• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(41) | 30.05.2019 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(41) | 30.05.2019 р.

Це – десятий з початку року (і сорок перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розкажемо, як працює система блокування ПН та РК після оновлення критеріїв;
  • дізнаємося, як відкоригувати ПН при одночасній зміні кількості товару та його вартості;
  • поговоримо про правила коригування ПН на ритмічні операції;
  • з’ясуємо, чи слід нараховувати ПДВ при отриманні фінансової допомоги від засновника;
  • наведемо нову позицію ДФС щодо строку реєстрації РК до ПН на зменшення;
  • розповімо, чи визнають податківці свою провину щодо несвоєчасної реєстрації ПН в ЄРПН через їхні технічні проблеми.

Гарного вам читання!

***

 

Одночасна зміна кількості товару та його вартості: як заповнити РК?
У підкатегорії 101.15 «ЗІР» податківці нагадали: якщо після складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна і кількості, і ціни товарів/послуг, то розрахунок коригування складається з урахуванням таких особливостей. А саме:

  • у розділі Б розрахунку коригування підлягають заповненню графи 1 — 8 та 11 — 15 (крім випадків, коли таке заповнення не передбачено Порядком №1307);

  • графи 9 та 10 розділу Б розрахунку коригування не заповнюються;

  • відповідні показники кожного рядка податкової накладної, за якими відбувається одночасна зміна кількості товару/послуги та його/її вартості (кількість (графа 7 розрахунку коригування), обсяг постачання (графа 13 розрахунку коригування) та сума ПДВ (графа 14 розрахунку коригування) зазначаються знаком «–» (показники податкової накладної виводяться в «0»);

  • у графі 2.1 розділу Б розрахунку коригування зазначається код причини «104», який відповідає причині коригування «Зміна номенклатури», а у графі 2.2 — порядковий номер групи коригування.

Усі інші показники рядка податкової накладної, який коригується, переносяться з податкової накладної до розрахунку коригування без змін.

 

Потрібно відкоригувати зведену ПН на ритмічні операції: як це зробити?
У підкатегорії 101.15 «ЗІР» податківці зазначили, що у разі складання РК до зведеної ПН, складеної при здійсненні операцій, які мають безперервний або ритмічний характер постачання, в графі «До зведеної податкової накладної» зазначається код ознаки «4».

При цьому у розрахунку коригування, що складається у зв’язку зі зміною кількості або ціни товарів/послуг, кожному рядку податкової накладної, що коригується, відповідає два рядки розрахунку коригування:

  • у першому з них «обнуляється» рядок податкової накладної, кількість або ціна по якому змінюється;

  • у другому – зазначається новий (доданий) номер рядка, в якому зазначаються правильні показники.

 

РК до ПН на зменшення: строки реєстрації та хто сплатить штраф?
22 травня ДФС на своєму сайті оприлюднила повідомлення. За ним для РК до ПН, що складена на отримувача - платника ПДВ на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, строком їхньої реєстрації є 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

При цьому для таких РК відповідальним за їх реєстрацію в ЄРПН є отримувач (покупець). А сума штрафу за несвоєчасну реєстрацію розраховується з суми податку, зазначеної у розрахунку коригування, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, виходячи з абсолютної величини значення такої суми податку.

Звертаємо увагу: зазначена позиція погоджена Мінфіном.

 

Не зареєстрували ПН через технічні проблеми з сервером – чекайте на штраф!
У травні було опубліковано загальний лист ДФС від 31.01.2019 р. №5113/6/99-99-09-07-02-15. У ньому ДФС наголошує, що всі квитанції до ПН/РК надсилаються тим шляхом, яким вони надходять до ДФС.

Якщо платник не ініціює процес отримання квитанцій з серверу прямого з'єднання (засобами свого програмного забезпечення) впродовж трьох діб, то така квитанція надсилається на електронну скриньку платника, з якої надійшов документ.

Перевантаженість серверу ДФС 15.01.2019 р. вплинула на обробку запитів на отримання відомостей з ЄРПН, а на прийом ПН/РК та на роботу ЄРПН – ні. Про це було повідомлено 15.01.2019 року на веб-порталі ДФС.

Тобто ДФС знімає з себе відповідальність за несвоєчасну реєстрацію і вважає, що це самі платники несвоєчасно надсилали ПН/РК до ЄРПН.

Тож позиція податківців не змінилася і, на їхню думку, такі технічні проблеми з сервером не є підставою, щоб платникам ПДВ не платити штрафів.

 

І наостанок – одне роз’яснення та одна аналітика від редакції
Щодо оподаткування операцій з внесення учасником товариства до статутного капіталу вкладу у вигляді грошових вимог до Товариства за договором безвідсоткової фінансової допомоги читайте тут («Операція з внесення одноосібним учасником Товариства до статутного капіталу прав вимоги кредиторської заборгованості в обмін на корпоративні права (частки в статутному капіталі), яка здійснюється у межах чинного законодавства, не є об'єктом оподаткування ПДВ»).

З 11 травня 2019 року запрацювали зміни, внесені постановою КМУ від 24.04.2019 р. №391 до постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117. У своїй аналітиці ми розглянули  загальний механізм блокування та розблокування ПН та РК та розповіли, що нового у ньому.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»