• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №7(15) | 27.04.2018 р.

П’ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №7(15) | 27.04.2018 р.

Це – сьомий у цьому році (і п’ятнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • вже не дивуємось новим змінам у декларації з ПДВ та Порядку її заповнення і подання;
  • розкажемо про плани податківців оновити форми декларації з податку на прибуток та з податку на нерухомість (а Мінсоцполітики – змінити форму звіту про квоти окремих категорій осіб);
  • визначимося, коли звіт з ЄСВ та форма №1ДФ не подаються;
  • з’ясуємо, як оформити ЕЦП на аутсорсера, який складає вашу податкову звітність;
  • поговоримо, чи може ДФС не прийняти заяву про приєднання до договору у разі відсутності адреси електронної пошти в ЄДР;
  • …а наостанок – зупинимося на правилах складання проміжної фінзвітності за I квартал 2018 року.

Гарного вам читання!

 

***

Увага! Зміни у декларації з ПДВ – у новій редакції викладено додатки 1, 5 та 9
Мінфін наказом від 23.03.2018 р. №381 (зареєстрований в Мін'юсті 16.04.2018 р. за №451/31903):

  • Затвердив зміни до форми декларації з ПДВ. У новій редакції викладені додатки 1, 5 та 9 декларації;
  • Вніс зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ;
  • Встановив, що таблиця 1.2 Розрахунку коригування сум ПДВ (Д1) та таблиця 1.2 Розшифровки ПЗ та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5) заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається декларація з ПДВ, з урахуванням змін, внесених цим наказом.

Докладніше про це читайте тут.

Наказ №381 набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. (Станом на 26.04.2018 року не опублікований).

Якщо його опублікують ще у квітні, то за п. 46.6 ПКУ за оновленою формою декларації з ПДВ слід буде звітувати вже за червень. Якщо ж у травні – то оновлену форму слід буде застосовувати вже при звітуванні за липень. Звісно, у податківців може бути інша думка. Але їх роз'яснень поки що немає.

 

Декларацію з податку на прибуток теж змінять
11 квітня на офіційному сайті ДФСУ було розміщено проект наказу Мінфіну (завантажити) з додатками:

  • Зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити);
  • Додаток РІ до декларації у новій редакції (завантажити).

З огляду на проекти загальні розділи декларації з прибутку залишаться незмінними. А от додатки ЗП та ПН зазнають змін. Додаток РІ викладуть у новій редакції.

Також у шапці декларації перейменують рядок 5 з «Код за ЄДРПОУ1» на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта1». Відповідно буде внесено зміни до примітки щодо заповнення цього рядка. Рядок 9 «Особливі відмітки» доповнять новою графою «платника єдиного податку». Крім того, слово «інвалідів» замінять на «осіб з інвалідністю».

Про все це детально ми розповідали тут.

 

Декларацію з податку на нерухомість у 2019 році будемо подавати за новими правилами
5 квітня на офіційному сайті ДФСУ було опубліковано проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». За проектом декларацію планують викласти у новій редакції (завантажити).

Зокрема, зникне графа щодо типів об’єкта житлової та нежитлової нерухомості. Їх потрібно буде вказувати тільки у додатку 2 до декларації.

За приміткою 4 у графі 2 додатку 2 потрібно буде зазначати коди типу об’єкта, визначеного відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Якщо у правовстановлюючих документах на об’єкт нерухомості не зазначено код згідно з ДК 018-2000, то слід буде користуватися Таблицею відповідності кодів будівель та споруд (додаток 3).

Крім того, вводиться новий порядок декларування у разі існування об’єктів нерухомості на території різних адміністративно-територіальних одиниць, які обслуговуються одним контролюючим органом. У такому разі потрібно буде подавати одну декларацію, але з кількома додатками відповідного типу. На сьогодні в таких випадках декларації надаються окремо щодо кожної адміністративно-територіальної одиниці.

 

Коли звіт з ЄСВ та форма №1ДФ не подаються?
Головне правило щодо подання звіту з ЄСВ – це ствердна відповідь на два запитання:

  1. чи перебуває суб’єкт господарювання у трудових відносинах із фізособами?
  2. чи діє у такого суб’єкта господарювання договір ЦПХ, за яким він має сплатити винагороду за роботи/послуги (договору оренди це не стосується, адже орендна плата не є базою для нарахування ЄСВ)?

