• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №2(20) | 26.02.2019 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №2(20) | 26.02.2019 р.

Це – вже двадцятий (і другий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти.

Цього разу:

  • розкажемо, яку фінзвітність подавати «неприбутківцям» разом зі звітом за 2018 рік;
  • визначимося, що буде за неподання звіту;
  • поговоримо про правильне заповнення звіту;
  • дізнаємося, чи можуть неприбуткові організації займатися підприємництвом;
  • з’ясуємо, які наслідки у «неприбутківців» виникають у разі порушення умов;
  • розповімо, чи призведе до втрати ОСББ статусу «неприбутківця» повернення співвласникам невикористаного цільового фінансування.

Гарного вам читання!

***

 

Яку фінзвітність подавати «неприбутківцям» разом зі звітом за 2018 рік?
Запорізькі податківці наголосили, що мікропідприємствами є підприємства, показники яких на дату складання річної фінзвітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів – до 350 тисяч євро;

  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – до 700 тисяч євро;

  • середня кількість працівників – до 10 осіб.

Малими є підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств, та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів – до 4 мільйонів євро;

  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – до 8 мільйонів євро;

  • середня кількість працівників – до 50 осіб.

Отже, неприбуткові організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (ф. №1-мс, ф. №2-мс).

 

Звітування «неприбутківців» за 2018 рік: строки та нюанси
Граничний термін подання до ДФС Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2018 рік – 01.03.2019 року.

Разом зі звітом неприбуткова організація подає фінансову звітність (п. 46.2 ПКУ).

Не подають звітність згідно з п. 46.2 ПКУ тільки професійні спілки.

Звертаємо увагу: кожне неподання/несвоєчасне подання звіту тягне за собою накладання штрафу в розмірі 170 грн. А в разі здійснення тих же дій платником податків, до якого протягом року був застосований штраф за таке порушення, – 1 020 грн за кожне неподання/несвоєчасне подання (п. 120.1 ПКУ). Про це ми зазначали тут.

 

Як правильно заповнювати звіт про використання доходів?
Харківські податківці роз’яснили правила заповнення звіту про використання доходів.

Так, основна частина звіту складається з двох частин:

  • Частину І звіту заповнюють всі неприбуткові організації незалежно від того, чи дотримались вони вимог, визначених п. 133.4 ПКУ. У рядках 1.1 – 1.11 звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 – 2.6 – суми видатків (витрат).

  • Частина ІІ звіту передбачена для розрахунку податкового зобов’язання з податку на прибуток та заповнюється лише неприбутковими організаціями, які не дотримались вимог, визначених п. 133.4 ПКУ.

Розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток, який відображається у рядку 5 звіту, повинен дорівнювати сумі рядків 3 та 4.

 

Чи можуть неприбуткові організації займатися підприємництвом?
Фахівці Мінфіну вказали, що положення ПКУ передбачають можливість здійснення неприбутковими організаціями підприємницької діяльності для досягнення мети, заради якої вони були створені, та отримувати дохід від неї.

Проте такий дохід не може бути розподілений між засновниками та членами громадського об’єднання і має бути спрямований виключно на досягнення мети її діяльності, визначеної установчими документами.

 

Неприбуткова організація порушила вимоги: які наслідки?
Івано-франківські податківці зазначили, що у разі недотримання вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана:

  • подати у строк для місячного періоду звіт про використання доходів за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення,

  • зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

Податкове зобов’язання розраховується, виходячи зі суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається з Реєстру та вважається платником податку на прибуток з першого дня наступного місяця.

За період з першого дня такого місяця по 31 грудня звітного року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до ДФС декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність.

З наступного року така неприбуткова організація подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток за загальними правилами.

 

Повернення невикористаних цільових коштів: наслідки для «неприбутківця»
Податківці у консультації від 07.02.2019 р. №432/6/99-99-15-02-02-15/ІПК наголосили, що до складових коштів ОСББ  відносяться, зокрема, внески і платежі співвласників, пасивні доходи.

Тому повернення ОСББ співвласникам невикористаних цільових коштів, попередньо внесених ними на співфінансування у зв’язку з припиненням фінансування програми, не є підставою для виключення ОСББ з Реєстру неприбуткових установ та організацій за умови дотримання вимог, встановлених п. 133.4 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»