• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №13(22) | 01.08.2018 р.

Двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №13(22) | 01.08.2018 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і двадцятий другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо, що таке ∑Овердрафт в СЕА ПДВ та як він розраховується;
  • визначимося, як складати ПН при продажу товару одному покупцю, але за декількома договорами;
  • дізнаємось, що суму перевищення СЕА ПДВ тепер можна візуалізувати (та як впливає зареєстрована помилкова накладна на цей показник);
  • наведемо позицію Верховного Суду щодо накладання штрафу за несвоєчасну реєстрацію нової ПН у разі виправлення помилок у даті попередньої;
  • зазначимо, чи має право покупець на податковий кредит за зареєстрованою ПН без кодів УКТ ЗЕД;
  • ...та розповімо, чи вважається ПН зареєстрованою у разі ненадання податківцями квитанції про її реєстрацію;

Гарного вам читання!

 

***

Як розраховується ∑Овердрафт в СЕА ПДВ
ΣОвердрафт – це сума середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені.

Показник ΣОвердрафт щокварталу (станом на 01.01.2016, 01.04.2016, 01.07.2016 ……01.07.2018 і т.д.) протягом перших шести робочих днів такого кварталу підлягає автоматичному перерахунку з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних місяців станом на дату такого перерахунку, були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені.

Для перерахунку показника ΣОвердрафт станом на 01.07.2018 р. застосовуються суми нарахувань у період з 01.07.2017 р. по 30.06.2018 р. включно. Про це все читайте у консультації ДФС.

 

Продаж товару одному покупцю за декількома договорами: як складати ПН?
Якщо товар було відвантажено протягом одного дня за кількома договорами з одним покупцем, то такому покупцю може бути складено:

  • або одну податкову накладну. До неї вноситимуться загальні дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг відповідно до різних договорів;
  • або кілька податкових накладних відповідно до кожного з договорів окремо.

Консультацію з «Віснику» про це ви знайдете тут.

 

Відтепер суму перевищення СЕА ПДВ можна візуалізувати
26 липня в приватній частині Електронного кабінету у розділі СЕА ПДВ, підрозділ «Інформація про суму перевищення» з’явився новий сервіс «Візуалізація розрахунку суми перевищення (∑Перевищ)». Щоправда, про те, як саме працює новий сервіс, ДФС ще не повідомляла.

 

На додаток до попередньої новини: чи впливає зареєстрована помилкова накладна на показник ∑Перевищ?
В індивідуальній консультації від 10.07.2018 р. № 3048/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зауважили, що обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, вказані в помилковій ПН і РК до неї, не підлягають відображенню в декларації з ПДВ.

Але суми ПДВ, зазначені у такій ПН та РК до неї при їх реєстрації в ЄРПН враховуються при обчисленні реєстраційної суми. Саме тому вони впливають на значення показника ∑Перевищ. Тому, на жаль, при реєстрації помилкової ПН та РК до неї для анулювання виникає сума перевищення, і така сума залишається у формулі постійною складовою.

Це визнають й податківці. Їхній висновок у консультації такий: «Оскільки ПКУ не передбачено можливості вилучення з ЄРПН зареєстрованих податкових накладних (у тому числі тих, що були складені помилково) або їх неврахування при обчисленні реєстраційної суми, врегулювання порушеного у зверненні питання можливе шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правових актів».

Що робити з помилковою податковою накладною – читайте у коментарі від редакції.

 

Податковий кредит за зареєстрованою ПН без кодів УКТ ЗЕД: Верховний Суд – за, а податківці – проти
ВС у постанові від 20.06.2018 р. у справі №819/1383/17 вважає, що на підставі наявності квитанцій про реєстрацію ПН та відсутності квитанцій про її неприйняття покупець має право на формування сум податкового кредиту за такими ПН.

 

Зверніть увагу: відсутність коду УКТ ЗЕД та реєстрація такої накладної в ЄРПН є наслідком неналежного виконання ДФС при такій реєстрації своїх обов'язків.

 

Тому подальше виключення податківцями сум податкового кредиту за такими ПН, як і застосування до цього платника податків штрафних санкцій, є неправомірним. Але з огляду на таку судову справу, у податківців інша точка зору та при перевірці вони будуть знімати відображений податковий кредит за ПН без коду УКТ ЗЕД.

Докладніше – у нашому коментарі.

 

Які помилки призводять до нереєстрації РК до ПН на повернення авансу чи товару?
Податківці з «Віснику» нагадали, що у клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються. Ці ж правила поширюються й на порядок складання РК до ПН. Тому у разі складання РК у зв’язку з поверненням товару або авансу графи 9 «Коригування вартості; зміна ціни (–)(+)» та 10 «Коригування вартості; кількість постачання товарів/послуг» мають залишатися незаповненими.

Якщо в цих графах проставити нулі, РК не зареєструється в ЄРПН.

 

Наостанок – дві аналітики
Які будуть наслідки, якщо контролюючий орган не надішле платникові ПДВ квитанцію про підтвердження реєстрації податкової накладної або про неприйняття такої накладної? Про це ми розповіли у своїй консультації (для передплатників).

Помилилися у даті складання ПН? Податківці вимагають анулювати таку помилкову податкову накладну і скласти нову з правильною датою. Але чи виникне внаслідок такого виправлення штраф у постачальника? Як в такому випадку рахувати строк реєстрації податкової накладної? Про це читайте за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»