• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №2(10) | 31.01.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №2(10) | 31.01.2018 р.

Це – другий у новому році (і десятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. Адже у розпалі річне декларування і саме у другій половині січня податківці надали багато роз’яснень на цю тему.

 

Тож сьогодні ми:

  • зупинимося на особливостях заповнення нової декларації з податку на землю;
  • визначимося, як звітувати фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп з ЄСВ та єдиного податку за 2017 рік;
  • зупинимося на звітуванні фізосіб-підприємців на загальній системі за 2017 рік;
  • проінформуємо, з якого періоду слід буде відображати у звіті з ЄСВ за ставкою 22% суму нарахованого ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю;
  • дізнаємось, в які строки платник податку на прибуток з річним звітним періодом має подавати Звіт про пільги та що буде за його несвоєчасне подання чи неподання;
  • розглянемо чергове роз’яснення ДФС з приводу заповнення рядка «Військовий збір» розділу ІІ ф. №1ДФ;
  • і наостанок – дізнаємось думку ДФС про особливості звітування та сплати рентної плати за спецвикористання води у 2018 році.

А ще нарешті з`явилось роз`яснення податківців щодо граничних строків подання «квартальниками» річної декларації з податку на прибуток. Про це ми розповімо у першу чергу!

Гарного вам читання!

 

***

1 березня 2018 року – граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік для всіх платників
Відповідно до пп. 49.18 ПКУ, (зі змінами внесеними Законом України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII, який набрав чинності 1 січня 2018 року) ця декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тому всім платникам податку на прибуток (і «квартальникам», і тим, хто подає декларацію наростаючим підсумком раз на рік) слід подати річну декларацію за 2017 рік до 1 березня 2018 року включно, – таке роз'яснення надали податківці з Одеської області.

У ньому вони зробили чіткий висновок: «Для всіх платників граничний строк подання декларації з податку на прибуток підприємств - 1 березня 2018 року».

Щоправда, ДФС України офіційної інформації з цього питання так і не надала. Але на офіційному сайті ДФСУ вже розміщено податковий календар на лютий 2018 року – і там, у переліку декларацій для подання 9 лютого, відсутня декларація з податку на прибуток за ІV кв. 2017 року. Тому, схоже, ДФС теж вважає, що нові норми п. 49.18 ПКУ впливають і на звітування з податку на прибуток за 2017 рік.

Але особливо обережним «квартальникам» радимо або відзвітувати за 2017 рік за старими правилами, тобто до 9 лютого 2018 року (включно) та відповідно сплатити протягом 10 к.дн. суму податку за нею, або отримати індивідуальну консультацію від податківців і діяти вже за нею.

 

Коли подавати Звіт про пільги платнику податку на прибуток з річним звітним періодом?
Податківці у підкатегорії 102.23.01 ресурсу «ЗІР» вказали, що суми податку, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, мають обліковуватися згідно з Порядком №1233. Зокрема, пунктом 2 Порядку встановлено строки подання Звіту про пільги.

Відповідно до нього звіт подається за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.

Тож незалежно від того, що річну декларацію з податку на прибуток платник податку з річним звітним періодом може подати до 1 березня 2018 року, звіт про пільги за 12 місяців 2017 року слід подати до 9 лютого 2018 року.

Звертаємо увагу: у разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт не подається.

 

На додачу до попередньої новини: а що буде за несвоєчасне подання (неподання) звіту про пільги?
У іншому своєму листі від 17.01.2018 р. №1390/7/99-99-12-02-04-17 податківці вказали, що за кожне таке неподання або несвоєчасне подання передбачено накладення штрафу в розмірі 170 грн. Якщо ж до платника протягом року було застосовано штраф за таке порушення, то подальші неподання тягнуть за собою вже накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ми пишемо про це тут.

 

Як звітувати за 2017 рік фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп?
Податківці із Черкаської області у своєму роз’ясненні нагадали строки для річного звітування:

  • 9 лютого 2018 року – Звіт з ЄСВ за 2017 рік за додатком 5 (таблиця 2);
  • 1 березня 2018 року – декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за звітний 2017 рік.

Також в ньому наведено рекомендації з заповнення таблиці 2 Звіту з ЄСВ для фізосіб-«єдинників» І групи, оскільки у 2017 році вони мали пільгу зі сплати ЄСВ на рівні 0,5 мінімального страхового внеску (352 грн). А саме:

  • «єдинникам» І групи, які користувалися цієї пільгою, у графі 2 таблиці 2 додатку 5 за 2017 рік у розрізі місяців слід вказувати базу нарахування ЄСВ у сумі 1600 грн;
  • «єдинникам» І групи та ІІ групи, які сплачували ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску, у графі 2 таблиці 2 додатку 5 слід зазначати базу нарахування ЄСВ у сумі 3200 грн.

 

Звертаємо увагу: подавати декларацію з єдиного податку за 2017 рік фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп слід за зміненою наказом Мінфіну №369 формою. Що саме змінилося у декларації, ми розповідали тут.

 

Про це все, про правила звітування для новостворених фізосіб-«єдинників», а також про строки сплати ЄСВ та єдиного податку у І кварталі 2018 року ми писали тут.

