• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №4(35) | 28.02.2019 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №4(35) | 28.02.2019 р.

Це – четвертий з початку року (і тридцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • поговоримо про появу нового сервісу від ДФС - перелік дипломатичних місій;
  • нагадаємо, скільки коштуватиме несвоєчасна реєстрація ПН та РК в ЄРПН;
  • з’ясуємо, чи виникає право на податковий кредит у разі миття авто у платника ПДВ;
  • наведемо особливості реєстрації платником ПДВ;
  • визначимося, чи потрібно подавати таблицю даних при плануванні нової діяльності;
  • проінформуємо, що тепер в Електронному кабінеті можна переглянути свою відповідність критеріям блокування ПН.

Гарного вам читання!

***

Відповідність критеріям блокування ПН – новий сервіс від ДФС
14 лютого ДФСУ повідомила, що в Електронному кабінеті платникам надано онлайн-доступ до інформації щодо відповідності платника податку критеріям ризиковості, визначених відповідно до п. 10 Порядку №117.

Інформація про відповідність платника критеріям ризиковості (у разі її наявності) відображається в особистому кабінеті із зазначенням пункту таких критеріїв, а також дати внесення/виключення платника податку до/з переліку ризикових платників податків.

Плануєте здійснювати нову діяльність? Подайте таблицю даних
Запорізькі податківці нагадали: щоб запобігти блокуванню ПН/РК в ЄРПН, платник ПДВ має право подати до ДФС таблицю даних платника податку.

Вона подається виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку, визначеними ДФС.

У Таблиці даних платника податку зазначаються:

  • види економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);

  • коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;

  • коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.

Таблиця даних платника ПДВ подається із поясненням, в якому зазначається діяльність, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Перелік дипломатичних місій в Електронному кабінеті: новий сервіс від ДФС
15 лютого податківці наголосили, що в особистому кабінеті режим «Реєстрація ПН/РК» доповнено новим пунктом меню «Перелік дипломатичних місій». В ньому відображається Перелік дипломатичних місій в Україні, які перебувають на обліку в контролюючих органах.

Окремо вони нагадали, що в режимі «Реєстрація ПН/РК» платники мають можливість перегляду повної інформації щодо податкової накладної з урахуванням усіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування кількісних і вартісних показників.

Несвоєчасно зареєстрували ПН або РК: яким буде штраф?
Відповідно до п. 120-1.1 ПКУ порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу від 10 до 50% ПДВ за відповідними ПН чи РК.

Це правило не поширюється на ПН, що не надається отримувачу (покупцю), складену на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто штрафи не застосовуються виключно до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій, які:

  • звільнені від оподаткування;

  • оподатковуються за нульовою ставкою.

Про це ми докладніше розповідали у своїй новині.

І наостанок – аналітика та роз’яснення від ДФС
Щодо включення сум ПДВ до податкового кредиту, що сплачені при отриманні послуг із проведення прибирально-мийних робіт авто, читайте тут («Суми ПДВ, нараховані (сплачені) платником податку при отриманні послуг із проведення прибирально-мийних робіт автомобільного транспорту, включаються до складу податкового кредиту за умови наявності відповідного документального підтвердження ПН та РК, зареєстровані в ЄРПН, інші документи, передбачені пунктом 201.11 ПКУ).

Якщо вартість зазначених послуг включається до складу витрат та, відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів, такі товари/послуги визнаються такими, що призначаються для використання / використані в господарській діяльності, і додаткового нарахування податкових зобов'язань за правилами, встановленими пунктом 198.5 ПКУ, не здійснюється»).

Автоматично стати платником ПДВ з моменту держреєстрації СГ не можна. Платником ПДВ можна стати лише після окремої реєстрації платником цього податку безпосередньо в органах ДФС або під час держреєстрації. Як саме це зробити? Про це ми зазначили ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»