• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №08(84) | 01.06.2021 р.

Вісімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №08(84) | 01.06.2021 р.

Це – восьмий з початку року (і вісімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • проінформуємо, що з 28 травня діє нове повідомлення про зупинення (скорочення) виробництва;
  • підкреслимо, що фінансова звітність підприємств стала відкритою;
  • зауважимо, що єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може стати щомісячною (але з 2022 року);
  • проінформуємо про чергове оновлення ДПС «Єдиного вікна подання електронної звітності»;
  • зазначимо, що з 21 травня діє оновлений порядок функціонування Е-кабінету;
  • наведемо нюанси заповнення додатка 1 до декларації з ПДВ.

Гарного Вам читання!

 

***

З 28 травня діє нове повідомлення про зупинення (скорочення) виробництва
Мінекономіки наказом від 23.04.2021 р. №858 затвердило нову форму Повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва.

Цю форму мають подавати для отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавці незалежно від їх форми власності, організаційно-правової форми та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції. 

Подавати Повідомлення тепер потрібно буде міським, районним і міськрайонним центрам зайнятості та філіям регіональних центрів зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності (досі подавали територіальному органу виробництва Державної служби зайнятості України у районі, місті, районі у місті тієї адміністративно-територіальної одиниці, на території якої вони зареєстровані як платники ЄСВ).

Термін подання – не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва.

Наказ набрав чинності 28 травня 2021 року (з дня його офіційного опублікування). Відповідно з цього часу втратила чинність стара форма Повідомлення, затверджена наказом Мінсоцполітики від 19.03.2013 р. №136. Про це ми писали тут.

 

Фінансова звітність підприємств стала відкритою
28 травня Мінцифра спільно з ДПСУ зробила  відкритими дані з фінзвітності інших компаній.

Відтепер представники бізнесу можуть:

  • об'єктивно оцінювати свою компанію відносно інших конкурентів і розуміти свою частку ринку;

  • бачити підставні компанії-одноденки;

  • зробити переговорний процес з потенційними бізнес-партнерами прозорішим;

  • краще розуміти, на яких умовах вести переговори;

  • пришвидшити підписання договорів — в деяких випадках директор не може самостійно підписувати угоди, якщо сума контракту перевищує половину чистих активів компанії.

 

Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ може стати щомісячною (але з 2022 року) 
27 травня ПФУ розмістив на своєму сайті оновлений законопроєкт щодо щомісячної єдиної звітності. Його зміст не змінився. Фахівці ПФУ й надалі вважають за потрібне зробити єдину звітність щомісячною.

Законопроєктом передбачено внесення змін до п. 51.1 та пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Зокрема, замість квартальної форми та подання у розрізі місяців буде прописано про щомісячне подання єдиної звітності. 

А от в набранні чинності виникли зміни. Якщо за попереднім текстом він мав би набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування, то за оновленим варіантом норми закону мають запрацювати з 1 січня 2022 року. Тобто до кінця 2021 року роботодавці мають ще звітувати щокварталу. 

Зауважимо, що наразі законопроєкт навіть не зареєстровано в ВРУ.

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»
24 травня ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.12.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 19.05.2021 р.

Зокрема, у зв’язку з необхідністю приведення у відповідність форм запиту/відповіді в електронному вигляді до додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску додано нові версії документів:

  • F1301803 – Запит щодо отримання відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді;

  • F1401803 – Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Відповідь на запит у електронному вигляді.

 

З 21 травня діє оновлений порядок функціонування Е-кабінету 
Мінфін наказом від 18.03.2021 р. №159 затвердив зміни до Порядку функціонування Е-кабінету.  Його опубліковано в «Офіційному віснику» №38 від 21.05.2021 р. Відповідно він почав працювати з 21 травня.

Наказом №159 передбачено доповнення Порядку функціонування Електронного кабінету пунктами щодо листування контролюючих органів через Електронний кабінет з платниками податків, які:

  • подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті;

  • подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

Зауважимо, що нові можливості застосування Електронного кабінету передбачені змінами до ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Нюанси заповнення додатка 1 до декларації з ПДВ
Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» наголосили,  що таблиця 1.1 додатка 1 до декларації з ПДВ заповнюється у разі формування податкових зобов’язань на підставі податкових накладних, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації.

З підсумкових рядків «Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 1.1, 1.2 або 1.3 декларації)» та «Усього за звітний (податковий) період (переноситься до рядків 4.1, 4.2 або 4.3 декларації)» обсяг постачання та сума ПДВ переносяться до відповідних рядків декларації.

У таблиці 2.1 Додатка 1 до декларації зазначаються відомості про операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7 % і 14 % в розрізі контрагентів. Про це докладніше читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»