• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №11(64) | 24.06.2020 р.

Шістдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №11(64) | 24.06.2020 р.

Це – одинадцятий з початку року (і шістдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні.

За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що повідомлення за ф. №20-ОПП мають подавати всі платники податків;
  • розповімо, як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку;
  • поговоримо про чергове оновлення «Єдиного вікна подання електронної звітності»;
  • проінформуємо, що розрахунок сільгоспчастки планують оновити;
  • наголосимо, що «єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця;
  • з’ясуємо, як складати декларацію з прибутку через зміни за Законом №466.

Гарного вам читання!

***

 

Повідомлення за ф. №20-ОПП мають подавати всі платники податків
Дніпропетровські податківці зазначили, що у повідомленні за ф. №20-ОПП зазначають усі приміщення, якими підприємство користується, а також усі види транспорту, заправки, скважини, котли, сховища, земельні ділянки тощо. Включаючи також об’єкти, які здаються в оренду та орендуються у інших осіб.

Перевірити подані відомості про об’єкти можна в особистому кабінеті платника податків Електронного кабінету.

Повідомлення за формою №20-ОПП запроваджене з метою отримання від платників податків інформації про всі наявні в них об’єкти оподаткування, їх місцезнаходження, переміщення та стан, у якому вони фактично перебувають: використовуються, не використовуються (у тому числі тимчасово).

На підставі цього податківці наголосили, що форму №20-ОПП мають подавати всі платники податків – як юридичні, так і ФОП у разі наявності, виникнення, зміни типу об’єкта оподаткування.

 

Як с/г товаровиробникам обрати «особливий» річний період для звітування з прибутку?
З 23 травня діє норма, за якою с/г товаровиробники можуть обрати річний звітний період, який починається з 1 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року (пп. 137.4.1 ПКУ).

Отже, в 2020 році виробники сільськогосподарської продукції, які застосовують загальний річний податковий період, мають право подати декларацію з податку на прибуток за податковий (звітний) період – півріччя 2020 року та надалі застосовувати «особливий» річний період – з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року. Про це ми зауважували тут.

 

«Єдине вікно подання електронної звітності» знову оновлено (станом на 16.06.2020 р.)
Податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.11.0 станом на 16.06.2020 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 р. по 16.06.2020 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.28

 

Розрахунок сільгоспчастки планують оновити: проект Мінекономіки
За пояснювальною запискою до проекту наказу Мінекономіки, з 1 січня 2019 року офіційно набрав чинності новий міжнародний стандарт МСФЗ 16 «Оренда» (IFRS 16 «Leases»). Крім того, наказом Мінфіну від 16.09.2019 р.  №379 було внесено зміни, зокрема, до П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» та П(С)БО 11 «Зобов’язання». Про це ми писали, зокрема, тут.

У зв’язку з цим Розрахунок теж потребує внесення змін. З нього буде виключено зі загальної суми доходів сільськогосподарського виробника доходи, які викликані лише особливостями бухгалтерського обліку, напряму пов’язані з господарською діяльністю із вирощування сільськогосподарської продукції і не свідчать про здійснення операцій, які не є сільськогосподарською діяльністю. Про це докладніше читайте ось тут.

 

«Єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця
Податківці у підкатегорії 101.23 «ЗІР» наголосили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без винятку платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податку до внесення змін Законом №466-ІХ подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як  заповнювати декларацію з податку на прибуток через зміни за Законом №466? Про це все ми докладно зазначали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»