• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(25) | 04.10.2018 р.

Двадцять п`ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №17(25) | 04.10.2018 р.

Це – вже сімнадцятий з початку року (і двадцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло трішки більше тижня, та нам уже є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • розкажемо про плани Мінфіну затвердити таксономію фінзвітності за МСФЗ;
  • нагадаємо, як виправляти помилки у формі №1ДФ;
  • дізнаємося, як виправляти помилки у звіті з ЄСВ щодо нарахованих сум єдиного внеску;
  • з’ясуємо, чи потрібно включати в облікову кількість штатних працівників зовнішніх сумісників;
  • проінформуємо про намір ФСС скасувати з 2019 року форму №4-ФСС з ТВП;
  • зупинимося на правилах складання нових форм заяви-розрахунку та повідомлення про виплати.

Гарного вам читання!

 

***

Зробили помилку у формі №1ДФ? Як її виправити?
Запорізькі податківці вказали, що уточнююча форма №1ДФ подається на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку. Тому вона має містити інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються.

 

Коригування показників розділу I здійснюється наступним чином:

  • для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 вказати «1» – на виключення рядка;
  • для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 вказати «0» – на введення рядка;
  • для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 вказується «1» – рядок на виключення, а в другому «0» – рядок на введення.

 

Коригування показників розділу IІ підрозділу «Військовий збір» здійснюється так: для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір – виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

 

Неправильно зазначили суму ЄСВ у звіті: як виправити?
Івано-франківські податківці наголосили, що помилки у нарахованих сумах ЄСВ мають виправлятися у поточних звітах з ЄСВ за місяці їх виявлення. Для донарахування або зменшення суми ЄСВ на суму зарплати (доходу), нарахованої в попередніх звітних періодах, застосовують коди типу нарахувань 2 та 3. А саме:

  • 2 – сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму ЄСВ;
  • 3 – сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено зайво нараховану суму ЄСВ.

 

Маєте зовнішніх сумісників? Їх не треба включати в облікову кількість штатних працівників
Волинські податківці наголосили, що в облікову кількість штатних працівників включаються:

  1. усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше;
  2. власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві;
  3. працівники, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною.

Звертаємо увагу: не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (пп. 2.6.1 Інструкції №286).

Отже, зовнішні сумісники не включаються до облікової і до середньооблікової кількості штатних працівників.

 

З 2019 року вже не будемо подавати звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП
27 вересня за участю представників виконавчої дирекції Фонду соцстраху, керівників та спеціалістів управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві відбулася селекторна нарада. Вона була призначена новому порядку фінансування лікарняних та декретних, про який ми писали тут.

На цій же нараді в.о. директора виконавчої дирекції ФСС Сергій Нестеров повідомив, що готується на розгляд правління Фонду проект постанови про відміну з 01.01.2019 року звіту страхувальників за формою Ф4-ФСС з ТВП.

 

Мінфін планує затвердити таксономію фінзвітності
27 вересня Мінфін розробив та оприлюднив проект свого наказу щодо затвердження таксономії фінансової звітності (переклад статей Таксономії фінансової звітності). Завантажити проект Таксономії фінансової звітності можна тут.

Звертаємо увагу, що першим звітним періодом, за який підприємства, що зобов’язані застосовувати МСФЗ, подаватимуть фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, буде 2019 рік. Тому очікується, що цей наказ набере чинності з 1 січня 2019 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

 

І наостанок – роз’яснення від ФСС
Про заповнення заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам читайте тут.

***

Зверніть увагу!
11 жовтня редакція проведе вебінар Декларація з податку на прибуток за 9 місяців та підготовка річної для малодохідників. Лектор – Мар'яна Кавин; консультант з питань оподаткування, САР, СІРА, АССА DipIFR, IFA-внутрішній аудит.

Ми розповімо про особливості складання декларації з прибутку залежно від того, коригує платник податку на податкові різниці свій фінрезультат чи ні. Окремо зупинимося на правилах обліку резервів відпусток та сумнівних боргів, безоплатно отриманих товарів ОЗ, проведення ремонтів та використання невиробничих основних засобів.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»