• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(66) | 21.07.2020 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(66) | 21.07.2020 р.

Це – тринадцятий з початку року (і шістдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні.

За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, як заповнювати звіт з ЄСВ ФОПам через звільнення від сплати ЄСВ;
  • зауважимо, що звіти про наявність і розподіл гуманітарної допомоги будуть оновлені;
  • наголосимо, що Нацбанк почав приймати звітність від небанківських фінустанов;
  • визначимося, як заповнювати форму №20-ОПП за новими правилами;
  • проінформуємо, що з 15 липня діють зміни щодо держреєстрації юросіб в ЄДР; 
  • дізнаємося, як заповнювати графи розділу І ф. №1ДФ при поверненні та наданні поворотної фіндопомоги

Гарного вам читання!

***

 

Як заповнювати звіт з ЄСВ ФОПам через звільнення від сплати ЄСВ? 
За рекомендаціями ДПСУ, у разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року у зв’язку з карантином показники графи 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу» Звіту з ЄСВ заповнюються таким чином:

  • ФОП на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку), задекларованого у річній декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

  • ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається самостійно визначена сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць (тобто у графі 3 потрібно відображати суму не менше 4723 грн);

  • членами фермерського господарства – в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного розподіленого доходу, отриманого такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, що підлягає оподаткуванню ПДФО, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску.

А  у графі 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску (березень, квітень, травень) проставляються прочерки.

 

Звіти про наявність і розподіл гуманітарної допомоги будуть оновлені
8 липня 2020 року Мінсоцполітики оприлюднило проект свого наказу, яким пропонує затвердити:

  • форму звіту №1 «Звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги» (завантажити);

  • форму звіту №2 «Зведений звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги в розрізі отримувачів гуманітарної допомоги» (завантажити);

  • Інструкцію щодо заповнення форми звіту №1 «Звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги» та форми звіту №2 «Зведений звіт про наявність і розподіл гуманітарної допомоги в розрізі отримувачів гуманітарної допомоги» (на жаль, текст наразі не оприлюднено).

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Про це ми писали тут.

 

Нацбанк почав приймати звітність від небанківських фінустанов
На початку липня НБУ повідомив про створення вебпорталу Національного банку. Його  було відкрито для подання звітності небанківськими фінансовими установами.

Вебпортал уже працює в робочому режимі. Доступи користувачів до вебпорталу, які раніше зареєструвалися для тестового подання звітності, діють та використовуються для подання звітності до Національного банку України.

Станом на 6 червня 2020 року на вебпорталі НБУ зареєстровано більше 1500 небанківських фінансових установ, які протягом березня-червня поточного року брали участь у тестуванні звітності. Всім іншим установам, які ще не зареєструвалися на вебпорталі, потрібно пройти процедуру реєстрації згідно з пунктом 5 Інструкції про подання звітності небанківськими фінансовими установами.

 

Як заповнювати форму №20-ОПП за новими правилами?
З 27 липня запрацює удосконалений порядок подачі повідомлення про об’єкти оподаткування за ф. №20-ОПП.

З цього часу під час надання повідомлень за ф. №20-ОПП має застосовуватися принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, при подачі інформації про об’єкти оподаткування – офіс, склад, магазин, які розташовані в одному офісному центрі за одною адресою буде достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, перелічивши  у найменуванні: офіс, склад, магазин).

Крім того, повідомлення за ф. №20-ОПП з інформацією про об’єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера, подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в паперовому вигляді із додаванням копії документа, що підтверджує реєстрацію такого об’єкта оподаткування у державному органі. Графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. №20-ОПП у такому разі не заповнюється. Про це ми писали тут.

 

З 15 липня діють зміни щодо держреєстрації юросіб в ЄДР
За повідомленням Мін’юсту, з 15.07.2020 р. до ЄДР слід вносити інформацію про встановлення/скасування вимог нотаріального засвідчення справжності підпису учасника під час прийняття ним рішень з питань діяльності юридичної особи та/або правочину, предметом якого є його частка у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, а саме:

  • відомостей про такого учасника: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія та номер паспорта, якщо учасник – фізична особа; найменування, країна резидентства, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо учасник – юридична особа;

  • вимоги нотаріального засвідчення справжності підпису та/або нотаріального посвідчення правочину.

Крім того, з 15.07.2020 р. розширюється перелік заявників, яким надано право подання документів для державної реєстрації.

 

Як заповнювати графи розділу І ф. №1ДФ при поверненні та наданні поворотної фіндопомоги?
Податківці у підкатегорії 103.25 «ЗІР» нагадали, що з 1 липня при виплаті доходу на користь фізичної особи у вигляді основної суми поворотної фінансової допомоги, яка їй надається або повертається в розрахунку за ф. №1ДФ відображається за ознаками доходу «197», «153» відповідно та заповнюється сума нарахованого доходу у графі 3а, сума виплаченого доходу – у графі 3, а у графі 4а (нарахований ПДФО) та графі 4 (перерахований ПДФО) проставляються нулі. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на серпень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»