• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №8(16) | 21.05.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №8(16) | 21.05.2018 р.

Це – восьмий у цьому році (і шістнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимось, за який період вперше будемо звітувати з ПДВ за новою формою;
  • розповімо, які типові помилки знайшли податківці тернопільщини при звітуванні з туристичного збору;
  • нагадаємо правила заповнення ф. №1ДФ у розрізі різних доходів та ситуацій;
  • розкажемо про особливості звітування з податку на прибуток до внесення змін у чинну форму декларації;
  • з’ясуємо, чи буде вважатися несвоєчасно прийнятою податкова звітність, яка була надіслана поштою пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;
  • розповімо, чи можливо одночасно виправити у декларації з прибутку помилки, штрафи та пеню;
  • …і, насамкінець, дізнаємось, як зазначати від'ємне значення у додатку 2 до Декларації з ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Вперше звітувати з ПДВ за новою формою будемо вже за червень
4 травня в «Офіційному віснику України» №35/2018 був опублікований наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. №381. Ним затверджено зміни до:

  • форми декларації з ПДВ. В новій редакції викладено додатки 1, 5 та 9;
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Коротко про зміни ми розповідали тут.

Цей наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, тобто з 1 червня 2018 року. За нормою п. 46.6 ПКУ виходить, що оновлену форму декларації з ПДВ слід буде застосовувати вже у липні, при звітуванні за червень 2018 року.

У ДФС України, звісно, може бути інша думка (про це ми писали тут), але принаймні львівські податківці вже роз'яснили, що оновлені додатки платники ПДВ повинні будуть заповнювати під час подання декларації за червень 2018 року (ІІІ кв. 2018 р.).

 

Типові помилки при звітуванні з туристичного збору
Тернопільські податківці проаналізували зміст поданих декларацій з туристичного збору та виявили, що в багатьох випадках:

  • у рядку 1 (Нарахована сума збору з початку року, усього (р. 1.1 + р. 1.2 + р. 1.3), у тому числі в розрізі об’єктів оподаткування) не зазначаються об’єкти оподаткування;
  • відсутні суми нарахувань збору в окремих рядках, що призводить до арифметичних помилок.

Тож врахуйте ці зауваження та складайте декларацію правильно, аби податківці не визнали її як неподану.

 

Чи можливе одночасне виправлення у декларації з прибутку помилок, штрафів та пені?
Податківці з офісу великих платників податків у індивідуальній консультації від 26.04.2018 р. №1867/ІПК/28-10-01-03-11 вказали, що виправлення суми штрафу та пені в декларації з податку на прибуток не передбачено.

При цьому вони зауважили, що у разі необхідності разом з декларацією можна подати доповнення до неї у довільній формі. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Тож можна зробити висновок, що виправити суму штрафу та пені можна через подання доповнення.

 

Особливості звітування з податку на прибуток за І кв. 2018 року – у роз’ясненні ДФС
Податківці у листі від 02.05.2018 р. №12911/7/99-99-15-02-01-17 надали поради щодо звітування з податку на прибуток за І квартал 2018 року.

  1. По-перше, за І квартал потрібно було звітувати за старою формою. Проект наказу Мінфіну щодо її приведення у відповідність чинним нормам ПКУ ще не затверджено;

  2. По-друге, податківці радять подавати доповнення до декларації. Вони складаються у довільній формі та вважатимуться її невід’ємною частиною. В цьому доповненні слід розшифрувати суми та показники, що враховані для визначення об’єкта оподаткування та податку на прибуток відповідно до положень ПКУ, що набули чинності у 2018 році.

Сподіваємося, що за півріччя ми будемо звітувати вже за оновленою формою. Якщо ж затвердження затягнеться, то слід буде враховувати ці поради.

 

Продаєте підакцизні товари на території ОТГ: як звітувати з акцизу?
ДФСУ у підкатегорії 116.07 ресурсу «ЗІР» навела три різні варіанти звітування з акцизу у разі наявності магазинів на території об’єднаної територіальної громади. Зокрема:

  1. якщо один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу об’єднаної територіальної громади (один код КОАТУУ) та обслуговуються в одному податковому органі – складає та подає декларацію акцизного податку та заповнює один додаток 6 до декларації відповідно до цього КОАТУУ;
  2. якщо декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в різних податкових органах, то слід складати та подавати декларацію до кожного податкового органу та заповнювати додаток 6 окремо за кожним КОАТУУ;
  3. якщо декілька пунктів продажу на території декількох населених пунктів, що входять до складу ОТГ (різні коди КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі – складає та подає одну декларацію з кількістю додатків 6, що відповідає кількості кодів КОАТУУ.

 

Податкова звітність надіслана поштою пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання: чи буде штраф?
ДФСУ у підкатегорії 135.02 ресурсу «ЗІР» навела загальні норми щодо строків звітування за п. 49.18 ПКУ. В цій нормі окремих правил щодо невизнання прийнятою звітності, яка надсилається поштою пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну, не встановлено.

Тому при надсиланні в такі терміни, але за умови отримання декларації податківцями до закінчення граничного строку, штрафи за ст. 120 ПКУ не застосовуються.

Докладніше про це читайте у нашій новині.

 

Наостанок – аналітика від редакції та роз’яснення від ДФС
Що буде за невідображення в формі №1ДФ доходу фізособи у зв’язку з відсутності в неї номеру платника податків? В якому випадку форму №1ДФ можна не подавати? Яку кількість працівників слід зазначати в графі «Працювало за трудовими договорами» у разі звільнення та прийняття працівників? Як заповнювати розділ ІІ форми №1ДФ щодо військового збору? Як виправляти помилки у ф. №1ДФ?
Про це все читайте у нашій аналітиці.

А позицію ДФС щодо порядку заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ та порядку зменшення суми податкового зобов’язання поточного періоду на суми податкового кредиту (найдавніші чи найновіші) при заповненні додатка 2 до декларації – ось тут («у графі 2 таблиці 2 додатка 3 (Д3) до декларації з податку на додану вартість рекомендується вказувати індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від'ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. Тобто спочатку доцільно відображати «найновішу» щодо звітного періоду подання декларації з податку на додану вартість суму від'ємного значення ПДВ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»