• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №1(55) | 21.01.2020 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №1(55) | 21.01.2020 р.

Це – перший з початку року (і п’ятдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, і нам є про що розповісти:

 

  • наголосимо, що з 1 січня набрала чинності нова редакція декларації з ПДВ;
  • з’ясуємо, як складати ПН за щоденними підсумками за грудень, що реєструються у січні;
  • проінформуємо, що за даними ДПС кількість зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих скоротилася в 1,5 раза;
  • розкажемо, чому новий порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН є протиправним;
  • зазначимо, що з 29 грудня правила оподаткування операцій з фінлізингу змінилися;
  • зупинимося на правилах складання ПН філіями підприємств.

Гарного Вам читання!

***

 

З 1 січня набрала чинності нова редакція декларації з ПДВ
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 20.11.2019 р. №488 вніс зміни до:

  • форми декларації з ПДВ;

  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Докладніше про це ми писали тут.

Цей наказ набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування, крім пунктів 1 та 3 цього наказу, які набирають чинності з 1 січня 2020 року.

Наказ було опубліковано в «Офіційному Віснику» №100 від 27.12.2019 р. Відповідно він набрав чинності з 1 січня 2020 року. Про це читайте ось тут.

 

Як складати ПН за щоденними підсумками за грудень, що реєструються у січні
Податківці у листі від 28.12.2019 р. №8338/7/99-00-07-03-02-17 навели новий порядок заповнення ПН за щоденними підсумками. При цьому вони роз’яснили, що оскільки такі зміни набирають чинності з 01.01.2020 р., то стосуватися вони будуть податкових накладних, що складені з 01.01.2020 р. (тобто накладних з датою складання, починаючи з 01.01.2020 р.).

Що стосується податкових накладних з датою складання до 01.01.2020 року, то вони ще складаються за старими правилами: інформація в графі «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» розділу Б табличної частини наводиться за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП, а графи 4, 5, 6 та 7 ПН можуть не заповнюватися. Про це ми докладно зазначали ось тут.

 

Кількість зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих скоротилася в 1,5 раза
За даними ДПС, у листопаді 2019 року кількість платників, реєстрацію чиїх податкових накладних було зупинено, становила 1,75% від загальної кількості платників, чиї накладні було зареєстровано в Єдиному реєстрі. Для порівняння: у листопаді 2018 року – 2,71%. Кількість зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих у листопаді 2019 року становила 0,11%, у листопаді 2018 року – 0,17%. Сума ПДВ таких зупинених ПН/РК у співвідношенні до зареєстрованих у листопаді 2019 року становила 0,57%, у листопаді 2018 року – 0,78% .

«Вдосконалення системи автоматичного моніторингу дозволяє нам підвищувати її якість і точність. Це означає, що у ДПС є всі необхідні ресурси, аби ефективно виявляти спроби неправомірного формування податкового кредиту і запобігати їм. З іншого боку це також означає, що сумлінні платники можуть працювати спокійно і вчасно отримувати відшкодування ПДВ», – прокоментував очільник ДПС Сергій Верланов.

 

Чому новий порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН є протиправним
На думку юриста, Мінфіном було розроблено та прийнято нормативний акт – наказ №520 від 12.12.2019 року, який не відповідає правовим актам вищої юридичної сили.

Застосування положень наказу Мінфіну від 12.12.2019 р. №520 Державною податковою службою України є протиправним. Прийняті рішення щодо відмови реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування на підставі даного нормативного документу повинні визнаватись платниками податків протиправними у судовому порядку саме з вищезазначених підстав.

Застосування працівниками ДПС положень Наказу №520 у разі заподіяння шкоди платникам податків може бути кваліфіковано за ст. 365 ККУ. Про це читайте тут.

 

Правила оподаткування операцій з фінлізингу зміняться: закон в дії
З 29 грудня діють нові правила оподаткування операцій повернення об’єкта фінансового лізингу.

Зокрема, змінами до ПКУ (п. 46 підрозд. 2 розділу ХХ) продовжено до 1 січня 2023 року звільнення від оподаткування ПДВ:

  • операцій з постачання боржником товарів для цілей погашення його заборгованості перед кредиторами в процесі проведення процедури фінансової реструктуризації, а також поширено таке звільнення на операції з постачання товарів поручителем (майновим поручителем – заставодавцем, іпотекодавцем);

  • операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що було отримано ними від боржників, поручителів (майнових поручителів – заставодавців, іпотекодавців) боржників за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподатковування, та визначено базу оподаткування ПДВ для таких операцій в тій частині вартості майна, яка оподатковуватиметься (доповнення п. 189.15 ПКУ).

За новою редакцією п. 189.5 ПКУ у разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв’язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (у тому числі повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), та при цьому лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми податку, базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були повернуті лізингодавцю, а саме як первісна вартість товарів (об’єкта фінансового лізингу) за вирахуванням сплачених лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінансового лізингу. У разі придбання товарів у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням податку на додану вартість.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Філії та структурні підрозділи юросіб – платників ПДВ можуть від свого імені постачати та придбавати товари, роботи, послуги. Відповідно і первинні документи складаються від імені таких філій або підрозділів. Як бути з ПН, адже підрозділ юрособи не може бути окремим платником ПДВ? Про це все ми розповідали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»