• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №7(47) | 08.10.2021 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №7(47) | 08.10.2021 р.

Це – вже сорок  сьомий  (і сьомий  у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • підкреслимо, що громадські організації пропонують звільнити від подання інформації про бенефеціарів;
  • нагадаємо, які наслідки чекають на неприбутківця у разі порушення законодавства про свою діяльність;
  • дізнаємося, чи повідомляти ДПС про зміну організаційно-правової форми;
  • з’ясуємо, чи оподатковуються ПДВ внески ОСББ на реконструкцію спільного майна;
  • підкреслимо, за яких умов неприбутківець може стати «єдинником».

Гарного вам читання!

 

***

Громадські організації пропонують звільнити від подання інформації про бенефеціарів 
5 жовтня 2021 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №6131 «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» щодо подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи». Його автором є О. Санченко («Слуга народу»).

Законопроєктом пропонується внести зміни до п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону №755-IV. А саме - доповнити перелік юридичних осіб, на яких не поширюється вимога щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, громадськими організаціями та їх відокремленими підрозділами, органами самоорганізації населення. 

Про це ми писали тут.

 

Неприбутківець порушив законодавство про свою діяльність: які наслідки? 
Податківці наголосили, що порушення неприбутковою організацією, яка перебуває у Реєстрі, вимог закону, який регулює її діяльність, що призводить до порушення вимог пп. 133.4 ПКУ, є підставою для виключення такої організації з Реєстру з нарахуванням податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств відповідно до пп. 133.4.3 і 133.4.4 ПКУ та переходом до сплати податку на прибуток у порядку, встановленому розділу ІІІ ПКУ для платників цього податку.

При цьому за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до ДПС декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного року така неприбуткова організація подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

 

Неприбутківець змінив організаційно-правову форму: чи потрібно повідомляти ДПС? 
Податківці з Офісу великих платників зазначали, що відповідно до п. 14 Порядку № 440 у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку № 440

Тож неприбуткова організація у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації має подати за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «зміни».

 

Внески ОСББ на реконструкцію спільного майна: чи виникають зобов'язання з ПДВ? 
В ІПК ДПСУ від 01.09.2021 р. №3254/ІПК/99-00-21-03-02-06 зазначається, що ОСББ фактично не здійснюватиме постачання товарів/послуг співвласникам-інвесторам та відповідно отримані від співвласників-інвесторів грошові кошти за своєю фактичною сутністю не є оплатою вартості товарів/послуг, а використовуватимуться виключно для цілей реконструкції багатоквартирного будинку, яка здійснюватиметься генеральним підрядником.

А оскільки згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів або послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України, то при отриманні таких грошових коштів податкових наслідків з ПДВ в ОСББ не виникатиме (у тому числі обов’язку щодо реєстрації ОСББ як платника ПДВ).

На такий підхід вказує і визначення, наведене у ст. 1 Закону №2866, відповідно до якого ОСББ – юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Про це ми докладніше писали тут.

 

За яких умов неприбутківець може стати «єдинником»?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що до третьої групи платників єдиного податку належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної зарплати у розмірі на 1 січня (пп. 3 п. 291.4 ПКУ);

Окремо вони наголосили, що види діяльності, які не дозволяють юридичним особам обрати спрощену систему оподаткування, наведено у п. 291.5 ПКУ.

Крім того, при переході на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно враховувати обмеження щодо сукупності часток засновників у статутному капіталі, встановлене пп. 291.5.5 ПКУ.

На підставі цих нюансів перебування на ЄП, юридична особа, яка внесена до Реєстру, може обрати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі дотримання вимог та  за умови виключення її з Реєстру.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»