• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №13(89) | 31.08.2021 р.

Вісімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №13(89) | 31.08.2021 р.

Це – тринадцятий з початку року (і вісімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • зазначимо, що Мінфін затвердив форму звіту для «нульового декларування»;
  • проінфомуємо, що з 21 серпня діють нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій;
  • дізнаємося, чи враховується період карантину до граничного терміну для подання уточнюючої декларації;
  • зауважимо, що з 25 серпня діє окрема декларація з прибутку за угодою про розподіл продукції;
  • розповімо, як виправити єдину звітність, якщо її подано за неуповноважений підрозділ замість головного підприємства.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено форму звіту для «нульового декларування»
Нагадаємо, що з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року в Україні буде проводитися одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Метою його є пільгове (тобто за меншою ставкою і без штрафів) оподаткування такого майна, якщо не буде доведено, що при його надбанні усі прибуткові податки вже було сплачено.

Декларант, який хоче скористатися  «нульовим декларуванням», має право(!!!) добровільно подати до ДПСУ одноразову (спеціальну) добровільну декларацію. Це передбачено п. 6 нового підрозділу 9-4 розділу ХХ ПКУ.

Для цього Мінфін наказом від 02.08.2021 р. №439  затвердив:

  • Форму одноразової (спеціальної) добровільної декларації (завантажити);
     
  • Порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (завантажити).

Цей наказ набере чинності з 1 вересня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в «Офіційному віснику» №64 від 20.08.2021 р. Про це ми зазначали тут.

Приклади заповнення форми нульової декларації ДПС навела в окремій публікації.

 

Чи враховується період карантину до граничного терміну для подання уточнюючої декларації?
Податківці у підкатегорії 132.01 «ЗІР» зауважили, що у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації або уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів (2555 дня – у разі проведення перевірки відповідно до ст. 39 і ст. 39-2 ПКУ) з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

На період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця завершення карантину зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ (абзац одинадцятий п. 52-2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Таким чином, платник податків, має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої податкової звітності після закінчення строку давності, визначеного ст. 102 ПКУ, який припадає на період, починаючи з 18 березня 2020 року і по останній календарний день місяця карантина, оскільки строки давності, визначені ст. 102 ПКУ, збільшуються на весь період дії карантину. Про це ми вказували тут

 

З 21 серпня діють нові кваліфіковані ЕЦП ДПС для відправлення квитанцій
ДПСУ повідомила, що з метою створення комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами з використанням Єдиного вікна подання електронної звітності та Електронного кабінету Державна податкова служба України повідомляє про зміну з 12:00 21 серпня 2021 року кваліфікованих сертифікатів, що використовуються для підписання повідомлень ДПС (квитанцій, інформаційних розсилок тощо) та шифрування повідомлень на ДПС (звітність тощо).

26 серпня ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності». Для створення комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами з використанням «Єдиного вікна» у новій версії 1.29.18.0 змінено кваліфіковані сертифікати.

 

Подали єдину звітність за неуповноважений підрозділ замість головного підприємства: як виправити?
Податківці в  ІПК ДПС від 12.08.2021 р. №2993/ІПК/99-00-04-03-03-05  навели найпоширеніші помилки щодо рядка 033:

  • не заповнено рядок 033 заголовної частини Розрахунку;
     
  • у звітах за відокремлений підрозділ зазначено показники з ЄСВ.

Так, у разі незаповнення цього рядка у Розрахунку, він вважається поданим платником податку як за головне підприємство – юридичну особу. Відповідно, якщо такий неправильно заповнений «звітний» Розрахунок був прийнятий ПФУ першим, то він трактується як поданий за юридичну особу, а приймання ще одного «звітного» Розрахунку за юридичну особу в інформаційно-телекомунікаційних системах ПФУ не передбачено.

Тож для подання Розрахунку за головне підприємство, як вимагають податківці, необхідно подати Розрахунок з типом «Уточнюючий». Про це читайте тут.

 

З 25 серпня діє окрема декларація з прибутку за угодою про розподіл продукції
Мінфін наказом від 09.06.2021 р. №332  затвердив форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції.

Вона складається з основної частини та шести додатків:

  • Додаток ПВ до рядка 02;
  • Додаток ПН до рядка 07 ПН;
  • Додаток КВ до рядка 03 КВ;
  • Додаток АМ до рядка 02.2.2 АМ;
  • Додаток ТЦ;
  • Додаток ВП до рядків 08 - 10.

Наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» №65 від 25.08.2021 р. Відповідно форма декларації почала діяти з цієї дати. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»