• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №6(59) | 14.04.2020 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №6(59) | 14.04.2020 р.

Це – шостий з початку року (і п’ятдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло понад два тижні. За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти.

А саме:

  • зазначимо, у який спосіб слід подавати декларації до ДПС через карантин;
  • нагадаємо, як скласти звітність в Е-кабінеті ДПС;
  • поговоримо про заповнення звіту з ЄСВ та форми №1ДФ за березень 2020 року;
  • розповімо, як скласти уточнюючу до декларації з плати за землю через скасування пільги за квітень;
  • підкреслимо, що оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається;
  • зауважимо, що про відсутність об’єкта екологічного податку у 2020 році слід повідомити не пізніше 10 травня.

Гарного Вам читання!

***

Яким чином подавати звітність до ДПС під час карантину?
Тернопільські податківці нагадали, що у зв’язку з запровадженням загальнонаціонального карантину платники податків мають можливість:

  • надіслати звітність поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

  • подати звітність засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

 

Якщо немає об'єкта оподаткування екоподатком у 2020 році - подайте заяву до 10 травня
Податківці з Київської області наголосили, що суб’єкти господарювання, які є платниками екологічного податку, але з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинні скласти заяву довільної форми про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. Про це потрібно повідомити відповідні податкові органи за місцем розташування джерел забруднення не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати декларації відповідно до норм ПКУ.

Граничним терміном подання такого повідомлення про відсутність об'єкта обчислення екологічного податку є 10 травня 2020 року.

 

Як скласти звітність в Е-кабінеті ДПС: нагадування від податківців
Полтавські податківці зауважили, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет» декларування звітності в електронному вигляді виконується тільки в розділі «Введення звітності» у форматі файлу *.XML, який доступний для технічної обробки податкового звіту. Розділ «Листування з ДПС» (документи у форматі файлу *.PDF) для подання електронної звітності не використовується.

Тому декларації, що сформовані у розділі «Листування з ДПС» та подані з порушенням вимог п. 49.3 ПКУ, вважатимуться неподаними.

 

Подали уточнюючу щодо зменшення плати за землю за квітень: які дії?
У підкатегорії 111.05 «ЗІР» податківці нагадали, що відповідно до п. 52-4 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Ті платники плати за землю, які на підставі Закону № 533 подали уточнюючу декларацію з плати за землю за 2020 рік щодо зменшення ПЗ  за березень та квітень 2020 року, враховуючи вимоги Закону №540 зобов’язані подати уточнюючу декларацію до декларації з плати за землю за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій). В ній слід збільшити податкові зобов’язання з плати за землю за квітень 2020 року, тобто відновити податкові зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації з плати за землю за 2020 рік.

При цьому штрафні санкції, визначені ст. 50 ПКУ та штрафні санкції згідно з п. 120.2 ПКУ за внесення змін до звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року, не нараховуються. Про це та про порядок коригування декларації з податку на нерухомість ми також писали у своїй аналітиці тут.

 

Оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається
Законом №540 внесено зміни у Розділ V «Прикінцеві положення» Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

За ними особи, відповідальні за своєчасне та у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності, визначені ст. 11 Закону про бухоблік, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом.

Але штрафів можна уникнути лише, якщо така звітність буде оприлюднена:

  • або у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19,
     
  • або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року. 

Про це ми писали тут.

 

І наостанок – ще одна аналітика від редакції
Як заповнити звіт з ЄСВ та форму №1ДФ при наданні відпусток та введенні простою під час карантину? Коли потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального рівня? В яких випадках можна застосовувати ПСП до зарплати працівників? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»