Якщо відповідь на обидва ці питання «так», то звіт обов’язково треба подавати. Хоча б для того, щоб зазначити у таблиці 6 кількість днів перебування фізосіб у трудових або цивільно-правових відносинах.

Щодо форми №1ДФ головне правило таке: якщо немає нарахованого/виплаченого доходу, немає нарахованого/сплаченого ПДФО чи ВЗ, то його подавати не потрібно.

Докладніше про це читайте тут.

 

Звіт про пільги за І квартал 2018 року слід заповнювати за новими довідниками
6 квітня податківці затвердили нові довідники 87/1 та 87/2 станом на 01.04.2018 (завантажити їх можна за цим і цим посиланнями).

А 23 квітня з’явилося роз’яснення київських податківців з приводу застосування довідників пільг для складання звіту про податкові пільги. За ним:

  • за 12 календарних місяців минулого року слід використовувати Довідники пільг станом на 1 січня поточного року;
  • за три календарних місяці поточного року – Довідники пільг станом на 1 квітня поточного року;
  • за шість календарних місяців поточного року – Довідники пільг станом на 1 липня поточного року;
  • за дев’ять календарних місяців поточного року – Довідники пільг станом на 1 жовтня поточного року.

Тож Довідники 87/1 та 87/2 слід застосовувати для заповнення Звіту про суми податкових пільг за І квартал 2018 року.

Нагадуємо, що за І квартал відзвітувати щодо наявних податкових пільг треба до 10 травня включно. Якщо суб'єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

 

Як оформити ЕЦП на аутсорсера, який складає вашу податкову звітність?
Податківці в індивідуальній консультації від 21.03.2018 р. №1159/6/99-99-08-02-01-15/ІПК зазначили, що для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник має повідомити про це контролюючий орган.

Для цього потрібно направити Повідомлення про надання інформації щодо ЕЦП в електронному вигляді (за кодом форми J(F)1391103). До цього повідомлення вноситься інформація про підписувача (підписувачів), якому надається право підпису електронних документів.

Далі на сформоване повідомлення накладаються:

  • першими – ЕЦП усіх осіб, включених до повідомлення (за черговістю їх внесення до повідомлення);
  • після них – ЕЦП підписувача заяви про приєднання до договору (керівника);
  • останньою – електронна печатка (за наявності).

 

Чи прийме ДФС заяву про приєднання до договору у разі відсутності адреси електронної пошти в ЄДР
За роз’ясненням податківців у підкатегорії 135.03 «ЗІР» відсутність відомостей про адресу електронної пошти в ЄДР не є підставою для відмови у прийнятті контролюючим органом заяви про приєднання до договору. Але у такому разі в Заяві про приєднання до договору слід зазначити адресу електронної пошти, яка буде використовуватися для листування з контролюючими органами.

Було б гарно, якщо б ці рекомендації працювали на практиці. Наразі підприємствам без зазначення адреси електронної пошти в ЄДР відмовляють у прийнятті цієї заяви. Тому без внесення змін в ЄДР заяву про приєднання до договору подати до ДФС буде неможливо.

 

Звіт про квоти з працевлаштування окремих категорій осіб буде змінено
17 квітня Мінсоцполітики оприлюднило на своєму офіційному сайті проект наказу. Ним пропонується:

  1. викласти у новій редакції звіт «Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 20__ рік» (завантажити).
  2. затвердити зміни до Порядку заповнення цього звіту (завантажити).

Що ж зміниться?

 

По-перше, у Порядку №271 буде уточнено визначення терміну «квота». Згідно з проектом, це норматив працевлаштування громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону про зайнятість (крім осіб з інвалідністю), у розмірі:

  • 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для підприємств з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб;
  • не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників для підприємств з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
  • роботодавці – підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб.

 

По-друге, буде підкориговано й норми Порядку №271 щодо заповнення звіту про квоти. Згідно з проектом:

  • у рядку 02 буде зазначатися середньооблікова чисельність штатних працівників, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та працювали на умовах повної зайнятості у звітному році;
  • у рядку 04 буде відображатися середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік;
  • у рядку 05 буде зазначатися середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
  • у рядку 06 буде вказуватися чисельність громадян, яких планується працевлаштувати в поточному році у рахунок квоти.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Як скласти проміжну фін звітність? Що слід врахувати при визначенні її показників? За якою формою її складати за новою класифікацією підприємств? Про це ми писали тут (для передплатників).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»