• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №19(50) | 31.10.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №19(50) | 31.10.2019 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і п’ятдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • нагадаємо, як скласти РК до ПН без факту здійснення операцій;
  • визначимося, як заповнити платіжку на поповнення СЕА ПДВ за новими рахунками;
  • розповімо, чому критерії щодо блокування ПН та РК досі діють;
  • наведемо алгоритм дій у разі блокування ПН;
  • зазначимо, як виправити помилку у номері філії у ПН.

Гарного Вам читання!

***

 

Помилилися в полі «Номер філії» у ПН: як виправити?
Тернопільські податківці наголосили: якщо при складанні ПН допущена помилка в полі «Номер філії», то з метою її виправлення платнику податку необхідно на дату виявлення такої помилки скласти РК. У ньому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторюються, а поле «Номер філії» заповнюється без помилок.

При цьому таблична частина розділів А та Б не заповнюється (нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються).

 

Як заповнити платіжку на поповнення СЕА ПДВ за новими рахунками?
ДПС у Івано-Франківській області навела алгоритм заповнення реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕА ПДВ за стандартом IBAN. А саме:

  • у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;

  • у полі «Код» необхідно заповнювати податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

  • у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

  • у полі «Код банку» зазначається нуль;

  • у полі «№ рахунка» необхідно заповнювати номер електронного рахунка у СЕА ПДВ за стандартом IBAN.

У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕА ПДВ у полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад, «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

 

Як скласти РК до ПН без факту здійснення операцій?
У разі складання ПН без факту здійснення господарської операції та її реєстрації в ЄРПН платник податку з метою виправлення помилки може скласти розрахунок коригування до неї. В цьому розрахунку коригування:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено помилку;

  • у заголовній частині розрахунку коригування – дані із заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця, на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;

  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);

  • у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначається код «103» (повернення товару або авансових платежів).

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна. Про це ми писали ось тут.

 

Чому критерії щодо блокування ПН та РК досі діють? Огляд судової справи
У судовому засіданні розгляду справи №826/12108/18 щодо визнання протиправною в частині постанови №117, 15 жовтня 2019 року представником ДПС було заявлено клопотання про залучення ДПС в якості третьої особи, з мотивацією, що в даний час це є два різні державні органи. В обґрунтування заявленого клопотання зазначено, що рішення суду вплине на права та обов’язки ДПСУ, оскільки остання, як правонаступник, в даний час реалізує постанову КМУ №117. Судом клопотання задоволено, зроблено перерву до 22 жовтня 2019 року.

А вже 22 жовтня 2019 року у судовому засіданні іншим представником ДПС було заявлено заяву про відвід колегії суддів. В обґрунтування підстав представником ДПС України повідомлено, що ДПС України не отримано матеріали судової справи, про розгляд справи та залучення ДПС України третьою особою державному органу стало відомо лише з Єдиного держреєстру судових рішень.

Ці фактори, на думку представника органу влади, ставлять під сумнів справедливе та неупереджене вирішення справи, а також свідчать про упереджене ставлення суду. Судом клопотання визнано необґрунтованим, зупинено провадження у справі. Заяву про відвід передано на розгляд іншому складу суду (протокол засідання).

Тож наразі критерії блокування продовжують діяти та податківці мають право блокувати за ними ПН та РК. Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

Заблокували реєстрацію ПН: які дії платника ПДВ?
Якщо отримана квитанція про зупинення реєстрації ПН/РК в Реєстрі, платник може надати пояснення та копії документів, необхідні для прийняття Комісіями рішення про їх розблокування. Ці документи, подаються протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у заблокованій ПН/РК.

Рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної /розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку.

Рішення комісії центрального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржене у судовому порядку.

Про це та про те, які саме документи слід подати для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК, можна дізнатися з нашої новини.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»