• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №20(29) | 22.11.2018 р.

Двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №20(29) | 22.11.2018 р.

Це – вже двадцятий з початку року (і двадцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про те, що з 1 грудня в ЄРПН можна буде зареєструвати тільки нові ПН та РК;
  • проінформуємо про появу переліку умовних кодів коригування для РК до ПН;
  • поговоримо про податкові наслідки наявності помилково складених ПН та чи оштрафують податківці за їх несвоєчасну реєстрацію;
  • дізнаємося, які ПН та РК не будуть моніторитися ДФС за оновленими ознаками;
  • наведемо перелік дій, які потрібно зробити у разі блокування реєстрації ПН та РК.

Гарного вам читання!

***

 

З 1 грудня в ЄРПН можна буде зареєструвати тільки нові ПН та РК
Податківці у підкатегорії 101.16 ресурсу «ЗІР» навели норми п. 3 Порядку №1307. За ним усі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН у порядку, встановленому КМУ, та за формою, чинною на день такої реєстрації.

На підставі цього правила податківці зробили висновок: «З 01.12.2018 року ПН та РК до них підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, затвердженою Наказом №1307 з урахуванням змін, внесених Наказом №763, незалежно від дати їх складання: до 01.12.2018 чи після 01.12.2018 (за умови дотримання інших вимог щодо реєстрації в ЄРПН)».

Тому радимо не залишати реєстрацію ПН та РК до них за другу половину листопада на початок грудня та зробити це в останні дні листопада. Про це ми писали тут, а про появу бланків нових ПН та РК – ось тут.

 

ДФС опублікувала перелік умовних кодів коригування для РК до ПН
З 1 грудня замість типу причини коригування у РК буде зазначатися «код причини коригування» та «№з/п групи коригування». При цьому саме ДФС має їх визначати та оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті.

І ось 19 листопада податківці на своєму сайті у рубриці «Довідники» розмістили відповідний їх перелік. Завантажити його можна тут>>

В переліку міститься 11 умовних кодів коригування. При цьому у стовпчику щодо приміток наведено порядок застосування кодів коригування 301, 302, 303, 304.

На жаль, прикладів складання РК до ПН за новими правилами податківці поки ще не навели.

З огляду на затверджені коди коригування в перелік було включено 7 причин коригування, які були введені податківцями у березні поточного року, та 4 нових (з них три для коригування зведених ПН та одна щодо скасування помилково складених ПН).

 

Які ПН та РК не будуть моніторитися ДФС? Оновлено ознаки
Постановою від 24.10.2018 р. №936 Уряд вніс зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Нагадаємо, що цим пунктом визначено ознаки, за якими ПН/РК не блокуватимуться.

По-перше, перевірка ПН/РК на відповідність ознакам, визначеним п. 3 Порядку №117, яка відбувається до проведення моніторингу, за результатами якого можливе зупинення реєстрації, не стосуватиметься РК щодо зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їхньому постачальнику (продавцю).

По-друге, значення показника D збільшується з 0,03 до 0,05 (у результаті чого, на думку ДФСУ, зменшиться можливість «прилаштування» несумлінними платниками податків до відповідного показника за рахунок сплати живих коштів до бюджету).

По-третє, у загальному обсягу постачання за поточний місяць, який має становити менше 500 тис. грн, сума такого обсягу на одного покупця не повинна перевищувати 50 тис. грн.

Постанова набрала чинності 10 листопада 2018 року.

 

Заблокували реєстрацію ПН або РК: який алгоритм дій?
Луганські податківці вказали, що у квитанції про зупинення реєстрації в ЄРПН ПН/РК зазначається  пропозиція щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для прийняття контролюючим органом рішення про їх реєстрацію.

Пояснення можна подати у вигляді Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо ПН/РК, реєстрацію яких зупинено за формою, ідентифікатор якої розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за адресою: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів, яка включає у себе додаток у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ).

Зверніть увагу! Платник ПДВ має право подати одне Повідомлення до декількох ПН/РК, реєстрацію яких в ЄРПН зупинено, але копії документів до такого Повідомлення додаються у вигляді окремих додатків у форматі PDF (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ).

 

Несвоєчасно зареєстрували помилкову ПН – штрафу не оминути!
Тернопільські податківці зауважили, що ст. 120-1 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації ПН/РК в ЄРПН, в тому числі тих, які після їх реєстрації визнаються як помилково (безпідставно) складені. Тому за несвоєчасну реєстрацію ПН, яку потім визнано помилковою, податківці мають право накласти фінансовий штраф за загальними правилами.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Іноді трапляються ситуації, коли реєструються в ЄРПН податкові накладні, які взагалі не повинні були складатися. Що робити з такими помилковими ПН? Чи відображати їх в декларації? Та чи будуть вони мати вплив на реєстраційну суму? Про це читайте тут.

 

Нові ПН та РК з 1 грудня

Безкоштовний запис вебінару «Нові ПН та РК з 1 грудня»
Запрошуємо переглянути вебінар з Вікторією Величко, щоб бути в курсі всіх останніх змін щодо ПН/РК. Ви дізнаєтеся:

  • про основні новації Наказу Мінфіну №763 про ПН/РК;
  • про нюанси заповнення ПН по різних операціях;
  • як правильно скласти і зареєструвати розрахунок коригування до ПН за новим Порядком.

Приєднуйтесь та дивіться безкоштовно прямо зараз>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»