• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №4(12) | 05.03.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №4(12) | 05.03.2018 р.

Це – четвертий у новому році (і дванадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про проект нової звітності з ПДВ та Порядку її заповнення;
  • дізнаємось, як заповнювати графу «головний бухгалтер» у звітності, якщо штатним розкладом такої посади не передбачено;
  • визначимося, як заповнювати звіт про контрольовані операції у разі зміни назви та адреси контрагента;
  • проконсультуємо, чи подавати звітність з ПДВ, якщо не здійснювалася господарська діяльність;
  • з’ясуємо, як виправити помилку у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання;
  • зупинимося на правилах відображення у декларації з прибутку різниці щодо резервів та сумнівних боргів;
  • а наостанок – розповімо про правила заповнення звіту про працю осіб з інвалідністю за ф. 10-ПІ.

Гарного вам читання!

 

***

Нова звітність з ПДВ – у проекті від Мінфіну
26 лютого 2018 року ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21» (завантажити). Цим наказом звітність з ПДВ та Порядок її заповнення приводиться у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, у новій редакції викладені додатки 1, 5 та 9 до декларації з ПДВ.

Очікується, що наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Наразі він не те що не опублікований, а навіть ще не обговорений із громадськістю.

Докладно про усе це читайте у новині.

 

Як заповнювати графу «головний бухгалтер» у звітності, якщо штатним розкладом не передбачено такої посади?
ДФСУ у підкатегорії 135.02 ресурсу «ЗІР» роз'яснила: якщо штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, то така податкова декларація підписується лише у графі «керівник», а у графі «головний бухгалтер» проставляється прочерк.

Проте така форма підпису податкової декларації не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та у бюджетних установах.

 

Податківці – про особливості заповнення рядка 06 декларації з прибутку у разі від'ємного або нульового значення
ДФСУ у листі від 20.02.2018 р. №701/Д/99-99-15-02-01-14/ІПК роз'яснила, що у рядку 06 декларації з податку на прибуток відображається сума податку на прибуток за звітний період із позитивним значенням (додатна різниця між об’єктом оподаткування (рядок 04) і прибутком або збитком, отриманим від діяльності, прибуток від якої звільнений від оподаткування (рядок 05 ПЗ)), помножена на діючу ставку податку на прибуток підприємств (18%).

Якщо значення (рядок 04 – рядок 05 ПЗ) буде від’ємним або дорівнюватиме нулю, то податок на прибуток не розраховується. У такому разі у рядку 06 ставиться прочерк.

 

Оновлено «Єдине вікно» подання електронної звітності
15 лютого податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.26.3.0 станом на 15.02.2018 р.

Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2017 року по 15.02.2018 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.26.

Зокрема, було додано новий формат 23 форм статзвітів. З їх переліком можна ознайомитися у нашій новині.

 

Як заповнити звіт про контрольовані операції у разі зміни назви та адреси контрагента
У такому разі платник податку на прибуток у графі 2 Звіту в одному рядку через кому зазначає старе і нове найменування особи - сторони контрольованої операції. Але це тільки за умови, що не змінився код особи.

У графі 4 Звіту слід зазначити загальну суму контрольованих операцій з цим контрагентом. Відповідно у додатку до Звіту слід також зазначити як старе, так й нове найменування такої особи. При цьому не має потреби складати два додатка до Звіту щодо операцій з такою особою.

Якщо ж в особи – сторони контрольованої операції змінюється не тільки назва та адреса, а ще й код, то у Звіті слід буде заповнювати два рядки та складати два відповідних додатків до нього.

Про це податківці розповідали у індивідуальній податковій консультації від 13.02.2018 р. №600/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, а ми – у своїй новині.

 

Коли слід подавати звітність з ПДВ, якщо не здійснювалася господарська діяльність, а коли - ні?
Податківці у виданні «Вісник. Офіційно про податки» зазначили:

  1. якщо платником ПДВ господарська діяльність протягом звітного періоду не проводилась, але він має суми від’ємного значення попередніх періодів, що підлягають відображенню в декларації звітного періоду, то декларація за такий період подається;
  2. якщо ж платником ПДВ господарська діяльність протягом звітного періоду не проводилась та відсутнє від’ємне значення попередніх періодів, то декларація за такий період не подається.

 

Як виправити помилку у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання?
У разі виявлення помилки до закінчення терміну подання звіту страхувальник повторно формує та подає звіт у повному обсязі до контролюючого органу за місцем обліку. Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності.

 

Зверніть увагу: подання окремих таблиць до закінчення строку подання звіту зі статусом «скасовуюча», «додаткова», не вважається звітом і відповідно звіт вважатиметься таким, що не подавався. Тобто їх подання у такому разі не виправить зроблених помилок. Тож будьте уважні та у разі потреби подавайте саме новий звіт з ЄСВ.

 

Якщо ж помилки виявлені після закінчення строку подання звіту, то їх виправлення (крім сум зарплати та ЄСВ) потрібно буде здійснювати через подання окремих таблиць з відповідним статусом, а помилки у зарплаті чи ЄСВ слід буде виправляти у поточному звіті.

Про все це тернопільські податківці розповідали тут.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції (для передплатників)
Як створювати резерви, забезпечення та як це впливає на визначений фінрезультат? Як відобразити суму резерву та списання сумнівних боргів у Декларації з податку на прибуток? Про це читайте тут.

28 лютого 2018 року був останнім днем для подання звіту про працю осіб з інвалідністю за формою №10-ПІ за 2017 рік. Як його заповнювати? Що буде за неподання та несвоєчасне подання? В який спосіб його можна подати? Про це ми детально розповідали ось тут.

 

***

Зверніть увагу!
14 березня редакція проведе вебінар «Звітність з податку на прибуток за 1 квартал 2018 року. Важливі питання ПДВ-2018». Лектор – Людмила Тимофеєва; податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ, аудитор АФ «Контракти-Аудит».

Ми розкажемо про головні акценти оновленого порядку блокування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, зупинимося на правилах нарахування ПДВ за рекламними, офісними витратами та при безоплатній передачі. Також визначимося, за яких умов податкова накладна є підставою для відображення ПДВ кредиту.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»