 

Нюанси звітування для підприємців-«загальників» за 2017 рік
Податківці із Черкаської області надали ще одне роз’яснення, у якому навели зразки оформлення таблиці 1 додатку 5 для звітування з ЄСВ та декларації про майновий стан з відповідним додатком Ф2. А от як заповнювати графи таблиці 1 додатку 5, вони не вказали.

На нашу думку, якщо ґрунтуватися на змісті зразку, то у графі 2 таблиці 1 слід вказувати фактично отриманий дохід у розрізі місяців. При цьому загальна річна сума чистого оподатковуваного доходу, наведена в графі 2 у рядку «Усього» таблиці 1 Звіту, має дорівнювати показнику графи 8 рядка «Усього» розділу I додатка Ф2 до декларації.

Але базою для нарахування ЄСВ за пп. 2 п. 4 Інструкції №449 є чистий дохід (прибуток), зазначений у декларації про майновий стан, поділений на кількість місяців, протягом яких він отриманий. Тому вважаємо, що у графі 2 слід вказувати дохід не за даними Книги обліку доходів, а розрахований відповідно до норм Інструкції №449. У графі 3 таблиці 1 додатку 5 слід вказувати базу нарахування з ЄСВ на підставі цього розрахунку.

 

Звертаємо увагу: У місяцях неотримання доходу базою для нарахування ЄСВ є мінімальна зарплата (у 2017 році – 3200 грн.). Тому за такі місяці у графі 2 таблиці 1 потрібно проставляти «0», а у графі 3 – 3200 грн.

 

З прикладом заповнення декларації про майновий стан та додатку Ф2 до неї можна ознайомитися тут і тут. А про терміни звітування та сплати ЄСВ за 2017 рік читайте тут.

 

Як заповнювати нову декларацію з плати за землю?
Про це розповіли податківці із Чернігівської області.

Ще на початку 2017 року форму декларації було викладено у новій редакції на підставі наказу Мінфіну від 23.01.2017 р. №9. Вперше за новою формою слід звітувати на 2018 рік. У новій формі декларації, зокрема:

  • змінено кол. 8 розрахунків суми земельного податку та орендної плати – розмежовано одиниці виміру (га/кв. м), які зазначаються у витягах про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, що надаються Держгеокадастром;
  • уточнено кол. 10 розрахунків суми земельного податку та орендної плати - доповнено словами «одиниці площі», тобто для розрахунку суми податкового зобов'язання застосовується нормативна грошова оцнка одиниці земельної ділянки, а не усієї земельної ділянки;
  • інформація щодо категорії/цільового призначення земельної ділянки зазначається відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 р. №548.

Останнім днем подання звітності з плати за землю є 20 лютого 2018 року. Детально про це, а також про алгоритм заповнення нової форми читайте тут і тут.

 

Коли у Звіті з ЄСВ відображати за ставкою 22% суму нарахованого ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю
Податківці у листі від 17.01.2018 р. №1431/7/99-99-13-02-01-17 нагадали про появу п. 9-7 розд. VIII Закону №2464. За ним щороку в законі про Держбюджет мають затверджуватися видатки на покриття ПФУ недоотриманої суми коштів від застосування розміру ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю.

При цьому для визначення цієї суми саме роботодавець нарахований ЄСВ на зарплату таких працівників за ставками 8,41, 5,3 чи 5,5% має розраховувати та відображати у Звіті з ЄСВ вже за ставкою 22%, не змінюючи при цьому суми сплати ЄСВ.

Але обов’язок щодо відображення таких сум у звіті настане у роботодавців-підприємств тільки після приведення Порядку №435 у відповідність до норм Закону №2464. Поки ще навіть проекту наказу Мінфіну не розроблено. Тому до появи цих змін роботодавці заповнюють звіт з ЄСВ за старими правилами.

 

Наостанок – ще два роз’яснення від ДФС
Про адміністрування у 2018 році рентної плати за спецвикористання води читайте тут («З 2018 року норма п. 255.3 ПКУ визначатиме об'єкт оподаткування рентною платою як фактичний обсяг води, що обліковується як результат водозабору та водопідготовки, наприклад, очищення або оброблення до встановлених для відповідного водного об’єкта нормативних вимог споживання»).

З нашою новиною на цю тему можна ознайомитись тут.

А щодо порядку заповнення розділу II ф. №1ДФ читайте ось тут («У графах загальна сума нарахованого (виплаченого) доходу рядка «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку зазначається загальна сума доходів, що була нарахована (виплачена) платникам податків, зокрема виплати фізичним особам – підприємцям»).

Нашу новину, написану на підставі цього роз’яснення, можна переглянути за посиланням.

 

***

Все про податок на прибуток: декларація, виправлення помилок, важливі змінисемінар та онлайн-трансляція з Вікторією Величко вже 9 лютого.
На початку року для підприємств дуже актуальними є питання, як правильно та вчасно здати фінансову звітність, як на її підставі підготувати декларацію з податку на прибуток та які нові правила набрали чинності з 1 січня 2018 року.

На семінарі ви дізнаєтесь про:

  • особливості визначення доходів та витрат;
  • складання фінансової звітності та декларації з податку на прибуток;
  • виправлення помилок попереднього періоду;
  • підготовку до можливих перевірок.

Приєднуйтесь​ до семінару або його онлайн-трансляції​!

Все про податок на прибуток

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на січень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»