• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №8(15) | 26.09.2018 р.

П’ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №8(15) | 26.09.2018 р.

Це – вже п’ятнадцятий (і восьмий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємось, що тепер релігійні організації звільнено від сплати адмінзбору під час реєстрації;
  • визначимося, чи підлягає обов'язковому продажу валюта, одержана як благодійна допомога;
  • поговоримо про зміни у розрахунках зі співвласниками будинку, які мають борг перед ОСББ;
  • з’ясуємо, чи втратять ОСББ та ЖБК статус неприбутковості при наданні послуг з оплатного доступу до інфраструктури будинку;
  • розповімо про можливі наслідки неприбуткових організацій при продажі товарів;
  • …і наостанок – зазначимо, як оподатковувати доходи, отримані у вигляді компенсації матеріальних витрат на навчання футболістів громадською організацією.

Гарного вам читання!

***

 

Релігійні організації звільнено від сплати збору під час реєстрації. ВРУ прийняла закон
6 вересня Верховна Рада прийняла законопроект №6642. За ним вдосконалено положення чинного законодавства щодо оформлення документів релігійних організацій. Зокрема, справжність підписів на рішенні релігійної організації, що подається для державної реєстрації, потрібно буде нотаріально посвідчувати тільки, якщо це передбачено її статутом.

Також у законопроекті врахували деякі правки, зазначені в порівняльній таблиці. Зокрема, тепер адміністративний збір не буде справлятися за державну реєстрацію не тільки професійних спілок, їх організацій або об'єднань, але й релігійних організацій.

Остаточний текст закону ще не оприлюднений.

 

Чи підлягає обов'язковому продажу валюта, одержана як благодійна допомога
Нацбанк у листі від 20.08.2018 р. №40-0006/45155 (відповідь на запит редакції «Дебет-Кредит») зазначив, що згідно з пп. 14 пункту 2 постанови НБУ №65 обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України не підлягають надходження в іноземній валюті, що надійшли, зокрема, як благодійна допомога на користь її набувачів.

Але згідно з ч. 1 ст. 3 Закону про благодійництво цілями благодійної діяльності є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Саме тому, якщо надходження від нерезидентів в іноземній валюті надійшли як благодійна допомога на користь її набувача(-ів) для досягнення вищенаведених цілей, то такі надходження не підлягають обов’язковому продажу.

Наша новина про це – за посиланням.

 

Розрахунки зі співвласниками будинку, які мають борг перед ОСББ, будуть проводитися за новим порядком
Постановою від 05.09.2018 р. №711 Уряд затвердив в новій редакції Порядок проведення розрахунків зі співвласниками-боржниками у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна співвласників. Відтепер Правління ОСББ (за заявою співвласника, який має заборгованість зі сплати внесків та платежів, або за власною ініціативою) укладає за згодою такого співвласника з ним договір про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. 

У договорі зазначаються вид, обсяг робіт, їх вартість і строки виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і обладнання (у разі потреби). Після завершення робіт складається акт виконаних робіт за визначеною правлінням об’єднання формою, у якому зазначається вид робіт, їх обсяг і вартість. Вартість виконаних робіт у повному обсязі зараховується у рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості зі сплати внесків та платежів співвласника.

Про це докладніше тут.

 

Чи може у Реєстрі неприбуткових організацій перебувати ОСББ, ЖБК у разі надання ними послуги з оплатного доступу до інфраструктури будинку?
Податківці в індивідуальній консультації від 06.09.2018 р. №3868/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вказали, що кошти об'єднання складаються, у т.ч. з коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності та інших коштів, отриманих з інших джерел на виконання статутних цілей об'єднання (ст. 21 Закону №2866). 

Тому ОСББ та ЖЕК, створені згідно з Законом №2866 та внесені до Реєстру, не сплачують податок на прибуток з доходів з послуг щодо оплатного доступу до інфраструктури будинку. Звісно, це правило буде працювати, якщо ці доходи будуть:

  • використовуватися такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності за статутом;
  • не буде здійснювати розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Про це ми писали у своєму коментарі (для передплатників) до згаданої консультації.

 

Наостанок – аналітика (для передплатників) та роз’яснення від ДФС
Неприбуткова організація в деяких випадках стикається з продажем товарів. Чи має право вона здійснювати такі операції? За яких умов можна втратити статусу неприбутковості? Як бути з оподаткуванням ПДВ? Як відобразити продаж товарів у звіті про використання доходів? Про це все ми розповідали тут.

А позицію ДФС щодо оподаткування доходів, отриманих від отримання фінансової компенсації матеріальних витрат на навчання футболістів громадською організацією в статусі неприбуткової організації читайте за посиланням («громадська організація, внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій не втрачає статус неприбуткової організації у разі, якщо отримана фінансова компенсація матеріальних витрат на навчання футболістів використовується виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»