• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №10(28) | 26.11.2019 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №10(28) | 26.11.2019 р.

Це – вже двадцять восьмий (і десятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

  • нагадаємо, як скласти ф. №1-РН неприбутковій організації для зарахування до Реєстру;
  • зупинимося на особливостях продажу ОЗ неприбутківцем за готівку;
  • з’ясуємо, чи може неприбуткова організація провадити підприємницьку діяльність;
  • поговоримо про особливості оподаткування профспілки;
  • зазначимо, яку фінзвітність слід подавати неприбутковим організаціям разом зі звітом до ДПС.

Гарного Вам читання!

***

 

Як скласти ф. №1-РН неприбутковій організації для зарахування до Реєстру?
ДПС у Тернопільській області роз’яснила, що поля заяви за формою №1-РН заповнюються таким чином:

  • «1 – Код згідно з ЄДРПОУ неприбуткового підприємства (установи, організації)» – код ЄДРПОУ. У разі подання заяви за формою №1-РН одночасно із здійсненням державної реєстрації юрособи це поле заповнюється державним реєстратором;

  •  «2 – Найменування неприбуткового підприємства (установи, організації)» – зазначаються повне найменування відповідно до даних ЄДР неприбуткової організації на підставі установчих документів;

  • «3 – Код та назва організаційно-правової форми» – вказуються код та назва організаційно-правової форми неприбуткової організації відповідно до даних ЄДР;

  • «4 – Місцезнаходження неприбуткової організації» – зазначається інформація щодо податкової адреси (місцезнаходження) неприбуткової організації відповідно до даних ЄДР.

При оприлюдненні установчих документів неприбуткової організації на офіційному веб-порталі Мін’юсту, у полі «Установчі документи оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» проставляється позначка «х» або «+».

Заява за формою №1-РН засвідчується підписом керівника неприбуткової організації із зазначенням його прізвища, ім’я, по батькові, печаткою (за наявності).

Зазначається дата написання заяви за формою №1-РН.

 

Продаж основних засобів неприбутковою організацією: нюанси оплати готівкою та обліку
Податківці у ІПК ДПС від 05.11.2019 р. №1178/6/99-00-05-04-01-15/ІПК нагадали, що за ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (зі застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані застосовувати РРО.

Раніше Положенням №637 була передбачена так звана «позареалізаційна» готівка. І її можна було отримувати без РРО.

У Положенні №148 вже немає такого визначення. Але згадка про неї є в нормі 58 щодо порядку перевірки ДПС дотримання порядку ведення операцій з готівкою. І, як не дивно, цього разу податківці на підставі лише цієї згадки надали лояльну для неприбуткової організації консультацію!

Зокрема, у разі продажу ОЗ за готівкові кошти неприбуткові організації можуть проводити такі розрахунки у касах з оформленням касових документів або у безготівковій формі через банківські установи.

Про це та про інші податкові та облікові наслідки ми зазначали у своєму коментарі до наведеної вище ІПК.

 

Чи може неприбуткова організація провадити підприємницьку діяльність
ПКУ не обмежує види діяльності, від яких неприбуткова організація може отримувати дохід, а обмежує тільки напрями його використання.

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ). Але вони не можуть розподілятися між членами-засновниками такої організації.

Отримання підприємницького доходу не робить неприбуткову організацію платником податку на прибуток. Про це ми писали тут.

 

Яку фінзвітність слід подавати неприбутковим організаціям разом зі звітом до ДПС
Податківці з Київської області вказали, що неприбутковими організаціями (крім неприбуткових установ та організацій, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, бюджетних установ) разом зі Звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подаються Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річних звітів (форми №№ 1-5).

Неприбуткові установи, організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс).

Суб’єкти державного сектора разом зі Звітом подають наступні форми фінансової звітності: Баланс (форма № 1-дс) та Звіт про фінансові результати (форма №2-дс), Звіт про рух грошових коштів (форма №3-дс), Звіт про власний капітал (форма № 4-дс), Примітки до річної фінансової звітності (форма № 5-дс).

 Підтвердженням подання фінансової звітності разом з Звітом є позначка «+» в Звіті у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності».

Неприбутковою організацією проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої разом зі Звітом.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Коли профспілки мають стати платниками податку на прибуток та ПДВ? Чи можуть вони обрати спрощену систему? Як звітувати до ДПС? Як оподатковуються виплати членам профспілок ПДФО та військовим збором? Про це все ми розповідали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»