможливо сформувати е-лікарняний протягом 7 днів з дати створення медичного висновку до усунення таких проблем.

Про це ми писали тут.

 

З 1 березня 2022 року запрацює нова структура підрозділів ФСС
4 лютого на сайті ФСС з'явився текст постанови від 18.11.2021 р. №35. Нею запроваджується нова структура органів ФСС.

Такі зміни відбулися у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України. Тобто структури органів ФСС привели у відповідність до Постанови ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р. №807-IX.

За Постановою №35 затверджено та вводиться в дію з 01.03.2022 р.:

  • Структура робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (Додаток 1);
     
  • Гранична чисельність працівників Фонду соціального страхування України у кількості (Додаток 2)

Зауважимо, що за Постановою №35 з 1 березня 2022 року буде припинена робота відокремлених підрозділів робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (перелік у Додатку 3).

Але з цієї ж дати будуть створені нові відокремлені підрозділи робочих органів виконавчої дирекції ФСС.

 

Як зазначати номер е-лікарняного працівника-сумісника в заяві-розрахунку?
ФСС у своєму роз’ясненні наголосив: якщо працівник є сумісником, оформлення роботодавцем заяви-розрахунку за його електронним лікарняним має специфіку. Зокрема, внесення до заяви номера е-лікарняного сумісника із врахуванням номера його копії (крапка та цифра після неї) призведе до помилки – таку заяву буде автоматично відхилено.

Номер копії не є складовою частиною унікального номера е-лікарняного, тож при формуванні заяви-розрахунку для працівників за сумісництвом необхідно вказувати номер їх лікарняного до знаку крапки.

Нагадаємо, що особливістю е-лікарняних сумісників є те, що в роботодавців за сумісництвом відображається не е-лікарняний безпосередньо, а його цифрова копія. Вона відрізняється від оригінального документа порядковим номером копії, який додається до унікального номера е-лікарняного після знаку крапки: ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х.1. Якщо в працівника декілька роботодавців за сумісництвом, цифра після крапки буде зростати за порядком (.2 і далі).

 

Довідки про трудовий і страховий стаж тепер можна отримати у «Дії»
Мінцифри презентувало довідки ОК-5 і ОК-7 у застосунку «Дія». Це довідки про трудовий та страховий стаж, які потрібні для влаштування на роботу, призначення пенсії, нарахування лікарняних тощо. І тепер їх можна отримати просто в телефоні.

За 3 дні роботи послуги українці згенерували вже майже 75 тисяч таких довідок.

Для отримання довідок ОК-5 чи ОК-7:

  • зайдіть у «Дію» та авторизуйтеся;
  • натисніть Послуги – Довідки;
  • виберіть потрібну довідку та натисніть «Замовити».

 

Чи подавати повідомлення до ДПС про укладання договору ЦПХ?
Мінекономіки у листі від 21.01.2022 р. №4711-06/3082-07 нагадало норми законодавства та сам порядок подання повідомлення.

Водночас, як наголошує Мінекономіки, вказаними законодавчими актами, а також цивільним законодавством не передбачено обов'язку будь-якої зі сторін цивільно-правового договору інформувати ДПС та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій!

І здавалося б на цьому можна було б поставити крапку. Про договори ЦПХ повідомляти не треба. Лише резиденти «Дія Сіті» повідомляють про укладені гіг-контракти, все!

На нашу думку, роботодавцям слід застосовувати першу частину листа і не перейматися питанням, як повідомити про укладений договір ЦПХ. Тому що окремо про нього повідомляти наразі закон не вимагає.

Щодо доцільності повідомлення про такі договори податківців з метою соцстрахування та сплати ЄСВ, то це реалізовано іншим шляхом і виконується роботодавцями щоквартально. Адже податківці і ПФУ щокварталу отримують єдину «зарплатну» звітність – Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, у додатку Д5 якого наводиться уся потрібна інформація.

Про це все ми писали у своєму коментарі до вищезгаданого листа.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»