• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №4(57) | 11.03.2020 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №4(57) | 11.03.2020 р.

Це – четвертий з початку року (і п’ятдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо про нову декларацію збору за місця для паркування ТЗ;
  • дізнаємося, як відобразити в формі №1ДФ дохід фізособи-орендодавця від оренди авто;
  • визначимося, як у декларації про доходи відобразити продаж нерухомості або авто;
  • нагадаємо, як скласти та подати до Держстату й ДПС фінзвітність у Е-кабінеті;
  • зауважимо, що Уряд скасував обов'язковість використання токенів;
  • розкажемо, як бути з від’ємним значенням податку на прибуток у разі реорганізації підприємства.

Гарного Вам читання!

***

 

Нова форма декларації збору за місця для паркування ТЗ
Мінфін наказом від 21.12.2019 р. №550 (зареєстрований в Мін'юсті 27.02.2020 р. за №213/34496) виклав у новій редакції декларацію збору за місця для паркування транспортних засобів.

Нова форма розділена на дві частини:

  • безпосередньо податкова декларація, в якій зазначаються дані суб’єкта господарювання та сума збору до сплати;

  • додаток до декларації, в якому здійснюється розрахунок суми збору за об’єктами оподаткування.

Основною метою нової форми декларації є введення в дію податкових пільг зі збору за місця для паркування. Про це ми писали тут.

 

Оренда авто у фізособи: як відображаємо в формі №1ДФ?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що у разі надання фізичною особою в оренду автомобіля підприємству, підприємство-орендар, як податковий агент, має відобразити в формі № 1 ДФ дохід від такої оренди під ознакою доходу «127».

А от у разі здійснення витрат орендодавцем з утримання орендованого автомобіля з подальшою їх компенсацією орендарем, у фізособи-орендодавця виникає оподаткований дохід у вигляді додаткового блага. В такому випадку у  ф. №1ДФ такий дохід зазначається за ознакою доходу «126».

 

Як у декларації про доходи відобразити продаж нерухомості або авто?
Полтавські податківці наголосили, що у графі 3 рядка 10.3 розд. II Декларації вказується загальний річний дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна.

Окремо вони навели правила заповнення інших граф рядка 10.3 декларації. А саме:

  • у графі 4 рядка 10.3 розд. II Декларації вказується сума податку на доходи фізичних осіб, утриманого (сплаченого) податковим агентом та/або самостійно сплаченого під час вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна;

  • у графі 5 рядка 10.3 розд. II Декларації вказується сума військового збору, утриманого (сплаченого) податковим агентом та/або самостійно сплаченого під час вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та/або рухомого майна;

  • у графі 6 рядка 10.3 розд. II Декларації вказується сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає сплаті платником податку самостійно за результатами річного декларування;

  • у графі 7 рядка 10.3 розд. II Декларації вказується сума військового збору, що підлягає сплаті платником податку самостійно за результатами річного декларування, розрахована за ставкою 1,5 відс., визначеною пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Зауважимо, що у рядку 11.2 розд. III Декларації вказуються доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, які відповідно не підлягають оподаткуванню.

Тобто незалежно від того, чи оподатковується дохід від продажу майна, чи ні, його слід зазначати у декларації.

 

Як скласти та подати до Держстату й ДПС фінзвітність у Е-кабінеті?
При створенні звітності, яка подається до ДПСУ і Державної служби статистики України, слід використовувати формати з першою літерою «S».

Звітність, яка подається тільки до Державної податкової служби України, формується за форматами з першою літерою «J».

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС.

У відкритій та приватній частинах Електронного кабінету в розділі «Допомога» розміщено допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати звітність, зокрема фінансову.

При формуванні відповідної фінансової звітності користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму фінансової звітності за звітний період, щодо якого здійснюється звітування/уточнення. У наступному вікні обирає «стан документа» (звітний документ/новий звітний документ/уточнюючий документ) та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район». Про це ми писали ось тут.

 

Cкасовано обов'язковість використання токенів! Експеримент від Мінцифри
3 березня Міністерство цифрової трансформації на офіційній сторінці у Facebook повідомило, що запустило експеримент з використання удосконалених електронних підписів та печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Відповідну постанову №193 Уряд схвалив 3 березня 2020 року. З текстом постанови можна ознайомитися тут.

Як пояснюють у Мінцифри, це означає, що електронні довірчі послуги стануть доступнішими для некритичних життєвих ситуацій, що не потребують підвищеної безпеки. Електронна взаємодія, ідентифікація, авторизація зможуть здійснюватися зручніше та без додаткових витрат.

Зокрема, за позицією Мінцифри удосконалений підпис є простішим способом. Тому їх можна буде використовувати у тих же випадках, що й КЕП.

 

І наостанок – роз’яснення від ДПС
Щодо врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств минулих періодів у разі реорганізації читайте тут («Кодексом не передбачено різниць, що надають право платнику податку на прибуток підприємств при реорганізації здійснювати врахування при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток від'ємного значення об'єкта оподаткування платника, який припиняється в результаті реорганізації, фінансовий результат до оподаткування платника податку - правонаступника не зменшується на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування, що обліковувалось у платника податку (платників податку), який (які) припиняється (припиняються) в процесі реорганізації шляхом приєднання, перетворення, злиття, на дату затвердження передавального акта»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»