• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(28) | 06.11.2018 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(28) | 06.11.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і двадцять восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • проінформуємо про затвердження нових форм ПН та РК та про дату початку їх застосування;
  • визначимося, що чекає за нереєстрацію платником ПДВ у разі досягнення оподатковуваних операцій ПДВ в 1 млн грн;
  • нагадаємо, в які строки слід реєструвати ПН та РК;
  • з’ясуємо, чи можна використати залишок коштів в СЕА ПДВ при поновленні реєстрації платником ПДВ;
  • поговоримо про алгоритм заповнення декларації з ПДВ залежно від видів здійснених операцій;
  • дізнаємося, як відкоригувати ПДВ у разі зміни вартості послуг, отриманих від нерезидента.

Гарного вам читання!

***

 

Нові ПН та РК: у листопаді використовуємо ще старі форми, а з 1 грудня – нові
Наказом від 17.09.2018 р. №763 Мінфін затвердив нові форми ПН та РК, а також зміни до Порядку №1307. Завдяки цьому буде:

  • запроваджено порядок складання РК до ПН, в т.ч. замість типу причини коригування у РК вводиться «код причини коригування» та «№з/п групи коригування». При цьому саме ДФС буде їх визначати та оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті;

  • змінено правила заповнення зведених ПН;

  • оновлено алгоритм складання ПН на покупців-неплатників ПДВ.

Цей наказ набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім абз. 2 п. 6 (щодо незаповнення ІПН у ПН на покупця-неплатника ПДВ) та п. 8 (щодо змін до ПН за щоденними підсумками). Вони наберуть чинності з 01.01.2020 року.

Наказ №763 не був опублікований у жовтневих номерах офіційних видань. А отже, у листопаді ПН та РК складаємо ще за «старими» правилами.

А от з 1 грудня 2018 року потрібно буде складати вже нові форми ПН та РК. Оскільки Наказ №763 6 листопада 2018 року був опублікований в «Офіційному віснику України» №85.

Детально про всі новації у порядку складання та реєстрації ПН та РК за нормами оновленого Порядку №1307 читайте у нашій аналітиці.

 

Строки для реєстрації ПН та РК — нагадування від ДФС
Луганські податківці навели норму п. 201.10 ПКУ та вказали на її підставі, якими є  граничні строки реєстрації ПН та/або РК. Зокрема:

  • для ПН та РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача - платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем).

 

Досягли 1 млн грн, але заяву про реєстрацію платником ПДВ не подали: наслідки
Запорізькі податківці зауважили, якщо особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала своєчасно заяву та, відповідно, не зареєструвалася як платник ПДВ, фіскальний орган самостійно нарахує їй ПДВ.

Це відбувається за результатами проведення документальної перевірки. При цьому сума ПЗ з ПДВ  визначається без врахування сум податку, нарахованих під час придбання товарів/послуг. Крім того, до цієї суми буде застосовано штраф у розмірі 25% (50% – при повторному порушенні).

 

Збільшили суму ПЗ з ПДВ за результатами уточнення: як сплачувати податковий борг?
Запорізькі податківці вказали, що у разі подання уточнюючих розрахунків до декларації з ПДВ для збільшення податкових зобов’язань з податку, платники податку повинні необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, сплатити на електронний рахунок.

При цьому сума штрафних санкцій та пені у разі подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ сплачується до бюджету з поточного рахунка.

 

І наостанок – аналітика від редакції та роз’яснення від ДФС
Про загальні правила, які повинен знати кожен, хто складає декларацію з ПДВ, ми писали тут.

Щодо порядку коригування ПДВ при зміні вартості послуг, отриманих від нерезидента читайте ось тут («У разі якщо між отримувачем послуг - платником ПДВ та виконавцем - нерезидентом виникли суперечності з приводу вартості виконаних послуг, про що вказано у зауваженнях до акту виконаних послуг, то усунення таких суперечностей можливе шляхом досягнення домовленостей між сторонами, проведення експертизи, звернення до суду тощо. При цьому відкоригувати податкові зобов'язання з ПДВ, нараховані за такими операціями, можливо після усунення суперечностей, внесення відповідних змін до первинних документів та складення на їх підставі розрахунку коригування до податкової накладної та реєстрації його в ЄРПН»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»