• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №1(10) | 16.01.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №1(10) | 16.01.2018 р.

Це – вже десятий (і перший у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки пройшло більш як три тижні і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Тож сьогодні ми:

  • поговоримо про зміни в оподаткуванні ПДВ, які нам приніс Новий рік.
  • зупинимося на останніх роз’ясненнях від ДФС з приводу складання РК при зміні номенклатури товарів/послуг в ПН.
  • розглянемо правила проведення річного перерахунку ПДВ.
  • розповімо, чому податківці не приймали таблиці даних та чи можна виправити помилки в них.
  • і, наостанок, на підставі роз’яснення ДФС, визначимося, до яких ПН та РК застосовується строк реєстрації 365 календарних днів.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ з 1 січня 2018 року?
По-перше, блокування ПН/РК з 1 січня 2018 року вже немає (принаймні, за нормами ПКУ). Систему блокування зупинено до дня набрання чинності нового порядку блокування. Для затвердження Урядом нового Порядку встановлено строк до 1 березня 2018 року. В цей же термін потрібно Мінфіну та ДФС буде забезпечити перегляд та приведення їх нормативно-правових актів у відповідність.

По-друге, Законом №2245 передбачено порядок автоматичного розблокування ПН та РК, реєстрацію яких було зупинено до 1 грудня, за умови:

  1. якщо за ними було подано документи та пояснення, але не було винесено відповідного рішення комісією ДФС;
  2. якщо в їх реєстрації було відмовлено, але платник ПДВ розпочав процедуру оскарження;

Для заблокованих ПН та РК у грудні 2017 року (та тих, що заблокували раніше, але до 1 грудня 2017 року пояснення та документи щодо них платником податку ДФС не подавалися) реєстрація в ЄРПН відбувається за старою схемою.

Зверніть увагу! Податківці вже надали своє роз’яснення з приводу розблокування. Відповідно до нього, автоматичному розблокуванню не підлягають:

  • заблоковані ПН та РК з 1 грудня до 30 грудня 2017 року включно;
  • заблоковані ПН та РК, за якими подані пояснення і копії документів після 1 грудня 2017 року.

Окремо податківці підкреслили, що Пояснення і копії документів для розблокування заблокованих ПН та РК до 1 грудня 2017 року, платниками не подаються. Про це тут.

По-третє, з 1 січня 2018 року для реєстрації РК, складених постачальником до ПН на отримувача - платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, встановлено окремий строк. Їх слід реєструвати протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем). Для всіх інших видів РК та для ПН строки реєстрації у 2018 році залишилися незмінними. Їх можна переглянути тут.

По-четверте, Законом № 2245 поставлена крапка у питанні необхідності нараховувати ПДВ за нормами п. 198.5 ПКУ при використанні товарів, послуг та необоротних активів, придбаних без ПДВ. З 1 січня 2018 року при їх використанні в негосподарській діяльності та в неоподатковуваних операціях не потрібно нараховувати ПДВ.

Про це все та про інші зміни в оподаткуванні ПДВ окремих видів операцій дивиться у нашій аналітиці. Також про зміни в ПДВ розповіли податківці із Черкаської області у своєму відеоогляді.

А що робити, якщо податкові накладні все ж не розблоковані після 2 січня 2018 року?
Скаржитися! У ДФС, Мінфін та профільний комітет ВР. Зразок скарги – за посиланням.

 

Нова позиція ДФС щодо складання РК при зміні номенклатури товарів/послуг
За новим роз’ясненням податківців, у разі, якщо після реєстрації ПН в ЄРПН в подальшому виникає необхідність доповнення ПН новою або новими товарними позиціями на заміну вже вказаних, або у зв'язку із зменшенням обсягів постачання по окремій або окремих товарних позиціях, платнику податку слід в РК:

  • сторнувати (або зменшити) показник «Обсяги постачання» по відповідній товарній позиції. У графі 1 рядка РК вказати порядковий номер рядка ПН, за яким була зазначена дана товарна позиція в ПН, що коригується;
  • додати нові товарні позиції з відповідними значеннями ціни, кількості, одиниці виміру, коду товару/послуги, ставки, найменування. У графі 1 рядка РК зазначається новий черговий порядковий номер рядка ПН, який не зазначався раніше в ПН, що коригується;
  • у графі 2 РК до ПН у всіх рядках, які заповнюються, зазначити причину коригування – «Зміна номенклатури».

До того ж податківці розповіли про те, що робити з відхиленими РК, за яким/якими повинно було відбутися доповнення ПН новими товарними позиціями.

Зверніть увагу: податківці надавали роз`яснення, потім знімали його з офіційного сайту, потім робили доповнення.. Про це все читайте тут, тут і тут.

 

В яких випадках Таблиці даних не приймаються та чи можна виправити помилки в них
ДФС у м. Києві вказала, що причинами неврахування Комісією даних Таблиці може бути як неправильне її заповнення, так і надання платником недостовірної інформації.

А от у підкатегорії 101.17 ресурсу «ЗІР» податківці розмістили відповідь на питання щодо можливості виправлення помилок у Таблицях даних. За ним чинним законодавством не передбачено виправлення помилок в них. Однак платник, після прийняття рішення Комісією ДФС про неврахування Таблиці, має право надіслати нову Таблицю з актуальними даними.

Про це – тут.

 

Алгоритм виправлення помилок у додатку 5 до декларації з ПДВ
ДФС в індивідуальній консультації від 14.12.2017 р. № 2994/6/99-95-42-03-15/ІПК зазначає, що виправлення помилок, допущених у додатку 5 до декларації з ПДВ та які не вплинули на числові показники декларації, проводиться шляхом подання Уточнюючого розрахунку. До нього додається Розшифровка з відміткою «Уточнюючий».

При цьому у даному випадку до графи 4 Уточнюючого розрахунку переносяться показники декларації, Розшифровка до якої уточнюється, до графи 5 - всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок (відповідають показникам з графи 4), а графа 6 не заповнюється.

Про це читайте нашу новину.

 

Нюанси проведення річного перерахунку ПДВ від редакції і ДФС
Хто зобов'язаний здійснити річний перерахунок сум ПДВ, як складати РК до ПН для цього, як заповнювати додатки Д1 та Д7 до грудневої декларації з ПДВ та як визначати частку (коефіцієнт) оподатковуваних операцій… Про це все ми розповідали в аналітиці ще наприкінці минулого року.

А про те, що останнім днем проведення перерахунку ПДВ є 22 січня 2018 року, ДФС нагадує ось тут.

 

Наостанок – ще два роз’яснення від ДФС
Щодо можливості врахування сум ПДВ, які сплачені авансом у попередніх та звітному (податковому) періодах постачальникам товарів/послуг при розрахунку суми бюджетного відшкодування читайте тут («Суми податку на додану вартість, які сплачені авансом у попередніх та звітному (податковому) періодах постачальникам товарів/послуг, приймають участь у розрахунку суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість»). Наш коментар до цього листу та до інших роз’яснень податківців на цю тему дивиться тут.

А щодо наслідків поновлення реєстрації платника ПДВ за рішенням суду дивиться тут («У разі відновлення реєстрації особи у Реєстрі (у тому числі за рішенням судового органу, що набрало законної сили), така особа має право відкоригувати суми податкових зобов’язань з ПДВ, що були визначені на підставі пункту 184.7 ПКУ та задекларовані у податковій декларації з ПДВ за останній звітний період, шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної, складеної при визначенні таких податкових зобов’язань, та відображення його у податковій звітності з ПДВ за перший звітний (податковий) період після дати відновлення реєстрації особи в Реєстрі»).

 

***

Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»