• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №11(19) | 05.07.2018 р.

Дев`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №11(19) | 05.07.2018 р.

Це – вже одинадцятий з початку року (і дев’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Тож сьогодні ми:

  • нагадаємо про звітування з ПДВ за новою формою вже у липні;
  • з’ясуємо, як можна відновити втрачену податкову звітність;
  • зупинимося на правилах виправлення помилок у ф. №1ДФ;
  • розповімо, що потрібно зробити для звітування у електронній формі;
  • наведемо роз’яснення ДФС щодо виправлення помилок в декларації з ПДВ;
  • дізнаємося, чи буде вважатися поданою декларація з податку на прибуток без фінансової звітності (ні, не буде);
  • зазначимо, як відображати у декларації з акцизу обсяги пального за складеними акцизними накладними;
  • …та вкотре «порадіємо» новим формам звіту з ЄСВ та порядку їх заповнення (найімовірніше, звітувати за ними будемо вже у вересні).

Гарного вам читання!

 

***

Вже у липні додатки 1, 5 та 9 декларації з ПДВ подаємо за новими формами
Про це ДФС офіційно заявила наприкінці травня. Нагадаємо, що зміни до форми декларації з ПДВ були внесені Наказом №381; він був оприлюднений у травні 2018 р., набрав чинності з 1 червня, але за нормою п. 46.6 ПКУ звітувати вперше за оновленою формою декларації слід за червень (ІІІ квартал) 2018 року.

Які саме зміни було внесено до декларації та як вони будуть застосовуватися на практиці − читайте в аналітичному матеріалі від редакції.

 

Як складати нову декларацію з ПДВ: презентація від ДФС
Черкаські податківці навели головні зміни у декларації та розповіли про них у своєму відеоролику. Як ми вже зазначали зміст розділів декларації не змінився. Зміни внесено тільки у додатки 1, 5 та 9 до декларації з ПДВ.

З презентацією податківців щодо аналізу змін у додатках можна ознайомитися за посиланням.

 

Затверджені нові форми звіту з ЄСВ та порядок їх подання
Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Про проект наказу цього Мінфіну ми вже писали, і ось нарешті цей наказ отримав номер і був зареєстрований в Мін'юсті 11 червня 2018 р.

Цей наказ (а отже, і нові форми звітності) набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Тобто якщо Наказ №511 опублікують у липні 2018 року, то він набере чинності з 1 серпня, а звітувати за новою формою вперше будемо у вересні. Але наразі він ще не опублікований в офіційних виданнях.

 

Усунуто технічну помилку щодо поданих декларацій з акцизу за травень
Податківці із Офісу великих платників податків повідомили про усунення станом на 20 червня технічного недоліку, який був при звітуванні з акцизу за травень 2018 року. Зокрема, протягом 4-7 червня 2018 року кожна наступна декларація перекривала всі інші, у тому числі подані до інших податкових органів.

Тепер при звітуванні з акцизу за червень 2018 року таких помилок вже не повинно бути.

 

Як у звіті за ф. №1-ОА показувати обсяг проданого алкоголю покупцям, які одночасно займаються оптової та роздрібної торгівлею алкоголем
Податківці у індивідуальній консультації від 14.06.2018 р. №2611/6/99-99-12-02-02-15/ІПК вказали, що обсяги такої реалізації у звіті №1-ОА відображаються у графі 9 «Обсяги реалізації алкогольних напоїв у звітному місяці у тому числі: у роздрібну торгівлю» розділу І. А у розділі III «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв» звіту постачальники зазначають власні дані.

 

Звертаємо увагу: Порядком №49 встановлено можливість виправлення помилки тільки до граничного строку звіту (до 10 числа за звітним місяцем) шляхом подання уточнюючого звіту. Інших строків для виправлення помилок не встановлено.

 

Про все це читайте у нашій новині.

 

Втратили оригінали звітності? Звертайтеся до ДФС за її копією
Податківці із Волинської області підкреслили, що згідно з ст. 10 Закону №2939 кожна особа має право доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається. Розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується.

Саме тому суб’єкт господарювання може отримати (завірити) копію звітності, що була раніше подана до податкового органу, у випадку втрати екземпляру поданої декларації.

 

Виправлення помилок в ф. №1ДФ: як виправляти та що за це буде?
Виправити помилки у ф. №1ДФ можна шляхом подання уточнюючої форми чи нової звітної ( у разі виявлення помилок до граничного терміну подання ф. №1ДФ за звітний період). Порядок заповнення таких форм однаковий.

Коригування показників розділу I:

  • для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 указати «1» - на виключення рядка;
  • для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 указати «0» - на введення рядка;
  • для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію та ввести правильну інформацію, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 указується «1» - рядок на виключення, а в другому – «0» - рядок на введення.

Коригування показників підрозділу «Військовий збір» розділу II:

  • для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір - виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Про це та про те, як виправляти помилки у реквізитах заголовної частини ф. №1 ДФ, а також про випадки штрафування читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

 

За яких умов можна звітувати з податків в електронній формі? Простий алгоритм від ДФС
Податківці із Хмельницької області розповіли, що потрібно зробити для подання звітів в електронному вигляді. А саме:

  1. слід отримати ключ ЕЦП в одному з Акредитованих центрів сертифікації ключів;
  2. зареєструватися в Електронному кабінеті, розміщеному на сайті ДФСУ, за допомогою отриманого електронного ключа як користувач Електронного кабінету;
  3. заповнити та надіслати засобами електронного зв’язку Договір про визнання електронного документообігу;
  4. після отримання підтвердження про приєднання до електронного документообігу можна звітувати до контролюючого органу в електронному вигляді.

 

Декларація з податку на прибуток без фінансової звітності вважається неподаною
Фінансова звітність, що складається та подається платниками податку на прибуток є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною. Податкова звітність, складена з порушенням вищенаведених норм не вважається податковою декларацією. Саме тому декларація з податку на прибуток без фінансової звітності вважається такою, що не подана.

За перше таке неподання протягом року чекатиме штраф у розмірі 170 грн, а за повторне неподання застосовується штраф у розмірі 1020 грн.

Про це ми розповідали тут.

 

Наостанок – два роз’яснення від ДФС
Як виправляти помилки, допущені у декларації з ПДВ та у додатках до неї? В яких випадках та в яких розмірах слід сплатити штраф за уточнення? Коли уточнюючий розрахунок не подається? Про це читайте статтю із «Віснику».

А щодо відображення у декларації акцизного податку обсягів пального за складеними акцизними накладними/розрахунками коригування, якщо дата їх складання та дата реєстрації в ЄРАН припадають на різні звітні періоди – читайте у листі ДФС («У додатку 1-1 до Декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається Декларація»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»