• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №16(46) | 11.09.2019 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №16(46) | 11.09.2019 р.

Це – шістнадцятий з початку 2019 року (і сорок шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минув майже місяць і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо про намір депутатів запровадити єдину звітність з ПДФО та ЄСВ;
  • поговоримо про оновлення Держстатом форми №2-ферм (річна);
  • дізнаємося, як заповнювати нову декларацію з акцизу;
  • з’ясуємо нюанси відображення дат прийняття та звільнення працівника у формі №1ДФ;
  • нагадаємо, що «малодохідники» не подають додаток АМ до декларації з прибутку;
  • наведемо порядок подання фінзвітності до ДФС та Держстату через Е-кабінет;
  • розповімо, які помилки виявлено ДФС за результатами звітування з прибутку за І півріччя.

Гарного Вам читання!

***

 

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ: аналіз законопроектів
У Верховній Раді зареєстровано законопроекти №1072 та №1057. Ними мають бути внесені зміни до ПКУ та Закону про ЄСВ щодо введення єдиної звітності. Про їх появу ми писали тут

Введення об’єднаної звітності з ЄСВ та ПДФО пов’язане з тим, що в більшості випадків база нарахування ЄСВ співпадає з базою нарахування ПДФО у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Та навіть там, де ці бази не співпадають, більшість інформації, яка міститься в цих звітах, дублюється. Це і інформація про кількість найманих працівників, і суми нарахованого їм доходу тощо. При цьому кожен з цих звітів вимагає подання цієї інформації власним, унікальним шляхом.

Тому автори наведених законопроектів й вирішили ввести єдину звітність з ПДФО та ЄСВ. Таку єдину звітність треба буде подавати за результатами кожного місяця протягом 20 календарних днів.

Докладніше про це та про те, що для ФОПів буде також запроваджена єдина звітність щодо їхніх доходів та ЄСВ, ми писали тут.

 

Держстат оновив форму №2-ферм (річна)
Наказом Держстату від 07.08.2019 р. №268 затверджено нову форму державного статистичного спостереження №2-ферм (річна) «Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства».

Її подають щороку (не пізніше 28 лютого) юридичні особи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність.

Нова форма вводиться в дію, починаючи зі звіту за 2019 рік.

Відповідно з 1 лютого 2020 року втратить чинність наказ Держстату від 21.07.2017 р. №193.

 

Нюанси відображення дат прийняття та звільнення працівника у формі №1ДФ
ДФСУ у ІПК від 24.07.2019 р. №668/2/99-99-13-02-03-13 нагадує про порядок заповнення інформації щодо дат прийняття та звільнення працівника у формі №1ДФ. Так:

  • графа 6 заповнюється тільки на тих фізичних осіб, які приймалися на роботу у звітному періоді;

  • графа 7 заповнюється тільки на тих фізичних осіб, які були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати, або звільнені до початку звітного періоду, але отримували доходи у звітному періоді.

Відповідно для тих фізичних осіб, які не змінювали місця роботи у звітному періоді, графи 6 та 7 не заповнюються.

При цьому у разі неодноразового прийняття фізичної особи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі про таку особу потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів інформація про зміну місця роботи особи зустрічається у звітному кварталі. Про це читайте в нашій новині.

 

«Малодохідники» не подають додаток АМ до декларації з прибутку
Одеські податківці нагадали, що у Додатку АМ відображаються показники балансової вартості основних засобів та нематеріальних активів, сум амортизації за звітний (податковий) період відповідно до пп. 138.3 ПКУ, підсумковий результат з графи 5 рядка 1.2.1 цього додатка переноситься до рядка 1.2.1 додатка РІ Декларації.

Тож якщо платник податку – «малодохідник» прийняв рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування, то додаток АМ не подається.

 

Як подати до ДФС та Держстату фінзвітність через Е-кабінет?
Донецькі податківці наголосили, що при створенні звітності, яка подається одразу до Державної податкової служби України і Державної служби статистики України, слід використовувати формати з першою літерою «S».

Звітність, яка подається тільки до ДПСУ, формується за форматами з першою літерою «J».

У відкритій та приватній частинах Електронного кабінету в розділі «Допомога» розміщено допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

При формуванні відповідної фінансової звітності користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму фінансової звітності за звітний період, щодо якого здійснюється звітування/уточнення.

 

Які помилки виявлено за результатами звітування з прибутку за І півріччя?
Податківці з Офісу великих платників навели чотири головні помилки. А саме:

  1. Всупереч п. 46.2 ПКУ платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією не подали квартальну фінансову звітність (з урахуванням вимог ст. 137 цього Кодексу).

  2. Показники, що відображені в рядку 1 декларації та в рядку 2, не відповідають показникам, відображеним у фінансовій звітності (Звіт про фінансові результати ф. №2);

  3. Не правильно перенесено збитки минулих періодів до р.3.2.4 додатку РІ (Сума від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

  4. Відображення показників за 1 півріччя 2019 року без врахування даних попереднього звітного періоду (1 кварталу 2019 року).

 

І наостанок – аналітика від редакції
У серпні набрала чинності оновлена форма декларації з акцизного податку. Що саме в ній змінилося, які нові додатки до неї з’явилися і як їх складати? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»