• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №12(43) | 27.06.2019 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №12(43) | 27.06.2019 р.

Це – дванадцятий з початку року (і сорок третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, коли та як покупцю відображати зареєстрований РК до ПН у бік зменшення у декларації з ПДВ;
  • дізнаємося, за яких умов можна визнавати податковий кредит при придбанні чаю, кави, питної води для офісу;
  • проінформуємо, що 30 червня можна буде зареєструвати податкові накладні в ЄРПН;
  • повідомимо про опублікування судового рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК;
  • з’ясуємо, чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК в ЄРПН через арешт рахунків;
  • розповімо, коли нараховувати ПДВ у разі, якщо першою подією є надання послуг.

Гарного Вам читання!

***

У неділю, 30 червня, можна буде зареєструвати податкові накладні
Закарпатські податківці нагадали: якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.

Тобто, якщо граничний день реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН припадає на святковий чи вихідний день, то такий день вважається операційним, що забезпечує можливість реєстрації ПН/РК протягом періоду з 8:00 по 20:00. Відповідно 30 червня, який є неділею, буде операційним днем.

Щоправда, офіційного повідомлення від ДФС досі не має. Тож сподіваємося, що 30 червня буде операційним днем в ЄРПН для всіх платників ПДВ. Але банки в цей день не будуть працювати, тому про наявність коштів в СЕА ПДВ потрібно подбати до 27 червня включно.

 

РК до ПН у бік зменшення: строки реєстрації та відображення в декларації покупця
У ІПК ДФС від 07.06.2019 р. №2621/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці вказали, що у разі отримання від постачальника розрахунку коригування до податкової накладної у бік зменшення, що складений у червні 2018 року та зареєстрований у квітні 2019 року, такий розрахунок необхідно відобразити у звітності з ПДВ за квітень 2019 року.

При цьому підстави для внесення змін до декларації з ПДВ за звітний період, в якому складено розрахунок коригування (червень 2018 року), відсутні.

З огляду на дати у висновку та норми щодо відображення податкового кредиту у декларації протягом 1095 к.дн., виходить, що покупець не відобразив у місяці складання ПН податковий кредит. При цьому РК до неї за червень 2018 року був зареєстрований покупцем тільки у квітні 2019 року. Саме тому податківці стверджують про відображення коригування податкового кредиту у декларації за квітень (за місяць реєстрації РК в ЄРПН).

В інших випадках, коли покупець відобразив податковий кредит за місяць складання ПН та надалі виникає ситуація щодо зменшення суми ПДВ за нею, зменшити податковий кредит потрібно буде у декларації за місяць складання РК.

 

Чай, кава, питна вода для офісу: чи буде ПК з ПДВ?
У ІПК від 07.06.2019 р. №2622/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 31.05.2019 р. №2498/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці роз’яснили: якщо вартість чаю, кави та води включається до складу витрат та відповідно до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування (тобто компенсуються покупцями, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ), дані товари визнаються такими, що призначаються для використання (використані) у господарській діяльності, в оподатковуваних операціях, і додаткового нарахування податкових зобов'язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюється.

Від себе додамо: обережним платникам податків варто нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у випадку придбання питної води, чаю, кави, цукру, вершків тощо, навіть якщо за внутрішніми документами зазначено, що вони були придбані для санітарно-гігієнічних та господарсько-адміністративних потреб підприємства.

 

Опубліковано судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК
25 червня на сайті Єдиного реєстру судових рішень було опубліковано судове рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 05.06.2019 № 826/12108/18 щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК. За ст. 255 КАС рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відповідно до ст. 295 КАС ДФС має право подати апеляцію з 25 червня протягом 30 к.дн. І тільки на 31-ий день (18 липня), якщо податківці не подадуть її, норми Порядку №117 вважатимуться скасованими.

Відповідно з 18 липня будуть скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку,

  • критерії ризиковості здійснення операцій,

  • перелік показників податкової історії;

  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Тож з цієї дати блокувати ПН та РК у податківців вже не буде підстав, оскільки в квитанції про зупинення реєстрації ПН та РК має бути зазначено відповідний критерій за п. 10 Порядку №117. А от якою буде доля заблокованих ПН та РК до цієї дати, без винесених рішень комісією, це відкрите питання.

 

Не змогли зареєструвати ПН через арешт рахунків: чи буде штраф?
У підкатегорії 101.27 «ЗІР» податківці зазначили, що винятків щодо застосування відповідальності за порушення термінів реєстрації ПН/РК в ЄРПН у зв’язку з накладанням за рішенням суду арешту на реєстраційну суму нормами ПКУ не передбачено. Тому податківці будуть штрафувати за загальними правилами у випадку неможливості реєстрації через арешт рахунку.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо правильності оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг, для цілей визначення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ читайте тут («При здійсненні платником податку (постачальником) операції з постачання товарів/послуг, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та відповідно складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата належним чином оформленого первинного документа (накладна, акт виконаних робіт), що засвідчує факт постачання товарів/послуг»).

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»