• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №21(30) | 04.12.2018 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №21(30) | 04.12.2018 р.

Це – вже двадцять перший з початку року (і тридцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про появу електронних форматів нових ПН та РК;
  • визначимося, як виправити помилку у даті складання ПН;
  • з’ясуємо, чи оштрафують постачальника за несвоєчасну реєстрацію ПН з вини самих податківців;
  • дізнаємося, чи може покупець визнавати податковий кредит за ПН з помилкою у своїй назві;
  • зупинимося на строках реєстрації розблокованих ПН;
  • поговоримо про правила складання нових ПН та РК на підставі детального роз’яснення від ДФС.

Гарного вам читання!

***

З'явилися електронні формати нових ПН та РК
ДФСУ на своєму сайті опублікувала Реєстр форм електронних документiв (станом на 22.11.2018 року).

Зокрема, у цьому Реєстрі містяться нові форми податкової накладної та розрахунку коригування (J1201110, J1201210), затверджені наказом Мінфіну від 17.09.2018 р. №763.

Завантажити Реєстр >>>

 

Помилка в даті податкової накладної: алгоритм виправлення
По-перше, помилка у даті складання податкової накладної не може бути виправлена шляхом подання РК до неї.

По-друге, податкова накладна, складена платником ПДВ за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням іншої дати, ніж дата виникнення «першої події» за такою операцією, є зайво складеною.

По-третє, платник ПДВ на дату виявлення факту зазначення неправильної дати в зареєстрованій в ЄРПН ПН має право скласти «від'ємний» РК до помилкової ПН та зареєструвати його в ЄРПН.

По-четверте, слід скласти ПН за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням в ній дати складання, що відповідає даті настання «першої події» за такою операцією.

Про це все ми писали у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 10.10.2018 р. № 4368/6/99-99-12-02-01-15/ІПК.

 

Несвоєчасно зареєстрували ПН з вини ДФС: чи будуть штрафи?
Податківці у підкатегорії 101.27 ресурсу «ЗІР» зазначили, що за ст. 617 ЦКУ особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Засвідчити форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) має Торгово-промислова палата України.

Тож, якщо йти за логікою податківців, без засвідчення форс-мажорних обставин не сплачувати штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК в ЄРПН платникам ПДВ не вдасться. Втім, залишається ще суд, до якого платник має право звернутися за захистом. Про це детальніше тут.

 

Помилка в назві покупця: чи буде право на податковий кредит?
Податківці в ІПК від 02.10.2018 р. №4269/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що відповідно до п. 201.1 ПКУ до обов’язкових реквізитів ПН, зокрема, належить повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ.

Отже, реквізит «Назва покупця (отримувача) товарів чи послуг», який є обов'язковим, має відповідати формулюванню у статутних документах та не повинен містити інших даних.

Однак за п. 201.10 ПКУ помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді.

Відповідно покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у зареєстрованій податковій накладній з помилкою у його назві. Про це докладно ми розповідали тут.

 

Податківці розблокували ПН: що зі строками її реєстрації?
Рівненські податківці вказали:якщо органом ДФС прийнято рішення про реєстрацію ПН та РК в ЄРПН або задоволено скаргу платника ПДВ, відповідальність за порушення терміну реєстрації ПН/РК в ЄРПН починає застосовуватися з наступного дня за днем прийняття відповідного рішення.

Окремо вони наголосили, що платник ПДВ не звільняється від відповідальності, якщо на день прийняття відповідного рішення органу ДФС неможливо зареєструвати податкову накладну/розрахунок у зв’язку з недостатністю коштів на рахунку у СЕА ПДВ.

 

Як складати нові ПН та РК до них з 1 грудня? Детальне роз'яснення від ДФС
ДФСУ у листі від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 роз’яснила нові правила складання ПН/РК, а саме:

  • зміни у формах податкової накладної та розрахунку коригування;

  • зміни в порядку заповнення заголовної частини ПН та РК (заповнення полів у верхній лівій частині, реквізиту «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» (постачальника/покупця);

  • особливості заповнення графи розділу Б ПН та РК «Сума податку на додану вартість»;

  • особливості складання РК до ПН для виправлення помилок в реквізитах заголовної частини ПН і виправлення помилки в ІПН покупця;

  • зазначення у РК до ПН причини коригування та груп коригування;

  • особливості складання РК до помилково складених ПН.

Окрему увагу податківці приділили «долі» складених ПН та РК до 1 грудня, в т.ч. заблокованих. Про це ми писали тут. А з прикладами складання нових РК та ПН можна ознайомитися в нашій аналітиці тут та тут.

***

 

Зверніть увагу!

11 грудня редакція проведе вебінар «Податкові накладні та розрахунки коригування: нові форми і правила з 01.12.2018». Лектор – Бикова Ганна, керівник київської редакції та провідний автор тижневика «Дебет-Кредит», податковий консультант-практик з багаторічним досвідом роботи головним бухгалтером.

З 01.12.2018 року почнуть діяти зміни, внесені до Порядку складання податкових накладних. Змінами передбачено не лише нові форми податкової накладної та розрахунку коригування, а й нові правила їх складання. Про це докладно й поговоримо. Окремо зупинимося на нових правилах складання зведених ПН та РК до них, а також на «долі» ПН та РК до них, складених до 1 грудня (в т.ч. заблокованих).

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»