• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №14(22) | 18.08.2018 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №14(22) | 18.08.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий з початку року (і двадцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, як відобразити в формі №1ДФ нарахування доходу фізособі-підприємцю без його виплати;
  • з’ясуємо, чи повинно підприємство займатися пошуком інвалідів для працевлаштування шляхом щомісячного подання звіту за формою №3-ПН;
  • розповімо про створення нового сервісу в Електронному кабінеті щодо автозаповнення додатка 5 до декларації з ПДВ;
  • зазначимо, які наслідки за собою тягне неоновлення ЕЦП у разі зміни керівника;
  • нагадаємо, як показувати аліменти у формі №1ДФ;
  • з’ясуємо, яку фінзвітність слід подавати підприємству у разі втрати статусу малого;
  • …і наостанок – проінформуємо про плани ДФС запровадити нові ознаки доходу для форми №1ДФ.

Гарного вам читання!

 

***

Нарахували дохід фізособі-підприємцю, але не виплатили його: як відобразити в формі №1ДФ?
Податківці з Запорізької області у своєму роз’ясненні навели приклад заповнення ф. №1ДФ у такому разі. А саме: «якщо нарахування доходу було здійснено у червні місяці (ІІ квартал), а виплату здійснено у липні (ІІІ квартал), то нарахована сума буде відображатись в графі 3а «Сума нарахованого доходу» за ІІ квартал, а фактично виплачена сума буде відображатися в графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ за ІІІ квартал».

При цьому, якщо підприємцем надано копію витягу з ЄДР, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» ф. №1ДФ не заповнюються. В таких графах проставляються нулі.

 

Звітування роботодавцем про наявність вакансії для інвалідів – одноразово, а не щомісячно!
На підставі висновку постанови Верховного Суду від 26.06.2018 р. у справі №806/1368/17 одноразове подання ф. №3-ПН у строк не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриття вакансії є виконанням обов'язку роботодавця щодо своєчасного та в повному обсязі подання інформації про попит на робочу силу (вакансії).

Тобто в такому випадку вважається, що роботодавець вжив всіх залежних від нього заходів для відповідності середньооблікової чисельності працюючих інвалідів установленим нормативам.

Тож щомісяця подавати форму №3-ПН не потрібно! Про це ми розповідали у своїй аналітиці тут.

 

Автозаповнення додатка 5 до декларації з ПДВ – новий сервіс від ДФСУ
Додаток 5 до декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» тепер буде заповнюватися автоматично (на підставі даних ЄРПН в Електронному кабінеті).

Для цього необхідно при створенні документа звітності в приватній частині Електронного кабінету у верхній панелі навігації обрати пункт «додатково/заповнити на основі даних ДФС». Після цього заповнюються дані відповідних таблиць Розділів І та ІІ.

Наразі цей сервіс працює в тестовому режимі. Про це ми розповідали ось тут.

 

Змінився керівник, але ЕЦП не оновили: чим це загрожує?
Податківці з Рівненської області у своєму роз’ясненні зауважили, що нові ключі ЕЦП слід отримати до відправки наступної електронної звітності. Окремого штрафу за незміну ЕЦП не передбачено. Але неоновлення ключа ЕЦП призведе до відмови податковим органом приймати звітність такого підприємства та реєструвати ПН та РК в ЄРПН.

Нагадаємо, що інформацію про зміну керівництва підприємства податківці отримують від держреєстратора на підставі змін відомостей в ЄДР.

 

Як показувати аліменти у формі №1ДФ?
Нараховані аліменти відповідно до пп. 165.1.14 ПКУ не є об’єктом оподатковування ПДФО. Але при їх нарахуванні у роботодавця виникає обов’язок щодо відображення в ф. №1ДФ.

Згідно з Довідником ознак доходів виплачені аліменти згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін відображаються у формі №1ДФ за ознакою доходу «140».

 

Для заповнення форми №1ДФ – нові ознаки доходів (поки що у планах)
ДФС оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатка до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» (завантажити). Очікується, що він набере чинності з 1 жовтня 2018 року.

Зокрема, у розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб»:

  • діючі назви ознак доходів для заповнення ф. №1ДФ буде приведено у відповідність до норм ПКУ;
  • з’являться нові ознаки доходів.

За якими видами доходу буде додано нові ознаки, ми розповідали тут.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо складу фінансової звітності підприємства у разі втрати статусу малого читайте тут («Якщо мале підприємство за результатами діяльності протягом року втратило ознаки відповідності вищевказаним критеріям, то фінансовий звіт таким підприємством складається за звітний період, у якому це відбулось, і подальші періоди поточного (звітного) року відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності"»).

 

***

Зверніть увагу!
4 вересня редакція проведе вебінар «ЄСВ: все по-новому. Нова інструкція про порядок нарахування та оновлена звітність». Ми розповімо про складання та подання оновленого звіту з ЄСВ. Окремо з’ясуємо, коли доведеться заповнювати та подавати разом з ним таблицю 5, а коли – ні. Зупинимося на змінах таблиці 1 Звіту з ЄСВ. А також розповімо як змінилася Інструкція щодо нарахування ЄСВ після її оновлення.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»