• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(102) | 18.05.2022 р.

Сьомий цього року (сто другий загалом і четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №07(102) | 18.05.2022 р.

Це – сьомий цього року (сто другий загалом і четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • наголосимо, що ВРУ прийняла закон про посилення захисту працівників;
  • проінформуємо, що ВРУ затверджено у І читанні додаткові трудові правила під час війни;
  • зауважимо, що 12 травня нардепи прийняли в І читанні законопроєкт №5371 щодо спрощення регулювання трудових відносин;
  • наголосимо, що ПФУ затвердив форму витягу з Е-реєстру листків непрацездатності;
  • нагадаємо, чи може зовнішній сумісник під час війни працювати повний день.

Гарного вам читання!

 

***

В Україні посилять захист працівників: прийнято законопроєкт №5266
12 травня 2022 року у ВРУ прийнято в цілому урядовий законопроєкт №5266 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників».

Поки що остаточний текст закону відсутній. Законопроєктом, зокрема, пропонувалося встановити строк дії умов колективного договору не менше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації роботодавця.

 

Затверджено додаткові трудові правила під час війни: прийнято у І читанні закон
12 травня ВРУ розглянула та прийняла в І читанні законопроєкт №7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин».

Зокрема, ним пропонується встановити, що на час оголошення воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу можуть здійснюватися та вестися в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ, відповідно до законодавства у сфері електронного документообігу.

 

Реформа трудового законодавства продовжується: в І читанні прийнято законопроєкт №5371
12 травня нардепи також прийняли у І читанні законопроєкт №5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Ним передбачається:

  • зменшення бюрократичного навантаження на роботодавців, спрощення регулювання праці і скорочення зайвих бюрократичних процедур у сфері трудових відносин;
     
  • створення передумов для зниження рівня «тіньової» зайнятості за рахунок збільшення економічної привабливості і розширення офіційної зайнятості;
     
  • формування сприятливих умов для діяльності і розвитку суб’єктів малого та середнього підприємництва.

 

ПФУ затвердив форму витягу з Е-реєстру листків непрацездатності
2 травня 2022 року було прийнято постанову ПФУ №4-1 «Про затвердження форми витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності».

Форму витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності затверджено з урахуванням положень Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 р. №328 (зі змінами).

Довідково:

  • пункт 16 Порядку передбачає: інформація з Електронного реєстру листків непрацездатності надається територіальними органами Пенсійного фонду України в паперовій формі як витяг з Реєстру;
     
  • пункт 18 Порядку передбачає: відомості з Реєстру формуються за допомогою програмних засобів його ведення з обов’язковим присвоєнням індексного номера, фіксацією дати і часу їх формування у вигляді витягу.

 

Чи може зовнішній сумісник під час війни працювати повний день?
Фахівці Держпраці наголосили, що обмеження тривалості роботи за сумісництвом, порядку надання відпустки та заборони роботи за сумісництвом (крім заборони, встановленої законом) не застосовуються до працівників державних підприємств, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції.

Тобто на час дії воєнного стану для вимушених переселенців скасовано обмеження для роботи за сумісництвом, які стосуються часу тривалості роботи. Тому працівника можна оформити не лише на 0,5 ставки, але й на більшу тривалість робочого часу.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»