• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №3(80) | 04.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №3(80) | 04.03.2021 р.

Це – третій з початку року (і вісімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • зазначимо, як складати РК з 1 березня за ПН, складеними до цієї дати;
  • розповімо, як складати ПН та РК на окремі с/г товари з 1 березня;
  • наголосимо, що нові податкова накладна та розрахунок коригування вже є у «Єдиному вікні»;
  • підкреслимо, що за лютий ще слід звітувати з ПДВ за старою формою;
  • зауважимо, що незабаром в нові декларацію з ПДВ та ПН знову внесуть зміни.

Гарного вам читання!

 

***

Як складати РК з 1 березня за ПН, складеними до цієї дати?
Починаючи з 01.03.2021 року, в ЄРПН можуть бути зареєстровані виключно ПН та/або РК, складені за новими формами, а ПH та/або РК, складені за старими формами, які були чинними до 01.03.2021 р., до реєстрації в ЄРПН не прийматимуться.

Якщо після 01.03.2021 р. виникнуть підстави для складання PK до ПН, складеної за формою, чинною до 01.03.2021 р., та зареєстрованої в ЄРПН до вказаної дати, тo такий PK необхідно скласти за новою формою (у редакції наказу №734). При цьому в рядку «код» такого PK має бути проставлено код ознаки «1», «2», «3» або «4» залежно вiд ознаки джерела податкового номера відповідно дo реєстру, якому належить податковий номер особи (постачальника/отримувача). Про це ми писали тут.

 

Як складати ПН та РК на окремі с/г товари з 1 березня?
1 березня ДПС наголосила, що поки ще немає нової форми ПН для застосування ставки ПДВ у 14% на окремі види с/г товарів. Саме тому до набрання чинності новими формами податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, що міститимуть відповідні графи та показники для відображення операцій з постачання товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у нормах Закону №1115), які з 1 березня 2021 року підлягатимуть оподаткуванню ПДВ за ставкою ПДВ у 14%, податкова накладна/розрахунок коригування до податкової накладної платниками податку не можуть бути складені та, відповідно, зареєстровані в ЄРПН.

Після набрання чинності  нової форми податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної, платникам буде забезпечено можливість реєстрації в ЄРПН ПН та РК, складених за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, зокрема, в період з 01.03.2021 р. по дату впровадження нової форми вказаних документів.

 

Нові податкова накладна та розрахунок коригування – вже у «Єдиному вікні»
1 березня ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.6.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 26.02.2021 р.

Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 31.12.2020 року по 26.02.2021 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.29.*

Зокрема, на виконання вимог наказу Мінфіну від 02.12.2020 р. №734 додано нові версії документів:

  • F/J 1201011 - Податкова накладна;

  • F/J 1201111 - Додаток 1 до податкової накладної. Додаток до податкової накладної;

  • F/J 1201211 - Додаток 2 до податкової накладної. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

Як наголосила ДПСУ, ці нові форми ПН/РК приймаються з 1 березня 2021 року.

 

До уваги платників ПДВ! За лютий звітуємо за старою формою 
Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» нагадали, що наказ №734, яким, зокрема, внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, набирає чинності з 01.03.2021 р.

Саме тому подання декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені наказом наказом №734, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року (граничний термін подання 20.04.2021 р.).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними наказом № 734, подається починаючи з 01.04.2021 р.

Тобто за лютий 2021 року слід подавати ще стару форму декларації з ПДВ та у разі необхідності коригування за минулі періоди слід застосовувати ще стару форму уточнюючого розрахунку. Про це ми зазначали тут.

 

Незабаром в нові декларацію з ПДВ та ПН внесуть зміни
Нагадаємо, що з 1 березня почала діяти нова форма декларації з ПДВ у редакції наказу Мінфіну від 02.12.2020 р. №734. Про це ми писали тут.

І ось 23 лютого на сайті ДПС оприлюднено проєкт наказу Мінфіну "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України". Ним пропонується знову затвердити нові редакції:

  1. податкової накладної (завантажити) та РК до нього (завантажити);

  2.  декларації з податку на додану вартість (завантажити) з додатками;

  3. уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити);

  4.  розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (завантажити)

Розроблено проєкт наказу відповідно до вимог ПКУ з урахуванням змін, внесених законами України № 962-ІХ та № 1115-ІХ щодо пільгових ставок ПДВ для СГ сфери туризму, культури та окремих с/г товарів (про це ми зазначали тут).

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»