• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №15(45) | 13.08.2019 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №15(45) | 13.08.2019 р.

Це – п’ятнадцятий з початку 2019 року (і сорок п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, за цей час було затверджено багато нових звітів, тож є про що розповісти. А саме:

  • зазначимо, що посередникам з працевлаштування оновили форму звіту №1-ПА;
  • з’ясуємо, як змінилася декларація про майновий стан та доходи;
  • наголосимо про появу нової форми декларації з турзбору;
  • визначимося, які зміни внесено у звіт про контрольовані операції;
  • поговоримо про затвердження нової форми статзвіту з праці №1-ПВ (квартальна);
  • проінформуємо про появу нової акцизної декларації;
  • дізнаємося, як Мінфін планує змінити форму звіту з ЄСВ.

Гарного Вам читання!

***

 

Посередникам з працевлаштування оновили форму звіту №1-ПА
23 липня 2019 року набрав чинності  наказ Мінсоцполітики від 03.06.2019 р. №851, яким затверджено:

  • нову форму звіту №1-ПА (квартальна) «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб'єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні»;

  • Порядок подання форми звітності №1-ПА.

Зверніть увагу, що нова форма звітності №1-ПА тепер подаватиметься щоквартально міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості не пізніше 15 числа місяця після звітного кварталу. Нагадаємо, що досі її слід було подавати щороку до 15 січня. Про це ми писали тут.

 

Зустрічайте! Нова форма декларації про майновий стан і доходи
Мінфін наказом від 25.04.2019 р. №177 виклав у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи. Крім самої форми, маємо ще три додатки:

  • Додаток Ф1. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами.

  • Додаток Ф2. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.

  • Додаток Ф3. Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

Наказ №177 набрав чинності 7 серпня 2019 року. Тому скоріш за все декларацію про доходи за 2019 рік потрібно буде подавати уже за новою формою (хоча за п. 46.6 ПКУ вперше її потрібно було б подавати за 2020 рік). Про це читайте тут.

 

Яких змін зазнав звіт про контрольовані операції?
Наказом від 10.06.2019 р. №242 Мінфін вніс незначні зміни до форми Звіту про контрольовані операції. А саме:

1. таблицю «Загальні відомості про контрольовані операції» доповнено новим рядком для внесення загальної суми контрольованих операцій з контрагентом;

2. у новій редакції викладено:

  • примітку до звіту: «* Для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті».

  • Додаток 1. Інформація про пов'язаність осіб.

  • Додаток 2. Код ознаки пов'язаності особи.

Цей наказ було опубліковано в «Офіційному Віснику» №60 від 09.08.2019 р.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно за 2019 рік до 1 жовтня 2020 року. Але, яким є бачення податківців з цього питання, наразі невідомо.

 

Затверджено нову форму статзвіту з праці №1-ПВ (квартальна)
Держстат наказом від 31.07.2019 р. №259 затвердив нову форму державного статистичного спостереження №1-ПВ (квартальна) «Звіт із праці».

Зокрема, додано розділ VІI «Витрати на утримання робочої сили, що не входять до складу фонду оплати праці за 2019 р.». Крім того, у звіті прописано нові вимоги до заповнення показників розділу ІV «Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати».

Як і раніше, ця форма подається територіальним органам Держстату юридичними особами та їхніми відокремленими підрозділами.

Вводиться в дію нова форма, починаючи з 1 лютого 2020 року. Відповідно вперше звітувати за нею потрібно буде за І квартал 2020 року. Про все це читайте тут.

Які ще форми статзвітів оновлено – читайте тут.

 

Змінилася форма акцизної декларації
Наказом від 08.05.2019 р. №189 Мінфін вніс зміни до:

  • форми декларації акцизного податку;

  • Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Зокрема, декларація доповнюється новими додатками: Додаток 1-2, Додаток 1-3, Додаток 11, Додаток 12 та Додаток 13.

Крім того, у новій редакції викладено:

  • Додаток 1-1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу»;

  • Додаток 7 «Розрахунок суми акцизного податку з оптового постачання електричної енергії та з виробництва електричної енергії, проданої поза оптовим ринком електричної енергії».

Змін зазнала і сама форма декларації та Порядок її заповнення.

Оскільки Наказ №189 опубліковано у серпні, то вперше звітувати за оновленою декларацією слід буде за вересень у жовтні 2019 року. Проте роз'яснення від ДФС щодо застосовування нової форми декларації ще не має.

 

Нарешті! Нова форма декларації з туристичного збору
7 серпня з’явився текст наказу Мінфіну від 08.05.2019 р. №186. Ним внесено зміни до форми декларації з туристичного збору. Набере чинності така форма з дня офіційного опублікування цього наказу.

Декларація отримала додаток, який називається «Розрахунок №2 податкових зобов'язань з туристичного збору». У ньому, зокрема, слід зазначати кількість діб розміщення, мінімальну заробітну плату та ставку податку залежно від типу туризму (внутрішній або в’їзний). Окрім цього, у розділі ІІ Додатку буде здійснюватися розрахунок авансових внесків з туристичного збору, а також вказуватися реквізити рішення органу самоврядування про встановлення таких авансових внесків.

 

Незабаром з'явиться оновлена форма звіту з ЄСВ
2 серпня Мінфін оприлюднив проект свого наказу (завантажити), яким пропонує внести зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Перелік змін, передбачених проектом, можна завантажити тут>>

У проекті наказу враховано зміни, внесені законами №2449, №2476, № 2628 до Закону про ЄСВ, які забезпечать:

  • відображення у Звіті з ЄСВ єдиного внеску за іншого з подружжя, який не працював під час перебування за кордоном за місцем довготермінового відрядження працівника дипломатичної служби, з метою зарахування цього періоду до страхового стажу іншого з подружжя;

  • право для осіб, які доглядають за дітьми, хворими на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, на належне пенсійне забезпечення, державну допомогу у разі, якщо такі діти не визнані в установленому порядку дітьми з інвалідністю;

  • відображення у Звіті з ЄСВ фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, в яких працюють особи з інвалідністю, пільгової ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»