• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №5(36) | 12.03.2019 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №5(36) | 12.03.2019 р.

Це – п’ятий з початку року (і тридцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • проінформуємо про появу нового сервісу ДФС – вивантаження даних Реєстру платників ПДВ в повному обсязі;
  • дізнаємося, чи оштрафують податківці за несвоєчасну реєстрацію ПН через їхні технічні помилки;
  • з’ясуємо, чи обов’язково застосовувати УКТ ЗЕД, визначені Торгово-промисловими палатами;
  • розповімо, як сплачувати донарахований ПДВ та штраф при уточненні раніше поданої звітності;
  • визначимося, як зареєструвати РК до заблокованої ПН;
  • поговоримо про можливість визнання податкового кредиту за ПН, якщо в ІПН не зазначено нулі.

Гарного вам читання!

***

 

Вивантаження даних Реєстру платників ПДВ в повному обсязі — новий сервіс від ДФС
ДФС доопрацьовано меню «Реєстри» Електронного кабінету в частині вивантаження даних Реєстру платників ПДВ в повному обсязі.

Скористатися онлайн-сервісом користувачі можуть в режимі «Дані реєстру платників ПДВ» меню «Реєстри» відкритої частини Електронного кабінету.

Користувачі відкритої частини Електронного кабінету, крім доступу до даних Реєстру платників ПДВ, мають можливість отримати повний перелік платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ шляхом їх вивантаження.

Також розроблено програмний інтерфейс (АРІ) для автоматизованого вивантаження повного переліку платників ПДВ, який доступний за посиланням>>.

 

Податківці надіслали квитанцію щодо реєстрації ПН наступного дня: чи буде штраф?
У ІПК від 22.02.2019 р. №678/6/99-99-12-02-01-15/ІПК податківці нагадали, як формується і надсилається квитанція щодо реєстрації ПН.

Квитанція в електронній формі надсилається платнику ПДВ протягом операційного дня та є підтвердженням прийняття (або неприйняття, чи зупинення реєстрації ПН чи РК).

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до ДФС є дата та час, зафіксовані у квитанції. У Порядку №1246 окремих правил формування квитанцій через технічні проблеми сервісу ДФС не передбачено.

Але податківці не прокоментували норму п. 201.10 ПКУ. За нею, якщо квитанція про реєстрацію не була надіслана, то ПН/РК вважаються зареєстрованими у день надсилання.

Проте вони зауважили, що ст. 120-1 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН через нероботу їхнього серверу.

Від себе додамо: суди приймають рішення на користь платників ПДВ щодо таких ситуацій. За судовою практикою в будь-якому випадку ДФС зобов’язана протягом операційного дня надіслати платникові квитанцію з позитивною або негативною відповіддю.

 

У ПН в ІПН покупця не зазначено нулі: чи буде податковий кредит за нею?
Податківці з «Вісника» наголосили: якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН, то ІПН такого платника є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію.

При цьому податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (абзац другий п. 201.10 ПКУ).

 

Як зареєструвати РК до заблокованої ПН?
В ІПК від 25.02.2019 р. №729/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці нагадали норми ст. 192 ПКУ. Так, якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, повернення товарів (послуг), або повернення постачальником суми авансу, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН.

Але розрахунок коригування може бути зареєстрований лише у разі, якщо податкову накладну, до якої він складений, зареєстровано в ЄРПН.

Таким чином, якщо ПН було заблоковано і виникають обставини, зазначені в п. 192.1 ПКУ, то для реєстрації РК необхідно спочатку розблокувати податкову накладну, провести її реєстрацію, а вже після цього реєструвати РК до неї.

 

Донарахували ПДВ за результатами уточнення декларації: як сплачувати суму податку та штраф?
Дніпропетровські податківці вказали, що у разі подання уточнюючих розрахунків до звітності з ПДВ, які передбачають збільшення податкових зобов’язань з ПДВ, платники ПДВ повинні необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, сплатити на електронний рахунок СЕА ПДВ.

При цьому сума штрафних санкцій та пені у разі подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ сплачується до бюджету з поточного рахунка.

 

ТПП визначило код УКТ ЗЕД: чи обов'язково його використовувати?
За роз’ясненням податківців, підприємство не має права самостійно змінювати коди УКТ ЗЕД, встановлені торгово-промисловими палатами, та зобов’язане зазначати в податкових накладних код УКТ ЗЕД, визначений Торгово-промисловою палатою.

Тобто якщо підприємство отримало від ТПП висновок щодо коду УКТ ЗЕД певного товару, воно повинно зазначати цей код у всіх подальших первинних документах, що пов’язані з таким товаром.

 Все про ПДВ у 2019 році

Все про зміни у 2019-му з ПДВ
Питання податку на додану вартість завжди є актуальними. Часто теорія значно відрізняється від практичного застосування і складні операції, їх облік, оподаткування та відображення у декларації викликають труднощі.

Дивіться відеозапис семінару «Все про ПДВ у 2019 році» з Вікторією Величко та дізнаєтесь про:

  • податкові зобов'язання та податковий кредит у податкових змінах, роз'ясненнях ДФСУ та судовій практиці;
  • практичні рекомендації щодо складання ПН та РК;
  • основні помилки та їх наслідки при складанні декларації з ПДВ.

Ознайомитися з програмою та замовити перегляд зі знижкою 50% можна за посиланням >>>

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»