• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №04(80) | 16.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №04(80) | 16.03.2021 р.

Це – четвертий з початку року (і вісімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зауважимо, що з’явилася нова форма Звіту про контрольовані операції;
  • розповімо про чергове оновлення ДПС «Єдиного вікна подання електронної звітності» (станом на 10.03.2021 р.);
  • підкреслимо, що в Е-кабінеті з'явилася інформація щодо подання звіту з ЄСВ за лютий;
  • проінформуємо про затвердження єдиної уніфікованої форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на держчастку;
  • зазначимо, що з 10 березня діє нова декларація відповідності матеріально-технічної бази;
  • наголосимо, що єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною.

Гарного вам читання!

***

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців може стати щомісячною
2 березня на сайті ПФУ з'явився текст законопроєкту щодо внесення змін до ПКУ з метою встановлення місячного періоду для єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців та податкових агентів.

Його текст можна переглянути за посиланням. А з пояснювальною запискою до цього законопроєкту можна ознайомитися тут.

Законопроєктом передбачено внесення змін до п. 51.1 та пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Зокрема, замість квартальної форми та подання у розрізі місяців буде прописане щомісячне подання єдиної звітності. 

Звісно, що документ ще має пройти ухвалення Урядом та прийняття ВРУ. У разі прийняття він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Нова форма Звіту про контрольовані операції
Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №841  виклав у новій редакції:

  • Звіт про контрольовані операції,

  • Порядок складання Звіту про контрольовані операції.

 Їх приводять у відповідність до Закону №466, який вніс зміни до ПКУ щодо:

  • визначення терміну «пов’язані особи» (для цілей трансфертного ціноутворення), яким, зокрема, збільшено поріг пов`язаності з 20% до 25% та запроваджено нову категорію пов`язаних осіб – «утворення без статусу юридичної особи»;

  • особливостей застосування методів трансфертного ціноутворення для контрольованих операцій з сировинними товарами та використання переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін для таких товарів;

  • зазначення платниками податків використаних джерел інформації з метою забезпечення виконання вимог щодо обґрунтування в документації з трансфертного ціноутворення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки»;

  • використання під час перевірок з питань дотримання принципу «витягнутої руки» тих самих джерел інформації, що їх використовував платник податків.

 Наказ №841 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 15.03.2021 р. ще не опублікований.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто за правилами ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно буде за 2021 рік до 1 жовтня 2022 року. Але, яким є бачення податківців з цього питання, наразі невідомо. Про це ми писали тут.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 10.03.2021 р.) 
10 березня ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.7.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 10.03.2021 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 31.12.2020 р. по 10.03.2021 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.29.*

З метою впровадження нових електронних сервісів для платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового додано нові документи:

  • F/J 1306001 - Запит про отримання інформації щодо незареєстрованого в Єдиному реєстрі акцизних накладних другого примірника акцизної накладної/розрахунку коригування;

  • F/J 1406001 - Витяг з Єдиного реєстру акцизних накладних щодо незареєстрованого другого примірника акцизної накладної/розрахунку коригування.

 

В Е-кабінеті з'явилася інформація щодо подання звіту з ЄСВ за лютий 
На початку березня роботодавці в Е-кабінеті отримали повідомлення від ДПС - нагадування про необхідність подання звітності. Повідомлення відображається на головній сторінці приватної частини Електронного кабiнету.

Зокрема, в ньому йдеться про звіт з ЄСВ за формою (F)3000413 Лютий 2021. Але тим роботодавцям, які вирішили спробувати його подати, ДПС надала відповідь, що за лютий 2021 року звіт за формою J (F) 3000413 не подається.

Зауважимо! Старий звіт з ЄСВ слід подавати за звітні періоди 2020 року та для виправлення помилок за ці періоди, а також у разі ліквідації до 28 лютого включно.

В інших випадках звіт з ЄСВ не подаємо, а вже будемо звітувати за єдиною звітністю за підсумками І кварталу. Про це  ми писали тут.

 

Затверджено єдину форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на держчастку 
Мінфін наказом від 12.01.2021 р. №4 затвердив нову форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку.

Це уніфікована форма Розрахунку для всіх суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати до бюджету частину чистого прибутку (доходу), а також дивіденди, нараховані на державну частку (акції, паї) у статутному капіталі. Про це читайте тут.

 

З 10 березня діє нова декларація відповідності матеріально-технічної бази
Кабмін постановою від 03.02.2021 р. №77 затвердив:

1. Новий перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Переглянути його можна тут.

2. Зміни до  Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Уточнено, що роботодавцеві видаватимуть дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А додатка 2, або на експлуатацію машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені у групі А переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого цією постановою.

3.  Нову форму декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Декларації відповідності, видані до набрання чинності цією постановою, будуть чинними до внесення змін до таких декларацій.

Ця постанова набере чинності через місяць з дня її опублікування. Постанову було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №27 від 10.02.2021 р. Відповідно всі зміни запрацювали з 10 березня.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»