• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №5(14) | 26.03.2018 р.

Чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №5(14) | 26.03.2018 р.

Це – вже п’ятий у новому році (і чотирнадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки пройшло три тижні, але за цей час знову почало працювати блокування ПН/РК, Мінфін розповів про строки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а також про нову звітність з ПДВ, змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ… і не тільки. Тож нам є про що розповісти.

Гарного вам читання!

 

***

Блокування ПН/РК по-новому вже працює!
7 березня в «Урядовому кур'єрі» було опубліковано Постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117, якою затверджено:

Згідно з текстом постанови, вона набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування. Отже, з 22 березня 2018 року блокування ПН/РК знову мало б запрацювати.

Податківці почали готуватися до цього ще з 20 березня. З 23:00 цього дня і до 10:00 22 березня проводилися технологічні та регламентні роботи в автоматизованих системах ДФС. Відповідно роботу ЄРПН та деяких електронних сервісів для платників ПДВ в ІТС «Електронний кабінет» було тимчасово припинено. (Хоча фактично зареєструвати ПН/РК було неможливо навіть зранку 23 березня).

І ось о 15:00 23 березня ДФСУ повідомила про відновлення роботи ЄРПН та деяких електронних сервісів в ІТС «Електронний кабінет» – вже з урахуванням положень Постанови №117.

У цьому повідомленні ДФСУ також опублікувала:

  • Критерії ризиковості платника податків, ризиковості здійснення операцій (завантажити);
  • Перелік кодів товарів та послуг для моніторингу ризиковості здійснення операцій (завантажити);
  • Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податків (завантажити).

Усі три документи попередньо були узгоджені з Мінфіном, а докладну аналітику від редакції до першого і третього з них читайте тут і тут відповідно.

 

Строк реєстрації ПН/РК в ЄРПН – 1095 днів: позиція Мінфіну
Мінфін у листі від 31.01.2018 р. №11310-09-10/2681 нарешті надав роз'яснення щодо сроку реєстрації ПН та РК з 03.12.2017 року.

У ньому наголошено, що Законом №2198 знято обмеження (365 календарних днів) для можливості реєстрації в ЄРПН податкових накладних, складених починаючи з 1 липня 2015 року. ВІдповідно платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкову накладну/розрахунок коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року, протягом 1095 календарних днів з дати їх складення.

 

Увага! Змінено Положення про реєстрацію платників ПДВ
Мінфін наказом від 16.01.2018 р. №7 затвердив зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Ними впроваджено такі нововведення:

  1. уточнено повноваження територіальних органів ДФС у частині реалізації процедур формування та ведення реєстру платників ПДВ відповідно до функцій, визначених ПКУ;
  2. унормовано питання реєстрації платником ПДВ особи, утвореної шляхом перетворення платника ПДВ;
  3. передбачено, що рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ може прийматись заступником керівника контролюючого органу або уповноваженою особою;
  4. внесено зміни до форм: №6-РПДВ, 7-РПДВ та №6-РРС.

Наша новина про це – за посиланням.

 

Нова звітність з ПДВ у проекті від Мінфіну
26 лютого ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну «Про затвердження змін до наказу Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21» (завантажити).

У новій редакції запропоновано викласти такі додатки до декларації з ПДВ:

  • Додаток 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)» (завантажити);
  • Додаток 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» (завантажити);
  • Додаток 9 «Розрахунок податкових зобов'язань за операціями, визначеними в статті 16-1 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України", та питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів (ДС9)» (завантажити).

Відповідно до Порядку заповнення і подання декларації з ПДВ вносяться зміни щодо заповнення цих додатків. До того ж пропонується встановити, що таблиці 1.2 (Д1) (додаток 1) та 1.2 (Д5) (додаток 5) до декларації з ПДВ заповнюються за звітний період, за який вперше подається декларація.

Тож, якщо проект Наказу буде затверджено у такому ж вигляді, то зміст розділів декларації з ПДВ не зміниться. Проте зміна додатків до неї призведе до появи нової редакції декларації.

Нашу новину на цю тему читайте тут.

 

Коли визнавати податковий кредит за розблокованими ПН та РК
Податківці у листі від 03.03.2018 р. №6443/7/99-99-15-03-02-17 зауважили, суму ПДВ за розблокованими ПН та РК, які було зареєстровано у ЄРПН 2 січня 2018 року, платники ПДВ можуть включити до складу податкового кредиту у звітності з ПДВ за грудень 2017 року або за будь-який наступний звітний (податковий) період протягом 1095 календарних днів з дати складення таких ПН/РК.

Ми пишемо про це ось тут.

 

Не відобразили результат річного перерахунку з ПДВ у зв'язку з несвоєчасною реєстрацією РК: як бути?
Податківці повідомили, що платники ПДВ, які не включили до декларації за грудень 2017 року РК до ПН, складені у зв’язку з проведенням річного перерахунку, з причини їх несвоєчасної реєстрації в ЄРПН, повинні подати відповідні уточнюючі розрахунки до декларацій саме за грудень 2017 року.

 

Зверніть увагу: в деклараціях за січень та інші звітні періоди 2018 року такі розрахунки коригування відображатися не повинні. Тож тим, хто відобразив РК у деклараціях за звітні місяці 2018 року, слід буде подати два уточнюючі розрахунки.

 

Чи буде адмінвідповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН?
Сама відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за нею у податкових зобов’язаннях звітного періоду не передбачає притягнення до адміністративної відповідальності.

Якщо ж платник ПДВ за несвоєчасно незареєстрованою ПН не відобразить нараховані суми ПДВ у звітній декларації, тоді до нього буде застосовано адмінштраф за неправильне ведення податкового обліку у розмірі від 85 до 170 грн відповідно до ст. 163-1 КпАП.

Звісно, за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН до платників ПДВ буде застосовано фінансова відповідальність відповідно до ст. 120-1 ПКУ. Про це ми розповідали у своїй новині на підставі роз’яснення податківців із підкатегорії 101.29 ресурсу «ЗІР».

 

Наостанок – аналітика від редакції та одне роз’яснення від ДФС
Як нараховувати ПДВ при продажі вживаного авто, придбаного в нерезидента? Що буде базою оподаткування ПДВ та як скласти ПН на таку операцію? Про це ми розповідали у своєму коментарі (для передплатників) до індивідуальної податкової консультації від 19.02.2018 р. №669/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

А думку ДФС щодо необхідності відображення у декларації з ПДВ податкової накладної, яка згідно з інформацією платника складена без факту здійснення господарської операції, та реєстрація якої в ЄРПН зупинена, читайте тут («в податковій декларації з ПДВ платником податку зазначаються дані, вказані у складених на підставі первинних документів податкових накладних. Тому обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, вказані у податковій накладній, яка складена без факту здійснення господарської операції, не підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»