• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №5(34) | 25.06.2020 р.

Тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №5(34) | 25.06.2020 р.

Це – вже тридцять четвертий (і п’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, які зміни внесено до ПКУ щодо встановлення статусу неприбуткових організацій;
  • розповімо, що порядок ведення Реєстру неприбутківців підкоригують;
  • поговоримо про діяльність ГО та благодійних організацій;
  • наведемо правила відображення в обліку операцій зі здавання в оренду майна ОСББ.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінилося в правилах встановлення статусу неприбутковості?
Законом №466 в розділ ІІІ ПКУ не вносилося змін щодо правил встановлення та підтвердження статусу неприбутковості. Але одна зміна є – до абз. 4 пп. 133.4.1 ПКУ.

Завдяки їй з 23.05.2020 р. для житлово-будівельних кооперативів більше немає вимоги прописувати в установчих документах передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Про це ми зазначали тут.

 

Порядок ведення Реєстру неприбутківців підкоригують: проект постанови КМУ 
18 червня 2020 року на вебсайті ДПСУ оприлюднено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (завантажити).

Документ розроблено  у зв’язку зі змінами, внесеними пп. 4 – 5 пункту 18 розділу І Закону №132-IX до Закону №755-IV. Зокрема, в частині інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами ДПС, а також стосовно переліку документів, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи.

Так, у Порядку уточнюється, що у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи чи заяві про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, може зазначатися прохання про включення до Реєстру. Відомості із такої заяви про включення до Реєстру передаються в електронній формі в установленому порядку технічним адміністратором ЄДР до контролюючих органів згідно із Законом.

На підставі даних про включення юридичної особи до Реєстру із заяви в автоматичному режимі генерується реєстраційна заява за формою 1-РН згідно з додатком 1.

 

Діяльність ГО та благодійних організацій
Громадські об'єднання, благодійні організації підлягають держреєстрації. А от види діяльності, що їх здійснюють такі особи, регулюються окремими законами.

Але такі особи мають і спільну рису. Це їхня основна мета – неодержання прибутку. Тому з погляду податкового статусу такі особи, як правило, є неприбутковими організаціями.

Для збереження статусу неприбутковості важливим є не джерело отримання доходів, а напрям використання коштів.

Саме тому статут повинен містити: джерела надходження (формування) коштів та напрями їх використання. I як повідомляється в IПК від 14.05.2020 р. №2010/6/99-00-04-06-03-06/IПК, якщо основною метою організації є благодійна діяльність, то діяльність такої організації має провадитися в статусі благодійної відповідно до вимог Закону про благодійну діяльність. Про це ми зазначали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакцїі
ОСББ здає в оренду спільне майно (площі під рекламу чи земельну ділянку тощо). Такі дії дозволено статутом. Чи відкривати окремий рахунок для таких операцій? Як оподатковувати надходження, якщо ОСББ — неприбуткова організація і використовуватиме ці кошти для виконання статутних завдань? Що в бухобліку? Про це все читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»