• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №3(43) | 06.04.2021 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №3(43) | 06.04.2021 р.

Це – вже сорок третій (і третій у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, як можна отримати витяг з Реєстру неприбуткових;
  • дізнаємося, чи слід подавати звіт про використання доходів у разі відсутності діяльності;
  • з’ясуємо, чи втратить статус неприбутківця ОСББ у разі надання платних послуг з паркування авто;
  • зупинимося на правилах звітування підприємства у разі набуття статусу неприбутківця посеред року.

Гарного вам читання!

***

Підприємство стало неприбутківцем посеред року: як звітувати?
У разі включення неприбуткової організації до Реєстру в середині кварталу звітного року така організація повинна подати до ДПС за місцем обліку:

  • за період перебування на загальній системі оподаткування – декларацію з податку на прибуток  за звітний період: квартал, півріччя, три квартали або рік (залежно від базового звітного (податкового) періоду, який використовується платником податку на прибуток) з показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) періоду до дати включення до Реєстру, та квартальну фінансову звітність за відповідний звітний період;

  • за період перебування у Реєстрі – Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  за звітний рік із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року та річну фінансову звітність.

Про це ми писали тут.

 

Як отримати витяг з Реєстру неприбуткових?
Житомирські податківці нагадали, що на офіційному вебпорталі ДПС забезпечується відкритий доступ до відомостей Реєстру. З Реєстром можна ознайомитись у відкритій та приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС.

Але відповідно до пп. 12-1 п. 12 Порядку неприбуткова організація може звернутися до контролюючого органу із запитом про отримання витягу з Реєстру.

За запитом неприбуткової організації контролюючий орган надає їй безоплатно протягом трьох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з Реєстру за формою згідно з додатком 4. Він містить відомості про неприбуткову організацію, визначені пунктом 11 цього Порядку, або повідомлення про відсутність відомостей у Реєстрі за формою згідно з додатком 5.

 

Неприбуткова організація не вела діяльності: чи подавати звіт про використання доходів?
Дніпропетровські податківці наголосили, що згідно з абзацом 1 п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

На підставі цієї норми та інших норм ПКУ податківці вважають, що  неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом зі Звітом), зобов’язані подавати Звіт та форми фінансової звітності у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ, оскільки вона подається неприбутковими підприємствами, установами та організаціями як додаток до Звіту та є його невід’ємною частиною.

 

ОСББ надає платні послуги з паркування авто: які податкові наслідки?
ОСББ має право відповідно до законодавства та статуту об’єднання укладати договори, які належать до сфери його діяльності.

І навели два варіанти наслідків, до яких призведе ОСББ – неприбутківця надання платних послуг з паркування.

Надання платних послуг з використання паркінгу, що є у володінні іншого власника і не є спільним майном ОСББ, послуг з користування  внутрішньобудинковою мережею електропостачання, поточного чи капітального ремонту такого паркінгу, обслуговування місць загального користування паркінгу, прибирання території парко-місць та інших послуг, не пов’язаних з утриманням багатоквартирного будинку та прибудинкової території, має характер підприємництва. 

І для цього випадку податківці вирішили бути принциповими. Сказано в Законі №2866, що ОСББ – непідприємницьке, тож цю умову, на їхню думку, порушувати не можна. Відповідно здійснення ОСББ підприємницької діяльності спричиняє втрату статусу неприбуткової організації такого ОСББ з відповідним виключенням з Реєстру. Незважаючи на те, куди ОСББ планує витратити отримані доходи.

А ось  якщо паркінг, який є невід’ємною частиною будинку, приймає участь у відшкодуванні (компенсації) витрат ОСББ на утримання прибудинкової території як споживач відповідних послуг, отримані доходи у вигляді такої компенсації, на думку податківців, не є підставою для виключення ОСББ з Реєстру. 

Про це все ми писали у своєму коментарі до ІПК ДПС від 22.02.2021 р. №695/ІПК/99-00-21-02-02-06.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»