• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(99) | 23.03.2022 р.

Дев’яносто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №04(99) | 23.03.2022 р.

Це – четвертий цього року (дев’яносто дев’ятий загалом і перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За місяць, що минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • розповімо, чи може працівник влаштуватися на іншу роботу у разі руйнування попередньої;
  • зауважимо, що роботодавцям виплатять компенсацію за працевлаштування переміщених осіб;
  • підкреслимо, що ВРУ прийняла закон про окремі правила трудових відносин на час війни;
  • наголосимо, що вже почав працювати реєстр е-лікарняних;
  • дізнаємося, що робити у разі неможливості виплачувати зарплату під час війни;
  • підкреслимо, що ФСС профінансував лікарняні та декретні за заявами-розрахунками до 22 лютого включно.

Гарного вам читання!

***

ФСС профінансував лікарняні та декретні за заявами-розрахунками до 22 лютого включно
14 березня ФССУ профінансував надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 22 лютого (100%).

Зокрема, Фонд направив:

  • на допомоги з тимчасової непрацездатності – 203,42 млн грн;
     
  • допомоги по вагітності та пологах – 41,75 млн грн.

 

Реєстр е-лікарняних відновив роботу
18 березня ПФУ повідомив, що Електронний реєстр листків непрацездатності відновив свою роботу в повному обсязі. Усі е-лікарняні, за якими роботодавці не встигли оформити заяву-розрахунок через відсутність доступу до реєстру, тепер можуть бути опрацьовані та подані до Фонду соціального страхування України на оплату.

 

Місце роботи працівника зруйноване: чи можна без звільнення влаштуватися на нове?
Фахівці Держпраці у Полтавській області пояснили, що працівник, який залишив робоче місце у зв’язку із бойовими діями і не встиг звільнитися, може направити своєму роботодавцеві заяву про звільнення за допомогою засобів зв’язку (за можливості).

Якщо ж це не можливо, працівник може працевлаштуватися до іншого роботодавця за сумісництвом.

 

Під час війни – особливі правила трудових відносин: прийнято закон!
15 березня ВРУ прийняла в цілому Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт №7160). Станом на 22 березня його ще не підписано Президентом. Тому й остаточного тексту закону не оприлюднено.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Діятиме він протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану” та втратить чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану.

Цим законом визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану” (воєнний стан). Докладніше про це все ми розповіли тут.

 

Немає грошей на виплату зарплати та інші популярні питання під час війни: консультує Мінекономіки
Мінекономіки  наголосило, що звільнення  від відповідальності за порушення зобов'язання у вигляді неможливості виплатити зарплату внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили) не звільняє від виконання самого зобов’язання.

Таким чином, після усунення вищезгаданих обставин особа зобов’язана виконати всі свої зобов’язання перед іншою стороною.

Водночас вважаємо, що роботодавці повинні вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати (наприклад, шляхом переведення бухгалтерів на дистанційну роботу та забезпечення програмно-технічними засобами для ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності).

Також у цьому роз’ясненні Мінекономіки надало відповіді на такі питання:

  • Чи може роботодавець відправити під час війни працівника в неоплачувану відпустку?
     
  • Яка процедура оформлення у разі неможливості функціонування підприємства або його частини?
     
  • Якщо людина хоче взяти відпустку, щоб поїхати в інший регіон, чи може роботодавець не надати їй відпустку і не відпустити?

 

Роботодавцям виплатять компенсацію за працевлаштування переміщених осіб
Уряд Постановою №331 затвердив порядок компенсації роботодавцям за працевлаштування переміщених осіб.

Зокрема, компенсація витрат надається роботодавцю за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, за таких умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник ЄСВ;
     
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
     
  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.

Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених цим Порядком, один раз. Зауважимо, що станом на 23 березня порядок ще не працює. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»