• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №1(78) | 20.01.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №1(78) | 20.01.2021 р.

Це – перший з початку року (і сімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, як розблокувати ПН у разі її блокування;
  • наголосимо, де можна знайти реквізити рахунків СЕА ПДВ;
  • зазначимо, як бути з формуванням податкового кредиту за запізнілими митними деклараціями;
  • розповімо, що Мінфін нарешті вирішив долю оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією;
  • наведемо помилки, які допускають платники ПДВ при декларуванні бюджетного відшкодування з ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Які помилки допускають платники ПДВ при декларуванні бюджетного відшкодування з ПДВ
Податківці з Офісу великих платників навели перелік помилок, які допускають платники ПДВ у разі декларування бюджетного відшкодування з ПДВ. А саме:

  1.  У додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» до декларації з ПДВ у графах 3, 4 неправильно вказано звітний (податковий) період, у якому від’ємне значення відсутнє.

  2.  Відображення у рядку 16.1 декларації суми ПДВ, яка не підтверджена за результатами попередніх перевірок контролюючим органом та є узгодженою.

  3. Включення до податкового кредиту звітного періоду податкових накладних, зареєстрованих з порушенням термінів реєстрації.

  4. Перенесення у рядок 16.2 декларації за звітний період збільшення залишку від’ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків у інших звітних періодах.

  5. Відображення у податковій декларації податкових накладних та розрахунків коригування, з дати складання яких минуло більше ніж 1095 днів.

  6. Відображення у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» декларації з ПДВ контрагентів з неіснуючим індивідуальним податковим номером.

 

Податківці зупинили реєстрації ПН та РК: як розблокувати?
Дніпропетровські податківці вказали, що перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, реєстрацію яких зупинено в ЄРПН, може включати:

  • договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

  • договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

  • первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки – фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

  • розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

  • документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Письмові пояснення та копії документів платник ПДВ має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК.

 

Де знайти реквізити рахунків СЕА ПДВ?
Інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ) платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ». Про це  ми писали тут.

Звертаємо увагу! Реквізити рахунків, відкритих платникам в СЕА ПДВ та в системі електронного адміністрування пального та спирту етилового з 01.01.2021 р. не змінились. Про це вказувало Держказначейство на початку січня в окремому своєму повідомленні.

 

Мінфін нарешті вирішив долю оподаткування ПДВ операцій з програмною продукцією
Мінфін у своїй УПК надав відповідь на запитання, чи звільнятимуться від оподаткування ПДВ операції з постачання різних видів програмної продукції.

Зокрема, роз’яснено, що операції з постачання результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них, у разі передачі замовнику майнових прав інтелектуальної власності на такі об’єкти,  звільнятимуться від оподаткування ПДВ.

Водночас операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, складовою яких є програмна продукція без виділення окремої її вартості, оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку. 

З текстом УПК можна ознайомитись за посиланням.

 

Митні декларації зі запізненням: як визнавати податковий кредит?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що суми ПДВ на підставі митних декларацій та інших документів, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, включаються до складу податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось їх оформлення.

Тому з метою відображення податкового кредиту з ПДВ у разі отримання бухгалтером митних декларацій та/або інших документів із запізненням, перерахованих у п. 201.11 ПКУ, залишається можливість скористатись положеннями п. 50.1 ПКУ, який надає право виправити помилки попередніх періодів шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за такі періоди.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»