• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №2(9) | 28.02.2018 р.

Дев`ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №2(9) | 28.02.2018 р.

Це – вже дев’ятий (і другий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця і за цей час з’явилося достатньо нового та цікавого для «неприбутківців».

 

Тож цього разу ми:

  1. нагадаємо граничний термін звітування «неприбутківців» за 2017 рік;
  2. з’ясуємо, як подавати фінзвітність разом зі звітом та що буде за її неподання;
  3. розповімо про облік гуманітарної допомоги благодійної організації;
  4. визначимося, коли неприбуткова організація може втратити свій статус при продажу майна;
  5. поговоримо про правила оподаткування ПДВ операцій з надання благодійної допомоги ліками та медвиробами в зону АТО;
  6. …та зупинимося на роз’ясненні ДФС щодо заповнення граф 1.6 та 2.4 звіту про використання доходів.

Гарного вам читання!

 

***

Який граничний термін подання звіту для «неприбутківців» за 2017 рік?
Податківці з Тернопільської області нагадали, що Звіт про використання доходів за 2017 рік слід подати до 1 березня 2018 року (щоправда, не вказали «включно» чи ні).

Зате у податковому календарі, розміщеному на офіційному сайті ДФС, граничний термін подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2017 рік та річної фінансової звітності за 2017 рік – 1 березня.

Ми у редакції теж вважаємо, що це саме 1 березня, адже термін подання – 60 календарних днів після звітного року

Зверніть увагу: обов’язковими реквізитами форми звіту є інформація про дату та номер Рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (рядок 7) та ознака неприбутковості (рядок 8).



На додачу до попередньої новини: разом зі звітом за 2017 рік слід подати й фінзвітність
Разом зі звітом про використання доходів за 2017 рік неприбуткові організації повинні подати річну фінансову звітність, як додаток до нього. Про це нагадали податківці з Чернігівської області.

Для цього у таблицях «Наявність додатків» та «Наявність поданих до Звіту форм фінансової звітності» слід проставити позначку «+».

 

Зверніть увагу: неподання разом зі звітом фінзвітності спричинить його невизнання як податкової декларації. Відповідно на неприбуткову організацію чекатиме штраф у розмірі 170 грн.

 

Відображаємо в обліку надання благодійної допомоги
По-перше, операція має бути правильно документально оформлена. Зокрема, у набувачів – юросіб мають бути у наявності копії оформлених згідно з вимогами пункту 4 Переліку № 573 листів-звернень щодо потреби в гуманітарній допомозі. Відповідно у благодійній організації, яка надає допомогу, мають зберігатися їхні оригінали.
Звісно, у набувачів ще мають бути у наявності первинні документи щодо підтвердження факту отримання допомоги (ордери, видаткові накладні, платіжні дорученнями тощо).

По-друге, на сьогодні порядок бухобліку гуманітарної допомоги встановлено наказом Мінфіну від 14.12.1999 р. №298. За цим порядком в бухобліку слід відображати за проведенням:

  • Дт 377 Кт 48 – намір донора надати допомогу (зокрема, при укладанні договору про це або отримання документу про згоду на лист-звернення);
  • Дт 28 (або 20) Кт 377 – отримання гуманітарної допомоги у вигляді товарів на підставі первинних та супровідних документів на таку допомогу;
  • Дт 949 Кт 28 (20) – надання гуманітарної допомоги іншим особам (на підставі накладної або акту прийому-передачі). Одночасно робиться проведення Дт 48 Кт 745 на суму гуманітарної допомоги, яка була фактично розповсюджена між іншими особами-набувачами;
  • Дт 15 Кт 28 (20) – вартість гуманітарної допомоги, яку благодійна організація вирішила залишити в себе і використовувати як ОЗ.

 

Звертаємо увагу: у разі відсутності обліку щодо отримання та цільового використання гуманітарної допомоги вона вважається використаною не за цільовим призначенням. А це вже призведе до втрати статусу неприбутковості та обов’язку сплачувати податок на прибуток на загальних підставах. Тож будьте уважні та правильно відображайте в обліку отримання та використання благодійної допомоги.

 

Детальніше про це читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

 

Коли продаж майна призводить до втрати статусу неприбутковості?
Відповідно до пп. 133.4.1 ПКУ, якщо доходи від продажу майна будуть використані на утримання неприбуткової організації, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, то така операція не призводить до втрати статусу неприбутковості.

Тож продавати своє майно неприбуткова організація може. Але нецільове використання доходу може призвести до обов’язку сплачувати податок на прибуток за загальними правилами.

Про це детально читайте у нашій консультації.

 

Наостанок - два роз’яснення від ДФС
Про відображення у звіті отриманих грошових коштів у вигляді безповоротної фінансової допомоги читайте тут («Для відображення у Звіті отриманої безповоротної фінансової допомоги передбачено рядок 1.6. При цьому формою Звіту не передбачено детальне відображення та/або окремого рядка для суми, отриманої нецільової фінансової безповоротної допомоги. Загальна сума витрат Громадської організації на надання благодійної допомоги у вигляді сплати за трьохстороннім договором за послуги, надані третьою стороною іншій неприбутковій організації, безоплатної передачі товарів іншій неприбутковій організації, а також витрати на надання фінансової нецільової безповоротної допомоги іншій неприбутковій організації відображається у рядку 2.4 Звіту. При цьому сума наданої благодійної допомоги відображається у рядку 2.4.1»).

 

А думку ДФС про порядок нарахування ПДВ при здійсненні благодійними організаціями операцій з надання безоплатної благодійної допомоги у вигляді ліків та медвиробів для передачі їх у зону АТО ви знайдете ось тут («При безоплатному постачанні товарів/послуг у межах господарської діяльності податкові зобов’язання нараховуються відповідно до п. 185.1 ПКУ та база оподаткування ПДВ визначається згідно з п. 188.1 ПКУ. При цьому податкові зобов’язання відповідно до пункту 198.5 ПКУ не нараховуються. Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах»).

З нашим коментарем (для передплатників) до цієї індивідуальної податкової консультації можна ознайомитися за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»