• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №7(37) | 10.04.2019 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №7(37) | 10.04.2019 р.

Це – сьомий з початку 2019 року (і тридцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • нагадаємо, хто зі страхувальників має подавати новий звіт щодо заборгованості до ФСС;
  • розкажемо, які доходи слід відображати під ознакою доходу «194» у ф. №1ДФ;
  • поговоримо про звітування з рентної плати за І квартал 2019 року;
  • з’ясуємо, як відображати в формі №1ДФ надану благодійну допомогу;
  • наведемо роз’яснення ДФС щодо скасування обов’язку звітувати про валютні цінності вже за І квартал 2019 року;
  • розповімо, чи подавати ф. №20-ОПП у разі наявності нових відокремлених підрозділів.

Гарного вам читання!

***

Створили відокремлений підрозділ: коли та як подавати ф. №20-ОПП?
Запорізькі податківці нагадали, що платник податків зобов’язаний стати на облік у ДФС за основним та неосновним місцем обліку

На підставі цієї вимоги відокремлений підрозділ юрособи (філія, представництво) зобов’язаний стати на облік у фіскальних органах, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, через які здійснюється діяльність або щодо яких виникає обов’язок із сплати податків та зборів у відокремленого підрозділу шляхом подання до фіскального органу повідомлення за ф. № 20-ОПП.

При цьому ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Маєте заборгованість перед ФСС – не забудьте подати новий звіт до 10 квітня!
З І кварталу 2019 року страхувальники, які станом на звітну дату мають заборгованість зі сплати страхових коштів, мають подавати Звіт до відділень ФСС  щоквартально в термін: до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня до повного погашення суми заборгованості.

Тобто у разі відсутності на 9 квітня заборгованості щодо сплати соцвнесків, такий звіт подавати не потрібно. До того ж в ньому не зазначаються нараховані та отримані чи неотримані від ФСС суми фінансування.

Сам звіт складається наростаючим підсумком з початку року в гривнях з копійками та завіряється підписами керівника та головного бухгалтера (за наявності), скріпляється печаткою (за наявності).

Звіт подається до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду на паперових носіях або надсилається поштою. Про це ми писали тут.

Неоподатковані доходи в формі №1ДФ: нова ознака доходу «194»
З 1 січня 2019 року в Довіднику ознак доходів з’явилася нова ознака «194» – інші доходи, які згідно з ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Але такий опис ознаки не дає чіткої відповіді, які доходи треба відображати з нею в формі №1ДФ.

На початку квітня  в «ЗІР» (підкатегорія 103.25) ДФСУ розмістила відповідь на питання: чи відображає ЮО у формі №1ДФ суму списаної на користь ФО заборгованості, за якою минув строк позивної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року?

Такий дохід є неоподаткованим (згідно з пп. 164.2.7 ПКУ). І самі податківці про це у відповіді зауважують. Однак при цьому нагадують про те, що неоподаткований дохід – це все ж таки дохід, який теж тепер треба відображати у формі №1ДФ.

Тому податківці доходять висновку, що такий прощений неоподатковуваний дохід слід відобразити під ознакою доходу «194», як виплату інших доходів. Про це ми зазначали у своїй новині.

За І квартал 2019 року про валютні цінності вже не звітуємо
Податківці у підкатегорії 114.04 «ЗІР» ще раз нагадали, що подавати декларацію про валютні цінності з І кварталу 2019 року вже не потрібно. Положення Закону №2473 не містять вимог щодо такого декларування.

Тому суб’єкти підприємницької діяльності не подають декларацію за звітні періоди, починаючи з 1 кварталу 2019 року.

Останнім періодом, за який необхідно було подавати декларацію, є 2018 рік (станом на 01.01.2019 р.). Також на цьому наголосив й НБУ у відповідному своєму роз’ясненні (про це читайте ось тут).

Як відображати в формі №1ДФ надану благодійну допомогу?
ДФС у м. Києві інформує, що ПКУ визначено, що не включається до оподатковуваного доходу та не оподатковується ПДФО сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у таких розмірах:

  • у 2017 році – 2240,00  грн;
  • у 2018 році – 2470,00 грн;
  • у 2019 році – 2690,00 грн.

Благодійник - юрособа зазначає відомості про надану суму нецільової благодійної допомоги у тому числі ту, що перевищує встановлений граничний розмір в податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «169».

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника - фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір.

За І квартал 2019 року звітуємо за новою формою декларації з рентної плати
Податківці у підкатегорії 121.05 «ЗІР» нагадали, що форма декларації з рентної плати, затверджена наказом Мінфіну №719, зі змінами, внесеними наказом Мінфіну №707 використовується для складання звітності за І квартал 2019 року та наступні звітні періоди, у тому числі і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні періоди. Про це читайте тут.

Звертаємо увагу! В «Єдиному вікні» вже є формати щодо оновленої форми декларації. А саме F/J 0800106 – Податкова декларація з рентної плати (квартальна). Про це ми писали тут>>

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»