• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №20(73) | 09.11.2020 р.

Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №20(73) | 09.11.2020 р.

Це – двадцятий з початку року (і сімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наголосимо, що старі ЕЦП діють лише до 7 листопада 2020 року;
  • зауважимо, що Мінфін розробив форму єдиної звітності для роботодавців;
  • зазначемо, що у фізосіб-«єдинників» з 1 січня 2021 року з’явиться нова форма декларації;
  • проінформуємо, що Держстат не зможе приймати звіти в електронній формі в окремі дні листопада;
  • розкажемо про появу проєкту декларації з акцизного податку;
  • повідомимо про затвердження Держстатом табелю, альбому та календаря подання статзвітів на 2020 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Старі ЕЦП діють лише до 7 листопада 2020 року!
Дніпропетровські податківці зауважили, що  07.11.2018 року набрав чинності оновлений Закон  №2155-VIII. Він ввів поняття нового, більш захищеного електронного підпису – кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та скасував поняття електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Законом №2155 було введено поступовий перехід на КЕП. Згідно з ч. 5 розділу VII Закону №2155 платники податків мали можливість повноцінно використовувати ЕЦП протягом двох років з моменту набрання чинності нових норм та замінити ЕЦП на КЕП у зручний для себе час, щоб з 07.11.2020 року і у подальшому підписувати електронні документи і звітність.

Якщо платником було отримано електронний підпис до 07.11.2018 р., то такий ЕЦП припиняє свою дію 07.11.2020 р. У цьому випадку необхідно отримати актуальний КЕП, звернувшись до надавача електронних довірчих послуг.

Якщо отримано електронний підпис після 07.11.2020 р., то необхідно впевнитися у тому, що це КЕП, щоб і надалі комфортно продовжувати свою роботу після 07.11.2020 р.

І ще. Оскільки КЕП є електронним файлом, для його зберігання потрібен фізичний носій.  Ми про це все докладно розповідали у аналітиці ось тут.

 

Декларація акцизного податку зміниться: проєкт від Мінфіну 
4 листопада 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує внести зміни до:

До розділів декларації та Порядку її заповнення вносяться зміни щодо:

  • доповнення операцій, які підлягають оподаткуванню, операцією з реалізації рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

  • операцій з використання товарів, коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені об’єктами оподаткування, як пального для заправлення транспортних засобів;

  • реалізації бензинів авіаційних та/або пального для реактивних двигунів, іншим особам із застосуванням або без застосування підвищеного коефіцієнта 10 до ставок акцизного податку;

  • пільг з операцій з безоплатної передачі конфіскованих, транспортних засобів, у володіння суб’єктам, що беруть участь у операції Об’єднаних сил (ООС) у Донецькій та Луганській областях;

  • оподаткування електроенергії відповідно до Закону «Про ринок електричної енергії».

 

З 6 по 8 листопада та з 18 по 22 листопада 2020 року Держстат не приймає звіти в електронній формі
Держстат повідомив, що в періоди з 6 по 8 листопада та з 18 по 22 листопада у зв'язку з проведенням планових технічних робіт приймальний шлюз системи електронної звітності органів державної статистики та сервіс "Кабінет респондента" можуть бути тимчасово недоступні для приймання та відправки електронної звітності.

Тож краще за все подати відповідні звіти в електронній формі до Держстату завчасно.

З календарем звітування до Держстату на 2020 рік можна ознайомитися за посиланням.

 

З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ
3 листопада Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578» (завантажити).

Розроблено його у зв’язку з прийняттям законів №115№116. Це дасть змогу реалізувати подання звітності про нарахування ЄСВ у складі декларації платника єдиного податку відповідно до прийнятих законодавчих змін до ПКУ та Закону № 2464.

З огляду на це, пропонується викласти у новій редакції форми:

  • декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (завантажити),

  • декларації платника єдиного податку четвертої групи (завантажити).

Декларації пропонується доповнити новим додатком, у якому відображатимуться звітні відомості про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого єдиного внеску.

Подавати вперше їх потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року.

 

Єдина звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ для роботодавців: проєкт Мінфіну 
Також 3 листопада 2020 року Міністерство фінансів розмістило на сайті  проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4». Розроблено його для приведення форми №1ДФ та Порядку її заповнення у відповідність до Законів №115 та №116

Мінфін у пояснювальній записці зауважив, що чинна ф. №1ДФ не містить встановлені вимоги щодо відображення відомостей з нарахування сум ЄСВ. Саме тому й було розроблено цей проєкт. Він містить:

  • нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (завантажити);

  • Порядок заповнення та подання податковими агентами та платниками єдиного внеску такого Податкового розрахунку. Його можна переглянути тут

Нова форма №1ДФ буде містити ще чотири додатки:

  • Додаток 1. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам (завантажити); 

  • Додаток 2. Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю (завантажити);

  • Додаток 3. Відомості про осіб, які проходять строкову  військову службу (завантажити);

  • Додаток 4. Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору (завантажити).

 

Держстат затвердив табель, альбом та календар подання статзвітів на 2020 рік
Наказом Держстату від 02.11.2020 р. № 310 затверджено Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2020 рік.  Перелік містить назви форм статзвітності, які потрібно подавати цього року, реквізити наказів, якими вони затверджені, строк подання, а також хто повинен подавати кожен з цих звітів.

Крім того, на сайті Держстату також оприлюднено:

  • Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2020 році.

  • Альбом форм державних статистичних спостережень на 2020 рік. У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2020 рік (за розділами), які у разі потреби можна роздрукувати та використати для подання звітності органам державної статистики.

Про це ми розповідали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»