• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №8(17) | 15.05.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №8(17) | 15.05.2018 р.

Це – вже восьмий з початку року (і сімнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  1. дізнаємось, за який період слід буде звітувати з ПДВ вже за новою формою;
  2. розповімо, що мотиваційні та стимулюючі виплати покупцям мають оподатковуватися ПДВ;
  3. визначимося, як нараховувати ПДВ у разі отримання гарантійного платежу чи плати за останній місяць оренди;
  4. нагадаємо, як зазначати від'ємне значення у додатку 2 до декларації з ПДВ;
  5. з’ясуємо, які наслідки та коли виникають у разі використання працівником корпоративного мобільного зв’язку в особистих цілях;
  6. дізнаємося, коли при заповненні РК вказувати причину коригування «Усунення неоднозначностей»;
  7. …і наостанок – наведемо роз’яснення ДФС щодо правил виключення з декларації суми ПДВ за помилковою податковою накладною.

Гарного вам читання!

 

***

Вперше звітувати з ПДВ за новою формою будемо вже за червень 2018 року
4 травня в «Офіційному віснику України» №35/2018 був опублікований наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. №381. Ним затверджено зміни до:

  • форми декларації з ПДВ. В новій редакції викладено додатки 1, 5 та 9;
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Коротко про зміни ми розповідали тут.

Цей наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, тобто з 1 червня 2018 року. За нормою п. 46.6 ПКУ виходить, що оновлену форму декларації з ПДВ слід буде застосовувати вже у липні, при звітуванні за червень 2018 року.

Але у податківців може бути інша думка (про це ми писали тут). Поки що їхніх роз'яснень ще немає; про їх появу ми, звісно, повідомимо додатково.

 

«Зменшення обсягу при нульовій кількості» або «зменшення кількості при нульовому обсягу»: коли вказуємо в РК?
На це питання податківці відповіли у роз’ясненні з підкатегорії 101.15 ресурсу «ЗІР».

Тип причини коригування «Зменшення обсягу при нульовій кількості» та «Зменшення кількості при нульовому обсягу» для РК до ПН потрібно застосовувати, якщо:

  • в попередніх РК до ПН коригування обсягу відображалось у графі 8 (замість графи 9 РК) або коригування кількості здійснювалось у графі 10 РК (замість графи 7);
  • в результаті таких коригувань кількість або обсяг дорівнюють нулю.

 

Звертаємо увагу: виправлення таких помилок здійснюється шляхом лише сторнування рядків податкової накладної, які в результаті попередніх коригувань містять помилки (нульові значення ціни при наявності кількості товару/послуги або при наявності обсягу містять нульове значення кількості товару/послуги). Додавання нових рядків податкової накладної при здійсненні такого коригування не відбувається.

 

Що робити у такому випадку – читайте у новині.

 

Працівник скористався корпоративним мобільним зв’язком в особистих цілях: що з ПДВ?
Податківці в індивідуальній консультації від 20.04.2018 р. №1816/6/99-95-42-03-15/ІПК нагадали, що податковий кредит визнається на підставі правильно складеної та зареєстрованої ПН в ЄРПН. Це відбувається, незалежно від того в господарській чи негосподарській діяльності оплачені послуги зв’язку почали використовуватися.

Далі, якщо роботодавець не зможе підтвердити виробничий характер телефонних переговорів або у випадку проведення телефонних переговорів працівниками в особистих цілях, згідно з п. 198.5 ПКУ потрібно буде нарахувати ПДВ на суму раніше визнаного податкового кредиту. Про це ми писали тут.

 

Податковий кредит на суму ПДВ за помилковою ПН не можна визнавати
Харківські податківці зауважили, що сума ПДВ у ПН, складеній без факту здійснення господарської операції та зареєстрованій у ЄРПН, не підлягає відображенню в декларації з ПДВ у складі податкового кредиту.

Якщо ж покупець-платник ПДВ включив таку ПН до декларації, то він повинен:

  • подати звітну нову декларацію з виправленими показниками за звітний період, якщо не минув граничний строк подання декларації, в якій допущено помилку;
  • або надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації для виключення зі складу податкового кредиту суми ПДВ за помилковою ПН, якщо помилку виявлено вже після закінчення граничного строку для звітування.

Про це та про те, як саме має заповнюватися уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ, читайте у нашій новині.

 

Коли при заповненні РК до ПН вказується причина коригування «Усунення неоднозначностей»
Податківці у підкатегорії 101.15 ресурсу «ЗІР» навели приклади неоднозначностей. Зокрема ними є:

  1. облік у ПН за одним номером рядка двох та більше товарних позиції;
  2. коригування кількісних та вартісних показників однієї товарної позиції в одному рядку (заповнення граф 7-10);
  3. коригування ціни через заповнення графи 8 РК до ПН (замість графи 9 РК);
  4. коригування кількості через заповнення графи 10 РК (замість графи 7).

Виправлення таких помилок здійснюється шляхом сторнування рядків ПН, які в результаті попередніх коригувань містять помилки (неоднозначності), та додаванням нових рядків з правильними показниками.

 

Звертаємо увагу: якщо відбувалось одночасне коригування кількісних та вартісних показників однієї товарної позиції (одночасно в одному рядку заповнювались графи 7-10) в двох і більше рядках, для виправлення кожного рядку слід скласти окремі РК до ПН.

 

Про це читайте у нашій новині. В ній же наведено алгоритм оформлення РК з причиною коригування «Усунення неоднозначностей».

 

Наостанок – дві аналітики від редакції та одне роз’яснення від ДФС
Коли виникають мотиваційні та стимулюючі виплати? Як їх оподатковувати ПДВ? Як документально оформити отримання маркетингових послуг? Про це все читайте у нашій аналітиці.

Попередній договір чи вже основний – чи має це значення? Що з ПДВ у разі отримання коштів орендодавцем як суми неустойки внаслідок невиконання або неналежного виконання орендарем договірних зобов'язань? Чи виникає необхідність нарахування ПДВ у разі отримання передоплати за останній місяць оренди? Про це ми розповіли в іншій аналітиці (для передплатників).

А позицію ДФС щодо порядку заповнення додатка 2 до декларації з ПДВ та щодо порядку зменшення суми податкового зобов’язання поточного періоду на суми податкового кредиту (найдавніші чи найновіші) при заповненні додатка 2 (Д2) до декларації читайте тут («у графі 2 таблиці 2 додатка 3 (Д3) до декларації з податку на додану вартість рекомендується вказувати індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від'ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом. Тобто спочатку доцільно відображати «найновішу» щодо звітного періоду подання декларації з податку на додану вартість суму від'ємного значення ПДВ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»