• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №11(42) | 11.06.2019 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №11(42) | 11.06.2019 р.

Це – одинадцятий з початку року (і сорок другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, які типи причин коригування можна застосовувати в РК до ПН, складеної за щоденними підсумками операцій;
  • поговоримо про відповідальність за неперерахування штрафів у разі декларування суми ПДВ до сплати;
  • визначимося, як сплачувати уточнені суми ПДВ та штрафу до раніше поданої декларації;
  • нагадаємо, які документи та як слід подати для розблокування реєстрації ПН чи РК;
  • проінформуємо, що з 1 липня почнуть діяти нові правила оподаткування ПДВ міжнародних посилок;
  • наведемо правила подання скарги на постачальника у разі його відмови виправляти помилку у ПН.

Гарного вам читання!

***

 

Складаємо РК до ПН за щоденними підсумками: які причини коригування використовувати?
У підкатегорії 101.15 «ЗІР» податківці нагадали: якщо в ПН за щоденними підсумками заповнено графи «Кількість (об’єм, обсяг)» та «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ», РК до такої податкової накладної може містити такі коди коригування:

  • 101 – зміна ціни;
  • 102 – зміна кількості;
  • 103 – повернення товару або авансових платежів;
  • 104 – зміна номенклатури.

Якщо в податковій накладній, складеній за щоденними підсумками, не заповнено графи «Кількість (об’єм, обсяг)» та «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ», то РК до такої податкової накладної може містити лише два коди коригування:

  • 103 – повернення товару або авансових платежів,
  • 104 – зміна номенклатури.

 

Задекларували суму ПДВ до сплати, але не перерахували його до бюджету: які штрафи?
Дніпропетровські податківці зазначили, що відповідно до п. 126.1 ПКУ, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання, то він притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

А вже після спливу 90 к.дн. за граничним днем погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня (пп. 129.1.3 ПКУ).

 

Збільшили раніше задекларований ПДВ: як правильно сплатити?
Податківці з Офісу великих платників податків наголосили, що відповідно до п. 200-1 п.1 та п. 200-1 п. 2 ПКУ розрахунки з бюджетом у СЕА ПДВ здійснюються з рахунків, відкритих платникам податків в системі електронного адміністрування (крім випадку, передбаченого абз. 2 п. 87.1 ПКУ).

Але за Порядком №569 сплата штрафних санкцій і пені здійснюється платником ПДВ з поточного рахунку платника до відповідного бюджету.

Тому у разі подання уточнюючих розрахунків до звітності з ПДВ для збільшення податкових зобов’язань платники податку мають сплатити необхідну суму, що підлягає перерахуванню до бюджету, на електронний рахунок, а суми штрафних санкцій та пені – до бюджету з поточного рахунка.

 

Заблокували реєстрацію ПН чи РК: які слід подати документи?
Платник податків повинен подати в електронному вигляді:

  • повідомлення про подання пояснень стосовно підтвердження інформації заблокованих ПН та РК;

  • письмові пояснення;

  • копії необхідних документів.

Але їх можна подати до декількох ПН/РК, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування складені на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором, або якщо в таких податкових накладних/розрахунках коригування відображені однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з УКТЗЕД або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг).

Письмові пояснення та копії документів платник податку подає до ДФС виключно в електронній формі. Про це ми докладніше писали ось тут.

 

З 1 липня почнуть діяти нові правила оподаткування міжнародних посилок
Львівські податківці наголосили, що зниження неоподатковуваної вартості товарів у міжнародних поштових відправленнях до 100 євро для громадян набере чинності з 1 липня 2019 року.

Тобто, якщо вартість посилки перевищить еквівалент 100 євро, потрібно буде сплатити 20% ПДВ.

Посилка для фізичної особи також оподатковуватиметься 10-відсотковим митом від суми, що перевищує еквівалент у 150 євро.

 

Як можна подати скаргу на продавця за помилки у ПН?
За ІПК від 17.05.2019 р. №2215/6/99-99-15-03-02-15/ІПК не обов’язково подавати скаргу за період, в якому була складена (повинна бути складена) податкова накладна. Зробити це можна в будь-який звітний період протягом 365 к.дн. за граничним днем подання відповідної декларації з ПДВ.

До заяви необхідно додати:

  • або копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів (послуг);

  • або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів (послуг).

Заява зі скаргою подається за формою згідно з додатком 8 до декларації з ПДВ, а копії первинних документів подаються до ДФС за місцем обліку платника податків у строки, передбачені для подання податкової декларації.

Про це ми вказували у своєму коментарі до вищенаведеної ІПК.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»