• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(49) | 29.10.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №19(49) | 29.10.2019 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку 2019 року (і сорок дев’ятий  загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

 

  • поговоримо про намір ДПС змінити форму декларації з податку на прибуток;
  • наголосимо, що малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність;
  • зупинимося на правилах підпису звітності у разі тимчасової відсутності керівника або головбуха;
  • розповімо про правила складання та подання фінзвітності за 9 місяців;
  • зазначимо, що Держстат скасував звіт про травматизм на виробництві та ф. № 1-субсидії;
  • з’ясуємо, як змінилося Єдине вікно подання електронної звітності після чергового оновлення.

Гарного Вам читання!

***

 

Малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність
Одеські податківці нагадали, що з 23.07.2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. №226 .

Ним були внесені зміни у форму фінансової звітності №1-м «Баланс». Її доповнено новими показниками:

  • нематеріальні активи – 1000;
  • первісна вартість – 1001;
  • накопичена амортизація – 1002.

Відповідно п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з декларацією квартальну або річну фінансову звітність. При цьому фінансова звітність є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною.

Тому з метою належного декларування податку на прибуток за три квартали 2019 року підприємства подають декларацію та актуальні (оновлені) форми фінансової звітності.

 

Нові бланки фінзвітності для малих та мікропідприємств – в оновленому «Єдиному вікні»
Податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.16.0 станом на 04.10.2019 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 року по 04.10.2019 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*

Зокрема, додано нові версії документів (на виконання вимог наказу МФУ від 31.05.2019 року № 226, з 01.10.2019 року):

  • J0901107 - Фінансова звітність малого підприємства (Додаток 1 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I));

  • J0901204 - Фінансова звітність мікропідприємства (Додаток 2 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I)).

 

ДПС планує змінити декларацію з податку на прибуток
17 жовтня ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити). Ним пропонується затвердити зміни до форми декларації з податку на прибуток.

За пояснювальною запискою до проекту, декларацію приведуть у відповідність до ПКУ. А саме змінять зміст окремих податкових різниць у додатку РІ щодо збільшення фінрезультату.

До того ж з метою уникнення непорозумінь між платниками податку на прибуток та контролюючими органами вносяться зміни до окремих додатків декларації:

  • додаток ПН – щодо заповнення відомостей про нерезидента;

  • додаток ВП – щодо можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний період, що уточнюється, якщо уточнення показників здійснюється у складі декларації за будь-який наступний податковий період відповідно до положень пп. «б» п. 50.1 ПКУ.

 

З 1 лютого 2020 року скасовується форма статзвіту №1-субсидії (місячна)
Держстат наказом від 21.10.2019 р. №349 скасував форму державного статистичного спостереження №1-субсидії (місячна) "Звіт про надання населенню субсидій" (наказ Держстату від 26.12.2018 р. №285).

Її повинні були подавати не пізніше 5 числа місяця, наступного за звітним періодом, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад.

Форма звіту №1-субсидії (місячна) втратить чинність з 1 лютого 2020 року. Про це ми зазначили тут.

 

Держстат скасував звіт про травматизм на виробництві (ф. №7-тнв)
З метою приведення нормативних актів Держстату у відповідність із законодавством наказом від 21.10.2019 р. №348 визнано таким, що втрачає чинність з 1 січня 2020 року, наказ Державної служби статистики від 18.08.2014 р. №242.

Ним затверджено форму державного статистичного спостереження №7-тнв (річна) "Звіт про травматизм на виробництві у 20__ році". Подавати її повинні були юридичні особи щорічно не пізніше 28 лютого.

Зауважимо, що наразі немає роз’яснень Держстату щодо останнього звітного періоду для подання цього звіту. До того ж станом на 29.10.2019 р. Держстат не затвердив іншої форми звіту аналогічної тематики. А отже, подавати форму №7-тнв (річна) за 2019 рік не потрібно. Про це читайте тут.

 

Тимчасово відсутній керівник або головбух: як підписувати електронну звітність?
Тернопільські податківці наголосили, що відповідно до п. 11 розд. ІІІ Порядку №557, для надання права підпису електронних документів (крім Заяви про приєднання до договору) іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб ДПС шляхом направлення повідомлення в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку №557.

До Повідомлення вноситься інформація про підписувача, якому надається право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення першими накладаються ЕЦП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них – ЕЦП підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) і останньою – електронна печатка (за наявності) (п. 12 розд. ІІІ Порядку №557).

 

І наостанок – аналітика від редакції
Які з підприємств мають подавати до Держстату фінзвітність за 9 місяців, а які - ні? Як скласти новий баланс малим підприємствам? Хто має подати фінзвітність до ДПС за підсумками ІІІ кварталу? Про це читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»