• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(21) | 01.08.2018 р.

Двадцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

    «Бланки і звітність» №13(21) | 01.08.2018 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і двадцятий перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про зміни у порядку подання фінзвітності;
  • з’яcуємо, коли оновлена таблиця 5 до звіту з ЄСВ не заповнюється;
  • визначимося, в який строк подавати ліквідаційний звіт з ЄСВ фізособі-підприємцю при припиненні діяльності;
  • дізнаємося, як відтепер подавати декларацію про валютні цінності до ДФС та Нацбанку;
  • поговоримо про оновлення документів щодо працівників-чорнобильців;
  • зазначимо, що з 1 жовтня 2018 року для отримання лікарняних та декретних слід подавати до ФСС нову форму заяви-розрахунку (також з цієї ж дати вводиться в дію повідомлення ФСС про проведені виплати);
  • …а насамкінець – дивіться актуальне відео про новий звіт з ЄСВ.

Гарного вам читання!

 

***

Відтепер проміжна звітність – це тільки Баланс та Звіт про фінрезультати
За змінами, внесеними до Порядку №419 та НП(С)БО №1, платники податку на прибуток подають проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність. Зокрема, при складанні фінзвітності за НПСБО підприємства складають проміжну фінансову звітність за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців наростаючим підсумком з початку звітного року у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

Тож відтепер питання складу проміжної фінзвітності не виникатиме. Всі підприємства протягом року разом з декларацією з прибутку мають подавати тільки Баланс та Звіт про фінрезультати.

Про це ми розповідали у своїй новині, а докладно про всі зміни, які внесено до Порядку №419, читайте в аналітиці.

 

З 1 жовтня 2018 року запрацює новий порядок фінансування лікарняних та декретних за рахунок ФСС
26 липня 2018 року в «Урядовому кур'єрі» №138 було опубліковано постанову ФСС від 19.07.2018 р. №12. Нею встановлено новий Порядок фінансування лікарняних та декретних за рахунок Фонду соцстрахування, а набере чинності документ з 1 жовтня 2018 року.

Постановою, зокрема, затверджено нову форму заяви-розрахунку для отримання фінансування від ФСС Вона буде єдиною для всіх страхових випадків. Подавати її можна буде одним з двох способів:

  • в паперовому вигляді (особисто до робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення);
  • або в електронному зі застосуванням ЕЦП.

Докладніше про це читайте тут.

Також впроваджено систему оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат працівникам. Для цього потрібно буде направляти до робочого органу виконавчої дирекції ФСС відповідне повідомлення. (Його форму також затверджено Постановою №12).

Варіантів подання маємо аж три:

  • в електронному вигляді з використанням ЕЦП;
  • листом з повідомленням;
  • безпосередньо до робочого органу виконавчої дирекції Фонду чи його відділення.

Строк надсилання – один місяць з дня проведення виплат, а у разі ненадіслання повідомлення на роботодавця чекатиме перевірка від ФСС. Про це ми пишемо ось тут.

 

Коли оновлена таблиця 5 до звіту з ЄСВ не заповнюється?
Дніпропетровські податківці наголосили: якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (ЦПД), зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки (декретної, для догляду за дитиною до трьох та шести років), таблиця 5 звіту з ЄСВ не формується та не надається.

Податківці окремо розповіли про правила заповнення таблиці 5 звіту з ЄСВ, якщо протягом місяця було розірвано трудовий договір (ЦПД), а потім знову укладено. У такому разі на застраховану особу робиться два записи у таблиці 5 звіту з ЄСВ:

  • перший – із зазначенням дати припинення трудових відносин;
  • другий – із зазначенням дати початку трудових або ЦПД.

 

В який строк подавати ліквідаційний звіт з ЄСВ фізособам-підприємцям?
Згідно з п. 9 розділу III Порядку №435 (у редакції Наказу №511) у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємці подають самі за себе Звіт з ЄСВ (додаток 5) із зазначенням типу форми «ліквідаційна». В ньому останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Такий звіт слід подавати протягом 30 к.дн. з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Нагадаємо, що зміни набирають чинності з 1 серпня 2018 року. Тобто при припиненні діяльності починаючи з 1 серпня слід буде дотримуватися нового строку подання ліквідаційного звіту. Про це докладніше читайте тут.

 

Документи щодо працівників-чорнобильців будемо подавати за новими формами
Мінсоцполітики наказом від 22.06.2018 р. №928 затвердило нові форми:

  1. Звіту про виплату компенсацій, допомоги та надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, «7 ВК» (форма №1);

  2. Паспорта даних підприємства, працівники якого отримують компенсаційні виплати та допомогу, пов’язані із заробітною платою, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма №2);

  3. Розрахунку видатків, пов’язаних із виплатою компенсацій та допомоги і наданням пільг, відповідно до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма №3).

Нові форми документів запрацюють після офіційного опублікування Наказу №928. Наразі його не опубліковано.

 

Відтепер декларацію про валютні цінності подаємо окремо до ДФС та Нацбанку
Податківці з Офісу великих платників повідомили про втрату актуальності та відкликання cпільного листа НБУ, ДПАУ від 17.04.2003 р. №28-311/1929-2823, №3368/5/23-5316. Ним було роз'яснено послідовність подання Декларації про валютні цінності.

Саме тому таке декларування вже здійснюється окремо в ДФСУ та в НБУ без певної послідовності. Проставлення територіальними органами ДФСУ штампів та підписів відповідальної особи територіального органу на поданих СПД деклараціях також вже не проводиться.

А Нацбанк у своєму листі від 12.07.2018 р. №40-0006/38073 вказав, як подавати декларацію про валютні цінності до його територіальних відділень. Про це читайте тут.

 

Наостанок – нове актуальне відео
Читайте і дивіться відеоконсультацію від Тетяни Мойсеєнко про новий звіт з ЄСВ: що саме змінилося, з якого періоду необхідно подавати оновлену звітність, та як її заповнювати (на прикладі).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»