• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №19(95) | 21.12.2021 р.

Дев’яносто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №19(95) | 21.12.2021 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і дев’яносто п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • дізнаємося, чи може ДПС після отримання другої квитанції щодо поданої звітності визнати її неприйнятою;
  • розповімо про оновлення декларації з податку на прибуток;
  • зауважимо, що з 14 грудня діє змінена декларація з рентної плати;
  • поговоримо про затвердження перекладу Таксономії фінзвітності за МСФЗ 2021;
  • проінформуємо, що форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять;
  • зазначимо, що вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів треба буде у 2023 році.

Гарного вам читання!

 

***

Отримали другу квитанцію щодо поданої звітності: чи може ДПС її не визнати?
Згідно з абзацом другим п. 9 розд. ІІ Порядку №557 друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа. Проте податківці наголошують, що вони мають право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати такому платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації зі зазначенням причин такої відмови протягом п’яти робочих днів з дня її отримання відповідно до п. 49.11 та пп. 49.11.1 ПКУ у разі подання платником податків до контролюючого органу засобами електронного зв’язку податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пп. 48.3 та 48.4 ПКУ.

 

Оновлено декларацію з податку на прибуток
Наказом Мінфіну від 17.11.2021 р. №601  внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Зазначимо, що основний розділ декларації не змінився. Тільки  у рядку 10 заголовної частини щодо особливих відміток з’явився окремий рядок для інвестора зі значними інвестиціями та для цих же платників податку на прибуток додано два рядки в основному розділі декларації:

  • 03.1 Сума перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями;
     
  • 03.2 Сума перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями.

Відповідно змінився й зміст рядка 04. Тепер об'єкт оподаткування визнається за новою формулою: (рядок 02 + рядок 03 РІ + рядок 03.1 + рядок 03.2) (+, -).

Через появу нових рядків в основній частині декларації змінився й зміст додатку ВП.

Про це ми докладніше писали тут.

 

Затверджено переклад Таксономії фінзвітності за МСФЗ 2021
Мінфін наказом від 12.11.2021 р. №595 затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності 2021, випущеної Фондом міжнародних стандартів фінансової звітності (м. Лондон, Велика Британія).

Зі затвердженим перекладом Таксономії можна ознайомитись за посиланням.

Про це ми писали тут.

 

З 14 грудня діє змінена форма декларації з рентної плати 
Мінфін наказом від 08.11.2021 р. №583 виклав у новій редакції Декларацію з рентної плати, доповнивши її новим додатком (розрахунком) 2-2 «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини під час виконання угоди про розподіл продукції».

Зверніть увагу: новий додаток стосується не всіх, а ось оновлену форму декларації будуть застосовувати всі платники рентної плати.  Зміни до форми декларації наберуть чинності з дня офіційного опублікування Наказу №583 (станом на сьогодні ще не опубліковано).

Крім введення нового додатку, відповідні зміни будуть внесені і до деяких рядків (4.1, 4.1.1-4.1.3, 5) самої декларації. Тепер в цих рядках згадується і новий додаток 2-2.

Наказ опубліковано в «Офіційному віснику» №95 від 14.12.2021 р. Відповідно оновлена форма декларації діє вже з 14 грудня. Але звітувати за нею будемо за підсумками І кварталу 2022 року. Про це читайте тут.

 

Форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять
Фахівці  Мінсоцполітики підготували зміни до Наказу №591 щодо форми звіту №10-ПОІ та Порядку її заповнення. Відповідний проєкт наказу на початку грудня було опубліковано на сайті Профспілок.

Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства.  

Відповідні зміни будуть внесені й до форми 10-ПОІ (річна) та скоріш за все за 2021 рік потрібно буде звітувати вже за новою формою. Але ця подія станеться тільки після набрання чинності відповідного затвердженого наказу.

Зазначимо, що зміст форми №10-ПОІ не зміниться.

 

Вперше підтверджувати відомості про бенефіціарів треба буде у 2023 році
У листі від 24.11.2021 р. №113677/124754-33-21/8.4.4 фахівці Мін’юсту вказали, що зобов’язання щорічного підтвердження відомостей про бенефіціарів встановлено статтею 17-1 Закону про реєстрацію, якою вказаний закон доповнено Законом №361-IX.

При цьому побудова Закону №361-IX є логічно-послідовною. Так, є норми, які першочергово зобов’язують оновити відомості про КБВ у Єдиному державному реєстрі, а вже потім виникає необхідність щорічно підтверджувати дану інформацію.

Тож процес щорічного підтвердження відомостей про бенефіціарів має розпочатися після завершення процедури оновлення зазначених відомостей незалежно від того чи була оновлена інформація у 2021 році чи у 2022 році, тобто з нового календарного року з 1 січня 2023 року.

Наприклад, якщо юридична особа зареєстрована 15 липня, то обов’язок щодо підтвердження актуальності відомостей про КБВ, які вже мають бути оновлені у Єдиному державному реєстрі, в неї виникає з 15 липня 2023 року.

Про це ми зазначали у коментарі до вищезгаданого листа Мін’юсту.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на  грудень  2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»