• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №6(14) | 06.04.2018 р.

Чотринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №6(14) | 06.04.2018 р.

Це – шостий у цьому році (і чотирнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про затвердження нового довідника пільг та з коли його слід застосовувати;
  • визначимося, як оприлюднювати фінзвітність за 2017 рік на підставі останнього роз’яснення Мінфіну;
  • зазначимо, як під час підготовки до подання звіту про контрольовані операції можна відкоригувати декларацію з прибутку;
  • розповімо, як операції з нерезидентами-неплатниками корпоративного прибутку слід визнавати контрольованими за 2017 рік;
  • визначимося, як подавати звітність через Електронний кабінет;
  • ...а наостанок – наведемо роз’яснення ДФС з приводу заповнення уточнюючого розрахунку для виправлення помилок, допущених у декларації з ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Річну фінзвітність за 2017 рік оприлюднюємо за «старими» правилами
Фахівці Мінфіну у листі від 27.02.2018 р. №35210-06-5/5570 вказали, що оприлюднення річної фінзвітності та річної консолідованої фінзвітності за 2017 рік здійснюється у порядку, встановленому Законом про бухоблік у редакції, яка діяла до 01.01.2018 року.

Тому за ч. 4 ст. 14 Закону про бухоблік (у редакції 2017 року) повинні проходити обов'язковий аудит своєї фінзвітності та оприлюднювати її разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях тільки:

  • публічні акціонерні товариства;
  • емітенти цінних паперів;
  • банки;
  • страховики;
  • інші фінансові установи.

Зазначимо правила опублікування фінзвітності для таких підприємств. Законом про бухоблік до 01.01.2018 р. не було визначено конкретного переліку видань, де має бути проведено опублікування. Тому юрособи, які потрапляли під цю вимогу, обирали таке видання самостійно (орієнтуючись на підзаконні нормативні акти або інформаційні листи, які видавали державні органи, що контролюють їхню діяльність).

 

Звертаємо увагу: за 2018 рік і наступні роки публікувати свою фінзвітність у виданнях юрособам буде не потрібно. З 2019 року будуть діяти вже нові правила оприлюднення фінзвітності та вони будуть стосуватися великих підприємств, підприємств, що становлять суспільний інтерес, та підприємств-добувачів корисних копалин.

 

До того ж з 2019 року в НКЦПФР має запрацювати Система подання фінансової звітності в електронному вигляді. Про це ми писали тут.

 

Нові довідники податкових пільг діють з 1 січня 2018 року
15 березня ДФСУ затвердила нові Довідник податкових пільг №86/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №86/2 станом на 01.01.2018 р.

Зокрема, у довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Ознайомитись із довідниками можна у выдповідному розділі нашого сайту.

 

Отримали внесок до статутного фонду від фізособи-засновника? Не забудьте відобразити його у формі №1ДФ
Рівненські податківці у своєму роз’ясненні вказали, що підприємство-емітент корпоративних прав, незалежно від виду внеску, є податковим агентом в частині повідомлення про такі доходи і зобов'язане відобразити такі суми у формі №1ДФ з ознакою «178».

Але у емітентів, які отримують від засновників внески у грошовій формі, виникає питання щодо необхідності зазначати в формі №1ДФ такі внески.

Тому зверніть увагу: це лише позиція ДФС у Рівненській області, тому обов'язку усім дотримуватися її змісту немає. Крапку в цьому питанні може поставити або узагальнююча консультація від Мінфіну, або отримання індивідуальної письмової консультації.

 

Коли перед звітуванням з контрольованих операцій слід відкоригувати свій фінрезультат
Податківці у листі від 01.03.2018 р. №6185/7/99-99-15-02-01-17 зауважили: якщо під час підготовки Звіту про контрольовані операції буде встановлено, що умови його контрольованих операцій не відповідають принципу «витягнутої руки», він може здійснити самостійне коригування та подати уточнюючу Декларацію з податку на прибуток до 1 жовтня року, наступного за звітним. При цьому штрафів за таке коригування не буде.

Але під час проведення перевірки платника податків з питань дотримання принципу «витягнутої руки» таке коригування стосується виключно контрольованих операцій, перевірка яких триває. Воно не поширюється на контрольовані операції інших звітних періодів.

До того ж з 01.01.2018 р. надано право самостійно відкоригувати ціни контрольованих операцій, здійснених у 2015 та 2016 роках. Про це ми пишемо тут.

 

Як операції з нерезидентами-неплатниками корпоративного прибутку слід визнавати контрольованими за 2017 рік
Податківці в індивідуальній консультації від 14.03.2018 р. №997/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що з 27.07.2017 року набрав чинності Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток.

Але у 2017 році за п. 41 підрозд. 10 розд. XX ПКУ господарські операції з нерезидентами за переліком визнавалися контрольованими саме з дати набрання чинності переліком.

Тому господарські операції з нерезидентами з Переліку №480 у разі відповідності вартісним показникам пп. 39.2.1.7 ПКУ визнаються контрольованими з 27 липня 2017 року. А от річний дохід платника податків та обсяг господарських операцій з кожним контрагентом розраховуються для 2017 року за підсумками всього звітного року.

Звертаємо увагу: з 01.01.2017 року вартісними критеріями контрольованих операцій відповідно до пп. 39.2.1.7 ПКУ є:

  • річний дохід платника податків понад 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний звітний рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за звітний рік.

 

Яку податкову звітність можна подавати через «Електронний кабінет» та як саме?
По-перше, через меню «Введення звітності» Електронного кабінету можна створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову, пенсійну та статистичну звітність.

По-друге, верхня панель навігації у вікні Введення звітності дозволяє обмежити звітність за типами.

По-третє, щоб заповнювати та подавати всі види декларацій, слід мати чинний договір про визнання електронної звітності.

Без наявності чинного договору про визнання електронної звітності користувачі електронного кабінету можуть створити та подати обмежений перелік звітності. А саме:

  • всі звіти з групи J(F)30 «Єдиний внесок на загальнообов’язкове соціальне страхування»;
  • Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів (форма J1392001 для юридичних осіб, та форма F1392001 для фізичних осіб з групи звітів «J(F)13 Заяви»);
  • Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису (форма S1391101 з групи «S13 Фінансова звітність, запити»);
  • Податкову декларація про майновий стан і доходи громадян (форма F0100210 з групи «F01 Прибуток»).

Про це (детально із картинками) читайте у новині.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Позицію податківців про те, як виправити помилки у звітності та зменшити переплату в інтегрованій картці платника ПДВ, читайте тут («В уточнюючому розрахунку відображаються всі заповнені рядки декларації, що уточнюється. В графу 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, що уточнюється; у графі 5 - відображаються всі показники декларації з урахуванням виправлених помилок; в графі 6 - відображається абсолютне значення помилки по всіх заповнених в уточнюючому розрахунку рядках з відповідним знаком (+/-), у разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється. В ІКП відображаються результати поданої платниками податків податкової звітності»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»